دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
محمدرضا سنگری در گفت‌وگو با آنا:

فراوانی اشعار و مدیحه‌ها فرصت عشق‌بازی را از مستمع می‌گیرد

فراوانی اشعار و مدیحه‌ها فرصت عشق‌بازی را از مستمع می‌گیرد
یک پژوهشگر گفت: گذشته اینطور بود که در یک سال با سه، چهار اثر خاص مواجه می‌شدید، اما امروز با وفور نعمت و نوحه‌ها و اشعار و سرود‌ها مواجه هستیم که انصافاً بعضی از آن‌ها در کل گذشته تاریخی ما تراز ندارند.
کد خبر : 878623

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، مسئله افزایش بصیرت و آگاهی مداحان و ذاکران جوان اهل بیت(ع)، یکی از موضوعات مهم و دغدغه‌های اصلی محبان اهل بیت(ع) است. جوانانی که قرار است در سال‌های آینده به عنوان مداح و ذاکر میکروفن هیئت‌های کوچک و بزرگ کشور را در دست بگیرند و برای میلیون‌ها دلداده ائمه اطهار مداحی کنند. به بهانه همین دغدغه گفت‌وگویی با «محمدرضا سنگری» ترتیب دادیم، نویسنده و پژوهشگری که دستی هم بر اشعار آیینی دارد و در این حوزه نیز نامی شناخته شده محسوب می‌شود.

سنگری در ابتدای سخنانش با اشاره به ضرورت و الزام پرداختن به مباحث پژوهشی برای نوحه‌سران و ذاکران جوان گفت: یک نکته اساسی و مهم در این خصوص این است که جامعه ما و به خصوص شاعران حوزه ادبیات آئینی، معمولاً بیشتر به شنیده‌ها تکیه می‌کنند. ما در این حوزه خیلی شفاهی هستیم. یعنی این بچه‌ها در محافل، روضه‌ها و مجالس مختلف، مسائلی شنیده‌اند و همین مسائل را در اشعار و نوحه‌های خود منعکس می‌کنن؛ اما نیاز به این است که مطالعات دقیق و عمیقی داشته باشیم، اگر نوحه‌سرایان و نغمه‌پردازان ما به ساحت مطالعه دقیق و عمیق روی بیاورند، جز اینکه چیز‌هایی که می‌یابند که تاکنون نیافته و نشنیده‌اند، در باروری ذهنی‌شان نیز قطعاً مؤثر است. درست مثل آب‌هایی که پشت سد جمع می‌شوند و انرژی تولید می‌سازند، همه این موارد وقتی جمع می‌شوند، یک قدرت زایشی در وجود نغمه‌پردازان ایجاد می‌کند که از لونی دیگر و به گونه‌ای جدید سخن می‌گویند و اشعار جدید می‌سرایند.

وی افزود: نکته دیگر در این زمینه گفت‌وگو‌ها و مراوداتی است که مجال نقد در آن‌ها ایجاد شود. در نقد ما کاستی‌های خود را درمی‌یابیم؛ البته قله‌هایمان را هم می‌شناسیم، چون نقد فقط عیب‌جویی نیست، نقد ارزیابی و ارزشیابی است که با آن هم محاسن معلوم می‌شوند، هم ضعف‌های احتمالی و عیوبی که در کار است.

این پژوهشگر با اعلام این موضوع که گعده‌های مداحان و شعرا مثل برگزاری رویداد‌هایی مانند «نغمه‌پردازان خوشدل» که چندی پیش در محل خبرگزاری آنا برگزار شد، گفت: مسئله همیابی بسیار بااهمیت است. وقتی این افراد در کنار هم جمع می‌شوند، از یکدیگر یاد می‌گیرند. وقتی فرصت مقایسه و تطبیق فراهم می‌شود، گاهی اوقات این الهامات زمینه خلق آثار جدید را ایجاد می‌کند. در نشست‌های تخصصی نکات تازه‌ای دریافت می‌شود و به قول معروف پنجره‌های تازه‌ای برای تماشا باز می‌شود. به قول مولانا: «ای بستگان تن به تماشای جان روید/ کآخر رسول گفت تماشا مبارکست». در این دیدار‌ها این جوانان به این فرصت مبارک می‌رسند و این فرصت کشف‌های تازه و تنفس در هوای تازه است که پیش‌تر آن‌ها را نیافتند. در حقیقت یک سیر و سیاحت معنوی، شاعرانه و زیبا برای همه است.

افزایش مداحی‌ها و فرصت کوتاه برای عشق‌بازی

نویسنده مجموعه شعر «زیر خیمه عطش» با اشاره به ارزش توجه به سازه‌های مختلف شعر گفت: باید به عناصر شعر توجه شود. مثل بحث تشکر در نغمه و نوحه است، مثل بحث طنین در شعر. این موارد فرصت‌هایی است که دوستان نغمه‌پرداز ما می‌توانند به آن توجه کنند. ما در عصری زندگی می‌کنیم که در هیچ روزگاری شعر آیینی و نوحه‌های ما تا این حد بارور و شکوفا نبوده است.

سنگری در پایان سخنانش با ذکر این مسئله که نگاهش به نسل جدید کاملاً روشن و مثبت است، اظهار کرد: می‌توان به سادگی آثار جوانان نسل امروز را با گذشته مقایسه کرد تا دید چقدر کشف‌های زیبای شاعرانه و پرداخت‌های مناسبی و سروده‌های قابل دفاعی دارند. روزگار ما روزگار انسان‌های بزرگی است که کمتر شناخته شده‌اند؛ اما مسئله‌ای وجود دارد که فراوانی فرصت عشق‌بازی را می‌گیرد. شما تا می‌خواهید با یک نوحه یا شعر، مقداری دم‌خور شوید، کار جدید پشت سر هم می‌رسد. در گذشته اینطور بود که در یک سال با سه، چهار اثر خاص مواجه می‌شدید؛ اما امروز با وفور نعمت و نوحه‌ها و اشعار و سرود‌ها مواجه هستیم که انصافاً بعضی از آن‌ها در کل گذشته تاریخی ما تراز ندارند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب