درختان چقدر رخدادهای اطرافشان را درک میکنند؟
خبرگزاری علم و فناوری آنا- مریم ملی؛ از نگاه ما انسانها، درختان موجودات بیحرکت و آرامی هستند که واکنش خاصی نسبت به محیط اطرافشان ندارند، خیلی سفت و محکم در جایشان ایستادهاند و ارتباط ویژهای با محیط اطراف برقرار نمیکنند. اما واقعیت این است که شیوۀ ارتباطی درختان برای خودشان خیلی هم خوب است و به خیلی از اتفاقات هم واکنش نشان میدهند.
برخلاف تصور ما، درختها در ریشههایشان چیزی شبیه به مغز دارند و به کمک آن میتوانند با هم در ارتباط باشند. حتی شاید بتوان گفت که آنها حافظه دارند؛ زیرا میتوانند تاثیر بپذیرند و تاثیر بگذارند. شگفتی دیگر زندگی درختها این است که آنها حتی خانوادۀ خود را هم میشناسند به گفتۀ جنگلشناسی به نام «پیترولبن»، درخت مادر با لمس ریشهها میفهمد کدام نهال از تبار او است.
درختان از نونهالهای خود مراقبت و با ترشح ترکیبات قندی حافظۀ خود را به آنها منتقل میکنند. همانطور که تپش قلب خون را در بدن ما انسانها به جریان میاندازد، کنشی شبیه به تپش آب را درون اندام درختان حرکت میدهد؛ با این تفاوت که قلب ما در هر دقیقه بین 60 تا90 بار میتپد، اما تپش درختان آب را هر چند ساعت یکبار به جریان میاندازد.
احساس شنوایی یکی دیگر از تواناییهای عجیب درختان است که تا پیش از انتشار پژوهشهای تازه کمتر دربارهاش صحبت شده بود. حالا میدانیم که وقتی کرمها و حشرات برگ درختان را میخورند، درختان صدایشان را میشنوند و برای دفاع از خود مواد شیمیایی ترشح میکنند. با این حال، درختان در برابر صداهای طبیعی مثل باد واکنشی ندارند. شاید بپرسید چرا تا کنون این واکنشها را به چشم خود ندیدهایم و آن را احساس نکردهایم؟ پاسخ سادهاست: چون درختها خیلی خیلی کند هستند؛ آنها به آرامی نسبت به تغییرات و حوادث محیطشان واکنش نشان میدهند و همین باعث شده تصور کنیم خیلی ساکت و بیاحساس هستند.
انتهای پیام/