دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 خرداد 1395 - 11:47
به مناسبت روز جهانی «ام اس»؛

بیماری جوانان 20 تا 40 ساله؛ ام اس موجب مرگ و کاهش طول عمر نمی‌شود

مالتیپل اسلکروزیس یا ام اس، یک بیماری مزمن است که با درگیری نواحی مختلف سیستم عصبی مرکزی موجب بروز علائم بالینی متفاوتی در بیمار می‌شود و در طولانی مدت می‌تواند منجر به درجات مختلفی از ناتوانی شود. این بیماری عمدتا در افراد 20 تا 40 سال دیده می‌شود و زنان را بیش از مردان مبتلا می‌کند.
کد خبر : 88549

سارا امیری، گروه اجتماعی آنا- بیماری مالتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis) یا تصلب متعدد که به اختصار به آن ام اس (MS) گفته می‌شود، دارای پنج نوع از قبیل ام اس پیشرونده اولیه، ثانویه، عود کننده، بهبود یابنده و CIS است.


ام اس هنگامی در بدن آغاز می‌شود که گلبول‌های سفید که نقش دفاعی در بدن دارند، به میلین که حفاظتی برای رشته‌های عصبی است و کمک می کند که پیام‌های الکتریکی با سرعتی چندین برابر منتقل شوند، به جای یک عامل بیگانه حمله می‌کنند و هر بار که این گلبول‌ها به رشته‌های اعصاب مربوط به یکی از اندام های بدن حمله کنند، آن اندام دچار مشکل می‌شود.


علائم ام اس


دکتر عبدالرضا ناصر مقدسی، نورولوژیست در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا درباره این بیماری عصبی، گفت: ام اس یک بیماری خود ایمنی سیستم اعصاب مرکزی است که موجب علائم مختلف عصبی می‌شود. این علائم شامل اختلالات حرکتی، حسی، مشکلات ادراری و شناختی است.


وی افزود: ام اس عمدتا در افراد جوان و خانم‌ها شایع‌تر است که علت این امر به درستی مشخص نیست ولی مسائل هورمونی در ابتلای بیشتر خانم‌ها دخیل است.


عوامل بروز کننده ام اس


این پژوهشگر مرکز تحقیقات ام اس درباره عوامل ایجاد کننده بیماری ام اس، عنوان کرد: عوامل مختلفی در بروز این بیماری تاثیر می‌گذارد که از جمله آن می‌توان به کمبود ویتامین D، ویروس‌ها، عفونت و ژنتیک اشاره کرد.


ناصر مقدسی در پاسخ به این سوال خبرنگار آنا که آیا می‌توان از بروز ام اس پیشگیری کرد، گفت: از آن جهت که ام اس یک بیماری با علل مختلف است، نمی‌توان به صورت کامل از بروز این بیماری پیشگیری کرد ولی برطرف کردن کمبود ویتامین D می‌تواند موثر باشد. هم‌چنین به این بیماران توصیه می‌شود از مصرف سیگار خودداری کنند.


سیگار کشیدن ممنوع


وی درباره تاثیر مصرف مواد دخانی در بروز بیماری ام اس، توضیح داد: سیگار احتمال ابتلا به ام اس را دو برابر می کند و هم‌چنین در مبتلایان باعث تشدید بیماری می‌شود و قلیان این احتمالات را چندین برابر تشدید می کند.


این نورولوژیست در ادامه درباره زمان مراجعه به موقع افراد برای تشخیص‌ دقیق بیماری، عنوان کرد: اولین مساله این است که علائم بیماری باید بیش از 24 ساعت به طول بیانجامد در واقع علائم گذرا به ندرت در این بیماران دیده می‌شود و این علائم عمدتا به صورت تاری دید و یا گز گز کردن اندام‌ها است.


ام اس با دارو قابل کنترل است


ناصر مقدسی با بیان اینکه بیماری ام اس بیماری است که با استفاده از داروهای جدید قابل کنترل است، خاطرنشان کرد: اما متاسفانه در سال‌های اخیر آمار مبتلایان به ام اس به دلایل نامشخص افزایش یافته است.


وی درباره ابتلای کودکان به ام اس، عنوان کرد: علت ابتلای کودکان به این بیماری نیز هنوز مشخص نیست اما متاسفانه میزان درگیری کودکان به این بیماری افزایش یافته است.


رژیم غذایی در مبتلایان به ام اس


این پژوهشگر مرکز تحقیقات ام اس با توجه به نوع تغذیه افراد مبتلا، گفت: رژیم غذایی خاصی برای این بیماران وجود ندارد اما به طور کلی به تمام افراد از جمله مبتلایان به ام اس توصیه می‌شود چربی و نمک به مقدار اندک و میوه و سبزیجات تازه به فراوانی مصرف کنند.


تمام مبتلایان ویلچر نشین نخواهند شد


وی در پایان عنوان کرد: متاسفانه مردم بر این باور هستند که تمام مبتلایان به ام اس روزی ویلچر نشین خواهند شد اما باید گفت این یک باور غلط است زیرا ام اس با شناخت بیماری و داروهای موجود قابل کنترل است.


شیوع ام اس در زنان


در ادامه دکتر حمیدرضا ترابی، متخصص مغز و اعصاب در گفت‌و‌گو با آنا عنوان کرد: ام اس در افراد 20 تا 40 سال شیوع می‌یابد و متاسفانه ما شاهد کاهش سنی مبتلایان به این بیماری هستیم . شیوع ام اس در خانم‌ها 2 تا 3 برابر بیش از آقایان است که با شیوع این بیماری آمار زنان مبتلا به ام‌ اس تا 4 برابر افزایش یافته است.


وی افزود: شیوع ام اس در کلانشهر به دلایل آلودگی‌های محیطی، تغذیه ناسالم، کاهش تحرک، استرس‌ و فشارهای روحی و تغییرات اقلیمی بیشتر است.


ام اس در مناطق سردسیر کم‌تر بروز می‌یابد


این عضو هیات علمی انجمن ام اس ایران، عنوان کرد: شیوع ام اس در مناطق سردسیر کم‌تر است و هر چه هوا معدل و گرم‌تر شود میزان شیوع افزایش می‌یابد.


ترابی با بیان اینکه به دلیل افزایش آگاهی مردم و تجهیزات پزشکی قدرت تشخیص ام اس در کشور افرایش یافته است، گفت: هر چه افراد با تاخیر مراجعه کنند کنترل بیماری به کمک داروهای موجود سخت‌تر خواهد شد.


ام اس محدودیتی برای زنان نمی‌آورد


وی با توجه به شیوع بالای ام اس در زنان، گفت: این امر هیچ گونه محدودیتی برای زنان ایجاد نمی‌کند به گونه‌ای که این زنان می‌توانند ازدواج کنند، صاحب فرزند شوند، دوران بارداری را به خوبی طی کنند و یک نوزاد سالم را به دنیا بیاورند.


این متخصص مغز و اعصاب در ادامه با بیان اینکه ام اس موجب کاهش طول عمر یا مرگ نمی‌شود، خاطرنشان کرد: مگر اینکه بیماری به شدت افزایش یابد و مجر به زمین گیر شدن بیمار شود که در این صورت عوامل زمین‌گیر شدن احتمال مرگ را افزایش می‌دهد.


انتهای پیام/

برچسب ها: ام اس ژنتیک
ارسال نظر
هلدینگ شایسته