دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 آذر 1402 - 08:00

از بهبود کیفیت خواب سالمندان تا راهی برای رویارویی با نارساخوانی

از بهبود کیفیت خواب سالمندان تا راهی برای رویارویی با نارساخوانی
در شمارۀ نخست از مجموعۀ درمانگر دربارۀ راه‌کارهایی برای بهبود کیفیت خواب می‌خوانیم، دربارۀ نقش حمایت اجتماعی در پیشگیری از اعتیاد می‌آموزیم و راه‌های مواجهه با نارساخوانی دانش‌آموزان را بررسی می‌کنیم.
کد خبر : 881450

دوفصلنامۀ راهبردهای شناختی در یادگیری

بازی رایانه‌ای برای بهبود نارسانخوانی

نارساخوانی یا دیسلکسیا، نوعی اختلال خاص یادگیری است که با مشکلات جدی و مداوم در فراگیری مهارت‌های خواندن همراه است. علل این اختلال به آسیب مغزی، مشکلات بینایی و آموزش ناکافی یا نادرست مربوط نیست. در شمارۀ اخیر از دوفصل‌نامۀ راهبردهای شناختی در یادگیری پژوهشگران میزان اثربخشی بازی توانبخشی شناختی «آرام» یا «توانبخشی هوشمند توجه و حافظه» را بر بهبود کارکردهای اجرایی (توجه‌پایدار، بازداری پاسخ) و مهارت‌های خواندن (سرعت، صحت و درک متن) در دانش‌آموزان مقطع ابتدایی دچار نارساخوانی بررسی کرده‌اند. این بازی رایانه‌ای را دکتر وحید نجاتی طراحی کرده و در این پژوهش، محمد دریکوند، منیجه شهنی ییلاق و علیرضا حاجی یخچالی نشان می‌دهند که این بازی باعث بهبود مهارت‌های خواندن در افراد نارساخوان می‌شود و می‌تواند به‌عنوان یک روش در درمان اختلالات یادگیری توسط مشاوران و متخصصان به کار گرفته شود.

مجلۀ فرهنگ مشاوره و روان‌درمانی

درمان اعتیاد با حمایت اجتماعی

عود اعتیاد پدیده‌ای پیچیده، چند وجهی و پویا است که تحت تاثیر عوامل زیستی، روانی و اجتماعی قرار می‌گیرد. علی بیانی و همکارانش در شمارۀ اخیر مجلۀ فرهنگ مشاوره و روان‌درمانی با واکاوی تجارب زیستۀ جوانان معتاد، نقش حمایت اجتماعی در پیشگیری عود اعتیاد را بررسی کرده‌اند. آنها با مطالعه روی 15 نفر از جوانان 18 تا 35 سال که برای ترک اعتیاد به مراکز ترک اعتیاد استان گلستان مراجعه کرده بودند، دریافتند که حمایت‌های اجتماعی مثل پشتیبانی خانوادگی و فراهم‌کردن فضایی به دور از اجبار می‌تواند در پیشگیری از اعتیاد بسیار موثر باشد. بیانی و همکارانش بر نقش خانواده بر جلوگیری از عود اعتیاد تاکید فراوانی دارند.

مجلۀ روانشناسی پیری

بهبود کیفیت خواب با امواج الکتریکی بیشتر

با افزایش سن و رسیدن به دورۀ سالمندی، سلامت رو به افول می‌گذارد و مشکلات روان‌شناختی نیز از راه می‌رسند. نازنین پورقیصر و همکارانش در شمارۀ اخیر از مجلۀ روانشناسی پیری در پی رویکردهای درمانی مناسب در این دوران بوده‌اند و میزان اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه‌ای و درمان نوروفیدبک را بر کیفیت خواب سالمندان سنجیده‌اند. پورقیصر و همکارانش دریافتند که هر دو روش مداخله‌ای در بهبود کیفیت خواب سالمندان موثر هستند، اما بر اساس آزمایش‌های آنها روی 45 نفر از سالمندان 60 تا 75 ساله، درمان نوروفیدبک موثرتر است. آموزش نوروفیدبک یکی از روش‌های درمانی برای بهبود امواج الکتروآنسفالوگرام و در حقیقت نوعی شرطی‌سازی عامل است که به فرد آموزش می‌دهد فعالیت امواج مغزی خود را افزایش یا کاهش دهد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب