تصویب اساسنامه رُم در پارلمان ارمنستان/ کرملین واکنش نشان داد
به گزارش گروه جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از ترند، پارلمان ارمنستان «اساسنامه رُم» دیوان کیفری بینالمللی را در جلسه امروز سهشنبه (سوم اکتبر) تصویب کرد. در مجموع ۶۰ قانونگذار که اکثراً از حزب حاکم «قرارداد مدنی» بودند به تصویب این معاهده رای دادند، در حالی که ۲۲ قانونگذار رای مخالف دادند. این لایحه برای تبدیل شدن به قانون باید مورد تأیید رئیسجمهور ارمنستان قرار گیرد.
ارمنستان این اساسنامه را در سال ۱۹۹۹ امضا کرد اما آن را تصویب نکرد. اول سپتامبر ۲۰۲۳، دولت ارمنستان پیشنویس تصویب اساسنامه رم را به پارلمان ارسال کرد و روند تصویب آن که در سال ۲۰۰۴ به حالت تعلیق درآمده بود، از سر گرفته شد.
در ماه مارس، با اتکا به این اساسنامه، دیوان کیفری بینالمللی حکم بازداشت «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه را به اتهام ارتکاب جرایم جنگی صادر کرد.
وزارت خارجه روسیه پیشتر هشدار داده بود تصویب اساسنامه رم از سوی ارمنستان پیامدهای منفی برای روابط روسیه-ارمنستان خواهد داشت.
روسیه و اوکراین هیچکدام عضو اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی نیستند اما برخی کارشناسان حقوق بینالملل ادعا کردهاند که این حکم میتواند بر سفر پوتین به خارج از روسیه اثرگذار باشد. «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه در همین خصوص گفته بود که «روسیه عضو اساسنامه دیوان بینالمللی کیفری در رم نیست و هیچ تعهدی ذیل آن ندارد».
در واکنش به رای امروز پارلمان ارمنستان، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین به تصویب آن را تصمیمی نادرست خواند که سوالات بیشتری را درباره رهبری فعلی این کشور ایجاد میکند.
وی افزود: روسیه با تصمیم «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان که این اقدام را به دلیل «نیازهای امنیتی» توجیه کرد، مخالف است.
پسکوف همچنین در اشاره به حکم دیوان کیفری بینالمللی درباره بازداشت رئیسجمهور روسیه به اتهام جرایم جنگی گفت: دوست نداریم پوتین هرگز مجبور به خودداری از سفر به ارمنستان شود.
اواسط شهریور، وزارت خارجه روسیه سفیر ارمنستان را برای «گفتوگوی جدی» درباره برخی اقدامهای غیردوستانه ایروان احضار کرد. مواردی که روسیه به آن اعتراض داشت، آغاز روند تصویب اساسنامه رُم، سفر همسر «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان به کییف پایتخت اوکراین و برگزاری رزمایش مشترک ارمنستان با ایالات متحده را شامل میشد.
پاشینیان در پی تحولات اخیر در منطقه قرهباغ کوهستانی اظهاراتی انتقادی را نسبت به روسیه مطرح کرده و نیروهای حافظ صلح روس را به ناتوانی در جلوگیری از خصومتهای اخیر از سوی جمهوری آذربایجان متهم کرده است.
کرملین اما پاشینیان را مقصر خوانده و او را به تسریع تحولات قرهباغ با اذعان به حاکمیت جمهوری آذربایجان بر این منطقه و آسیب زدن به روابط ارمنستان با روسیه با در آغوش گرفتن غرب متهم کرده است.
انتهای پیام/