ایجاد گمرک الکترونیک مجازی برای تسهیل تجارت خارجی
به گزارش گروه اقتصادی آنا به نقل از شادا، مسعود کرباسیان گفت: پرداخت عوارض که بهصورت نسیه در سال جاری اجرایی میشود از اقدامات مهم برای کمک به بخش تجارت است.
وی اظهار کرد: اجرایی شدن 100درصد پنجره واحد تجارت فرامرزی اولویت اول گمرک و وزارت اقتصاد خواهد بود که پنجره واحد در امور فرامرزی و دروازه مشترک مرزی فعال خواهد شد.
کرباسیان بیان کرد: گفته شده بود که ایجاد پنجره واحد، 8 سال زمان میبرد. اما با همکاری کارشناسان این حوزه توانستیم آن را در دو سال راهاندازی کنیم. یکی دیگر از موارد اینکه زمانی که ریاست این سازمان را برعهده گرفتم، حدود 3 هزار میلیارد تومان پرونده برای قاچاق تشکیل شده بود.
به گفته وی، از دیگر اقدامات خوب این سازمان اطلاعرسانی آنلاین از وضعیت روزانه صادرات و واردات کشور است و اکنون، گزارش لحظه به لحظه آمار صادرات و واردات کشور و اینکه چه کالایی با چه حجم و از کدام مبادی ورودی کشور وارد و خارج شده ، روی سایت گمرک در دسترس است.
وی گفت: اکنون با ایجاد یک سامانه دقیق در گمرک، از 4 تا 18 روز قبل از ورود محموله کالاها به کشور، با خبر و مطلع هستیم. ترخیص کالاها از گمرکات کشور از 26 روز به 3 روز رسیده است. یعنی با استقرار سامانه اظهار الکترونیکی از راه دور، دیگر نیازی به مراجعه حضوری فعالان اقتصادی و واردکنندگان به گمرکات نیست و تمامی پرداختها نیز الکترونیکی شده است.
کرباسیان گفت: یک زمانی اظهار از راه دور یک مسأله بود، اما امروز همه پذیرفتهاند که کاغذ بازی تمام شده است. سیستمهای مختلفی برای نظارت آنلاین وجود دارد و بهصورت دایم تمام گمرکات در هر لحظه قابل مشاهده است. همچنین از تمام ظرفیتهای قابل استفاده برای اطلاعرسانی به مدیران نیز استفاده میشود. سه مورد را دایماً رصد میکنم و در سامانه نیز کنترل و رصد میشود و بهصورت کتبی هم به من گزارش میدهند تا وضعیت بهصورت کامل شفاف شود.
رئیس کل گمرک گفت: متأسفانه کسی به مزایای این کار توجه نمیکند؛ چرا که هم میزان درآمد افزایش یافته و هم کار مردم با سهولت بیشتری انجام میشود به طوری که سایر سازمانها نیز چنین کاری را در دستور سازمانی خود قرار دادهاند. از اینرو ما هم بهعنوان یک نهاد دولتی موظف هستیم در چارچوب سیاستهای دولت در رابطه با پنجره واحد و دولت الکترونیک و همسان با دنیا این کارها را انجام دهیم و از طرف دیگر باید حافظ منافع و اعتبار گمرک نیز باشیم.
وی ادامه داد: امروز در گمرک نیاز به کاغذ بازیهای گذشته نیست و نیاز به مراجعه مستقیم هم وجود ندارد. اگر بار کسی در بندر شهید رجایی یا بوشهر یا هر گمرک دیگر است لزومی ندارد به آنجا مراجعه کند. مگر اینکه کالاهای مسیر قرمز باشد.
این مقام مسئول درباره اینکه سامانه جامع گمرکی تا چه اندازه میتواند با فساد موجود در بدنه گمرک مبارزه کند؟ گفت: خوشبختانه سامانه جامع گمرکی مزیتهای زیادی دارد اما برخی از دستاندازیها نیز در مسیر فعالیت این سامانه وجود دارد.
کرباسیان افزود: سامانه جامع گمرکی با مسائل متعددی مواجه است و رویهها، معافیتهای مختلف گمرکی و تعرفههای متعدد در کشور ما وجود دارد که اجرایی کردن کامل این سامانه را در امور گمرکی دشوار میکند. این سامانه به دلیل شفافسازی توانسته است با فساد موجود در بدنه گمرک نیز مبارزه کند. با این سامانه که در حال حاضر اجرایی شده است آمار صادرات و واردات و نوع کالاهای، کشور روزانه در سامانه گمرک ثبت و گذاشته میشود و حدود 42.5 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی ما بود 41.5میلیارد دلار نیز واردات و تفات آن تقریباً یک میلیارد دلار بوده است.
به گفته وی، البته گمرک این قابلیت را دارد که تعداد کالاهای صادراتی از 1900 به 4هزار نوع و قلم برسد. همچنین ارزش صادرات نیز از 40میلیارد دلار به 100میلیارد دلار افزایش یابد و وزن ترانزیت از 12میلیون تن به 15میلیون تن ارتقا پیدا کند. این توانایی نیز در کشور وجود دارد که سهم10درصدی لجستیک به 40درصد برسد.
کرباسیان عنوان کرد: با این همه مقررات و این همه معافیت و عوارض و سازمانهایی که باید مجوز صادر کنند، این سامانه راهاندازی شده است. نمیتوانیم یک لحظه هم توقف کنیم و بگوییم واردات و صادرات و ترانزیت را متوقف کنیم تا این سامانه پیاده شود و اگر قرار بود سامانه را در روش علمی خود دنبال کنیم، در وهله نخست باید مقررات تصحیح میشد. یعنی باید مقررات الکترونیک، امضای الکترونیک و قوانین تجارت اصلاح شود، سپس ساختار سازمانی تصحیح و در مرحله سوم بسترهای مخابراتی در کل کشور جوابگو باشد. در مرحله چهارم نیز تمام این روند آموزش داده میشد. به همین دلیل گفته شده بود که برای این کار 8سال زمان لازم است و معادل 310میلیارد تومان باید هزینه شود.
انتهای پیام/