جشنواره فیلم پرواز ادای دین به جامعه معلولان کشور است
به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، آیین رونمایی از پوستر ششمین جشنواره بینالمللی فیلم «پرواز» و نشست هماندیشی با فعالان و افراد دارای معلولیت به میزبانی پارک ملی علوم، فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ همزمان با ۱۲ آذر، روز جهانی معلولیت برگزار شد.
دستاوردهای مفید برای جامعه جهانی
در ابتدای بخش اول این مراسم محمدرضا محمدی؛ دبیر جشنواره پرواز؛ تهیهکننده سینما و از مدیران پیشین سینمایی حوزه هنری ضمن تقدیر ویژه از ستاد اجرایی جشنواره؛ حضور هنرمندان، اهل علم و دانش در رویدادهای تخصصی را شایسته تقدیر دانست و گفت: در این مسئله تردیدی وجود ندارد که من نیز در قامت همراهی با این جشنواره بیشتر از آنکه در قامت یک دبیر فعالیت کنم از آثار هنری و هنرمندان آن آموختهام.
وی خاطرنشان کرد: با استناد به تجربههای قبلی در تیرماه سال ۱۴۰۲ مجوز جشنواره صادر شد و گام اجرایی ششمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم پرواز که رخدادی مربوط به قشر نخبه و ارزشمند جامعه که ۱۵ درصد جمعیت ایران و جهان، یعنی جامعه افراد دارای معلولیت را به خود اختصاص میدهد را آغاز کردهایم و به جد معتقدم این رویداد ادای دین و تکلیف به این افراد است.
محمدی با اشاره به آنکه برگزاری این جشنواره برای تمامی مردمان ایرانزمین است یادآور شد:، اما در خروجی آن به دنبال اهداف بلندی هستیم. اهدافی که با تکیه بر اندیشه اساتید حوزه هنر و علم بتوانیم دستاوردهایی را به عنوان منابع خروجی این رخداد قلمداد کنیم که پیام آنها بتواند برای جامعه جهانی مفید باشد.
دبیر جشنواره فیلم پرواز با اشاره به آنکه بنا بود تا طی این روزها شاهد برگزاری این جشنواره باشیم، اما با تغییر تاریخ برگزاری آن در این مجلس شاهد رونمایی از پوستر گام ششم جشنواره همزمان با روز جهانی افراد دارای معلولیت هستیم خاطرنشان کرد: امید داریم و تلاش میکنیم تا خروجی این جشنواره آثار شایستهای باشد که هم بتواند جامعه هدف و هم اهداف متعالی این رویداد را نمایندگی کند.
تغییر از رویدادی هنری و علمی به خلق فرایند اجتماعی
دکتر فتانه امیری، دبیر هیئت علمی جشنواره، نویسنده، پژوهشگر و محقق سخنران دوم این مراسم بود و سخنان خود را با اشاره به آنکه امروز روز جهانی آگاهی بخشی درباره افراد دارای معلولیت است آغاز کرد و گفت: ۱۵ درصد از جمعیت جهان دارای نوعی معلولیت هستند و شعار سال ۲۰۲۳ روز جهانی افراد دارای معلولیت «دسترسپذیری، بازنگری به اقدامات حوزه افراد دارای معلولیت و باور به توانمندیهای نویدبخش این جامعه هدف است.»
وی با اشاره به آنکه همین شعار میتواند ما را به نحو احسن برای بازتاب و بهره بردن از توانمندیهای جامعه افراد دارای معلولیت راهنمایی کند خاطرنشان کرد: معتقدم جشنوارههای تخصصی خاصه در حوزه سینما، از حیث تأثیرگذاری بر نگرشهای عمومی و جهانی از اهمیتی ویژه برخوردار هستند.
امیری یادآور شد: همانطور که با اکران آثار سینمایی میتوانیم در تغییر نگرشها و آگاهیسازی در حوزه جامعه افراد دارای معلولیت فعالیت کنیم همچنین با برپایی کارگاههای علمی در کنار آن میتوانیم تأثیرگذاری این دسته از رویدادهای تخصصی در ابعاد علمی و بینالمللی آن را نیز افزایش دهیم.
این نویسنده با تأکید بر آنکه در برپایی کارگاههای تخصصی و علمی از زبدهترین اساتید ملی و بینالمللی بهرهمند شدهایم تا موضوعات خاص و مهم جامعه افراد دارای معلولیت را در کارگاههای آموزشی به نحوی احسن و شایسته برگزار کنیم تصریح کرد: هدف از انتخاب جامعه نخبه رسیدن به اثرگذاری گسترده و عمیق جشنواره و توسعه دامنه آن از یک رویداد هنری و علمی به یک فرایند اجتماعی است.
دبیر هیئت علمی جشنواره فیلم پرواز در پایان گفت: کارگاههای علمی قرار است بر تغییر نگرشها، تأثیرگذاری و توانمندسازی افراد دارای معلولیت با مطالب علمی همراه با آثار منتخب جشنواره در قالب یک بسته هنری، علمی و فرهنگی به مخاطبان ارائه شود تا بتوانیم مقوله ارزشمندی، چون تأثیرگذاری و هدفمندسازی این جشنواره را با نگرش هنرمندانه پیش ببریم.
جشنواره پرواز؛ اعتباربخشی به دید جامعه نسبت به افراد دارای معلولیت
رهبر قنبری رئیس هیئت داوران به عنوان سخنران سوم این نشست با اشاره به آنکه وقتی به جامعه افراد دارای معلولیت میرسیم باید تفکر و نگاهمان رویکردی اساسی داشته باشد و در گام نخست باید از خود بپرسیم که وقتی سالم هستیم چرا باید به افراد دارای معلولیت فکر کنیم؟ گفت: پاسخ این سوال ساده است! تنها در سایه طرح این پرسش است که میتوانیم دریابیم که آیا با این مسئله فراگیر در تمام جهان و ازجمله کشورمان ازنظر روحی و روانی درگیر هستیم و جزو دغدغههایمان هست یا خیر؟!
این فیلمساز بخش مهمی از اهمیت این جشنواره را به انتخاب اعضای هیئت داوران آن مربوط دانست و خاطرنشان کرد: جهت اعتباربخشی به جشنواره، از ۳۰ سینماگر شاخص داخلی و خارجی و اساتید بنام حوزه سینما جهت حضور در هیاتهای انتخاب، داوری و کارگاههای سینمایی دعوت به عمل آمده است.
اساس جشنواره پرواز، فرهنگسازی است
رحمتالله معمار اردستانی، مدیرعامل موسسه پویندگان پهنه پرواز و معلم افراد نابینا به عنوان دیگر سخنران این مراسم اساس جشنواره پرواز را فرهنگسازی دانست و تصریح کرد: متأسفانه اهمالکاری و فراموشکاری به بخشی از تاریخ جامعه ما بدل شده است. بزرگترین اهمال درباره آموزش افراد دارای معلولیت است. متأسفانه افراد جامعه ما این مهم را فراموش کردهاند که فاصله بین سلامت و معلولیت در کسری از ثانیه اتفاق میافتد و این اساس کار جشنواره در حوزه اطلاعرسانی و آگاهسازی است.
مدیرمسئول جشنواره پرواز با اشاره به آنکه افراد دارای معلولیت مشکلات منحصر به خود را دارند و رویکرد اساسی جشنواره هدف قرار دادن افراد کف جامعه که در سلامت کامل هستند در مواجهه با مشکلات افراد دارای معلولیت است یادآور شد: جامعه باید این مهم را باور کند که مرگ برای همسایه نیست! اگر به این مهم رسید آن زمان است که میتوانیم شاهد اتفاقات خوبی باشیم.
معمار اردستانی سخنان خود را با تأکید بر لزوم توجه بیشتر مسئولان به مشکلات و دغدغههای جامعه افراد دارای معلولیت کشور معطوف کرد و گفت: تنها در این شرایط است که مسئولان میتوانند بهتر فکر کنند؛ نویسندگان بهتر بنویسند و تمامی فعالان در عرصههای مختلف بهغایت توجه لازم به حوزه جامعه افراد دارای معلولیت برسند. اگر همه اینها دستبهدست یکدیگر دهند آن زمان است که جامعه افراد دارای معلولیت در کشور بدون خجالت میتوانند حقوق خود را دریافت کنند و این همان آرمانی است که در قالب جشنواره فیلم پرواز به آن توجه داریم.
جشنوارهای شناسنامهدار و معتبر برای افراد معلول
محمدعلی خبیر، دبیر اجرایی ششمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم پرواز سخنران بعدی مراسم بود.
مدیرعامل موسسه هنرمندان مشرقزمین با اشاره به آنکه از دوره پنجم جشنواره افتخار همراهی با این رویداد را داشتم، گفت: جشنواره پرواز یکی از معتبرترین و شناسنامهدارترین رویدادهای ویژه مسائل معلولیت در سراسر جهان است. در ادوار گذشته، هر سال شاهد رشد چشمگیر در استقبال فیلمسازان سراسر جهان بودیم. امروز مفتخرم که اعلام کنم رکورد تازهای در دریافت آثار توسط دبیرخانه جشنواره رقم خورده است و در گام ششم جشنواره تعداد آثار متقاضیان به ۲۳۶۱ اثر از فیلمسازان ۱۱۳ کشور جهان رسیده است.
دبیر اجرایی جشنواره با اشاره به آنکه ۴۸۸ اثر در بخش ملی و ۱۸۷۳ اثر در بخش بینالملل در قالب فیلمهای کوتاه داستانی، مستند، پویانمایی، تجربی و فیلمنامه ثبتنام کردهاند، افزود: امسال شاهد حضور ۱۳۴ سینماگر دارای معلولیت در جشنواره هستیم که این اتفاق به تنهایی، رخدادی قابل توجه محسوب میشود.
خبیر افزود: رویکرد ما در دوره ششم توجه ویژه به مسائلی نظیر چالشهای مادران دارای فرزند معلول، پذیرش اجتماعی مبتلایان به سندروم داون و اختلالات اتیسم و متناسبسازی فیلم و سالنهای سینما برای افراد دارای معلولیت بالاخص ناشنوایان و نابینایان خواهد بود.
این فیلمساز و تهیهکننده در ادامه گفت: برگزاری ۱۶ کارگاه آموزشی در حوزههای سینما و مسائل معلولیت، برگزاری نمایشگاه دستاوردهای شرکتهای خلاق و دانشبنیان فعال در حوزههای رسانه، سینما و مباحث معلولیت و حمایت از تولید فیلم کوتاه از طریق برگزاری جلسات پیچینگ و اهدای جایزه حمایت از ساخت فیلم توسط سوپر اپلیکیشن روبیکا به برندگان با توجه ویژه به مسائل مبتلایان به اختلالات اتیسم بخشهای دیگر این رویداد کمنظیر خواهد بود.
دبیر اجرایی ششمین جشنواره بینالمللی فیلم پرواز در پایان سخنان خود افزود: تلاش خواهیم کرد با اهدای جایزه ویژه به بهترین فیلم ساخته شده توسط کارگردان دارای معلولیت و اهدای جایزه بهترین بازیگر دارای معلولیت و تشکیل هیات داورانی از اقشار مختلف معلولین در کنار هیات داوران سینمایی جشنواره توجه ویژهای به هنرمندان این حوزه داشته باشیم.
ششمین جشنواره بینالمللی فیلم پرواز از ۴ تا ۶ اسفند امسال همزمان با نیمه شعبان در تهران برگزار خواهد شد.
انتهای پیام/