بررسی دلایل تثبیت نرخ دلار در کانال ۵۰ هزار تومان
حجتالله فرزانی کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا، درباره دلایل تثبیت قیمت دلار در محدوده زیر ۵۰ هزار تومان با وجود پیشبینیهایی که درباره صعود آن تا ۱۰۰ هزار تومان وجود داشت، عنوان کرد: برخی سیاستهای دولت سیزدهم و اعمال برنامههای بانک مرکزی موجب شد با وجود پیشبینیها در خصوص خطر تجربه دلار ۱۰۰ تومانی نرخ ارز در محدوده و کانال زیر ۵۰ هزار تومان تثبیت شود.
کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: تثبیت نرخ دلار و سایر ارزها به سیاستهای پولی و مالی بانک مرکزی وابستگی شدید دارد. با حضور محمدرضا فرزین رئیس کل جدید بانک مرکزی و اتخاذ سیاست تثبیت اقتصادی رشد نقدینگی کنترل شده است. بخشی از نقدینگی کشور از بانکها نشئت میگیرد و رئیس جدید بانک مرکزی توانست با کنترل ورود نقدینگی از سوی بانکها رشد نقدینگی در اقتصاد را نیز کنترل کند.
رشد نقدینگی به ۲۸ درصد کاهش یافت
وی افزود: بانک مرکزی توانست نرخ رشد نقدینگی را از بیش از ۴۰ درصد به ۲۸ درصد کاهش دهد. با کنترل رشد مقداری ترازنامه بانکها، بانک مرکزی توانست تثبیت و کاهش رشد نقدینگی و به دنبال سیاست تثبیت اقتصادی را محقق کند.
تشریح دلایل فروش کردن انتظارات تورمی در خصوص نرخ دلار
فرزانی بیان کرد: دیپلماسی اقتصادی دولت، گشایشهای اقتصادی و ایجاد روابط اقتصادی خارجی، پذیرش درکنوانسیونهای جهانی از جمله شانگهای، عضویت ایران در بریکس، انتظارات در بحث گشایشهای اقتصادی منجر به آن شد که در کنار رفع چالشها با آمریکا و غرب، انتظاراتی مبنی بر افزایش صادرات و فروش نفت شکل گیرد که بر انتظارات تورمی جامعه تاثیرگذار بود و از این جنبه هم منجر شد با فروکشکردن این انتظارات نرخ ارز کنترل شود.
نوسان نرخ ارز در دامنه و کانال منطقی
تحلیلگر مسائل اقتصادی عنوان کرد: عامل اصلی کنترل نرخ دلار در ماههای گذشته در درجه اول نقدینگی بوده که بانک مرکزی توانسته با تدابیری آن را کنترل کند و جنبه دیگر انتظارات تورمی بوده که دولت توانسته با دیپلماسی اقتصادی، گسترش روابط با کشورهای همسایه، پذیرش در سازمانهای بینالمللی و اجرای برخی پیمانهای پولی این انتظارات را کاهش دهد و نرخ ارز را در دامنه و کانال منطقی حفظ کند.
فرزانی گفت: ادامه این مسیر به طور قطع به بودجه دولت و تأمین آن با استفاده از روشهای غیرتورمزا وابسته است. نگرانی که در نیمه دوم سال وجود دارد بحث تأمین بودجه دولت آن هم با استفاده از روشهای تورمزاست که میتواند بر بازار ارز نیز تأثیرگذارباشد.
سیاست صریح بانک مرکزی و وزارت اقتصاد دراستفاده از روشهای غیرتورمی
وی افزود: با توجه به سیاستهایی که رئیس کل بانک مرکزی و وزیر امور اقتصادی و دارایی در بحث روشهای غیرتورمی و جلوگیری از استقراض از بانک مرکزی اعلام کردهاند به نظر میرسد که دولت به دنبال روشهایی غیرتورمزا برای تأمین کسری بودجه باشد که تأثیری بر نقدینگی ندارد. این شرایط موجب میشود تا کنترل نقدینگی از جنبه دولت و ناترازی بودجه نیز حاصل شود.
کارشناس مسائل اقتصادی بیان کرد: باید دید عملکرد دولت در ادامه سال به چه شیوههایی انجام میشود و تا چه میزان میتواند بر کنترل نرخ دلار تأثیرگذار باشد.
انتهای پیام/