آلودگی هوا چقدر به اقتصاد خانوارها آسیب میزند+صوت
گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ آیا آلودگی هوا وضعیت معیشت قشر ضعیف جامعه را تحت فشار قرار میدهد؟ تهدید سلامت مردم به ویژه اقشار آسیب پذیر در برابر افزایش آلودگی هوا بیشتر شده است؛ چراکه عدم توان مالی مردم باعث کاهش مصرف مواد غذایی مورد نیاز در این شرایط می شود و یکی از مهمترین دلایل برای در معرض قرارگرفتن این قشر به بیماریهای ناشی از آلودگی هواست.
خطراین روزها با بالاگرفتن آتش آلودگی هوا در کلان شهرها، مسئله حذف سلامتی افراد در شرایط خطرناک آلودگی هوا اهمیت یافته است. در این شرایط با توجه به اینکه مقابله فردی با آلودگی هوا راهی به جز پرهیز از تنفس هوای آلوده و رفع اثر برخورد با آلودگی از طریق تغذیه و تقویت سیستم ایمنی بدن ندارد، سراغ متخصصان تغذیه رفته ایم. این متخصصان برای مقابله اثرات آلودگی هوا توصیه به مصرف مواد غذایی حاوی امگا ۳ و پتاسیم و کلسیم دارند.
به گفته این متخصصان سبزیجاتی مانند کرفس، اسفناج، گوجه فرنگی، لیمو شیرین، پرتقال، نارنگی و کاهو و یا جوانه گندم، روغنهای گیاهی، گردو، بادام، زیتون میتوانند اثرات آلودگی هوا را کم کنند.
اکنون با جستوجو در سایتهای فروش درمییابیم، به طور نمونه قیمت کرفس بسته بندی حدود کیلیویی ۴۵ هزار تومان و اسفناج حدود ۴۰ هزار تومان است. قیمت گوجه فرنگی نیز در بازار به حدود ۴۵ هزار تومان رسیده است. بادام در بازار حدودا کیلیویی ۴۰۰ هزار تومان است و قیمت یک قوطی روغن گیاهی آن به حدود ۷۰۰ هزار تومان میرسد.
متخصصان در بخش دیگری از توصیههای خود به اهمیت استفاده فراوان از لبنیات اشاره میکنند. در همین راستا زمانی که برای بررسی قیمت لبنیات به بازار مراجعه میکنیم برای یک پاکت شیر با قیمتی از ۲۵ الی ۳۸ هزار تومان بسته به نوع و میزان چربی مواجه شدیم. قیمت ماست دبهای که اقتصادی نوع بستهبندی برای این محصول است قیمتی بین ۵۵ تا ۱۱۵ هزار تومان دارد.
اگر از هزینه مکملهای دارویی چشم پوشی کرده و فرض کنیم که فردی صرفا با مصرف اقلام خوراکی مفید قصد محافظت از خود در برابر آلودگی هوا را دارد با توجه به قیمتهای فوق میتوان مبلغ میانگینی را برای هزینه این موضوع در نظر گرفت.
با فرض مصرف روزانه یک پاکت شیر و مصرف هفتگی یک دبه ماست برای خانوادهای ۴ نفره میتوان گفت که این خانواده ماهانه بیش از یک میلیون تومان برای خرید شیر و ماست هزینه خواهند کرد. اهمیت این مبلغ را در مقایسه آن با دریافتی حدود ۸ میلیون تومانی کارگران درمییابیم.
شایان ذکر است که وضعیت فوق الذکر صرفا برای خرید لبنیات از میان راههای مقابله با تاثیر آلودگی بر سلامت و فقط برای خانوادهای چهارنفره بود. شرایط زمانی که در خانواده افرادی با وضعیت خاص سلامتی زندگی کنند متفاوت خواهد بود. به همین جهت میتوان گفت که قشر ضعیف جامعه در مقابل آلودگی هوا نیز ضعیفتر هستند.
در مورد تأثیر آلودگی هوا بر اقتصاد، حمید حاجی اسماعیلی کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار آنا گفت: با توجه به نوبودن این پدیده کار کارشناسی گسترده ای روی آن انجام نشده است؛ اما نمیتوان تأثیر آن بر اقتصاد خانوار و کشور را نادیده گرفت. همچنین تعطیلی هایی که بر اثر آلودگی هوا بر جامعه تحمیل میشود، قطعا براقتصاد کسب وکارها بهخصوص بخش خصوصی تاثیر خواهد گذاشت.
گفتوگو با این کارشناس اقتصادی را می توانید از طریق فایل صوتی زیر بشنوید.
شایان ذکر است طبق اعلام بانک جهانی، خسارت آلودگی هوا در ایران از ۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۶ به ۱۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ رسیده است که ۱۵ درصد آن مربوط به خسارت ناشی از آلودگی هوا در پایتخت بوده است (بانک جهانی، ۲۰۲۲). بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، آلودگی هوا هفتمین عامل مرگ در دنیا و هفتمین عامل خطر در ایران است. در سراسر جهان، هر روز حدود ۱۰ هزار نفر بر اثر بیماریهای منتسب به آلودگی هوا، جان خود را از دست میدهند.
انتهای پیام/