دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

تغییر ژنتیکی سیب‌زمینی با هدف مقاومت در برابر گرمایش زمین

تغییر ژنتیکی سیب‌زمینی با هدف مقاومت در برابر گرمایش زمین
تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین منجر به بر هم خوردن تعادل زیست محیطی کره زمین شده و این امر به طور مستقیم بر کشاورزی تاثیر دارد. به همین دلیل جست‌وجو برای یافتن محصولات جدید مطابق با شرایط آتی کره زمین دارای اهمیت زیادی است.
کد خبر : 867730

به گزارش خبرنگار علم و فناوری آنا، پژوهشگران در حال طراحی یک ابرسیب‌زمینی جدید هستند که قادر است در برابر تنش‌های حرارتی و تأثیرات گرمایش جهانی مقاومت کند. البته این محصول فعلا تنها در آزمایشگاه تولید شده و فاصله زیادی تا کشت در مزارع دارد.

گروهی مشترک از دانشمندان کانادا، ایالات متحده و پرو در بررسی ژنتیکی گیاه سیب‌زمینی با هدف شناسایی ویژگی‌های لازم برای تولید یک ابرمحصول سوپر پانژنوم هستند. باید توجه داشت که گیاه سیب‌زمینی برای نخستین بار حدود ۱۰ هزار سال پیش در منطقه امروزی پرو اهلی شده و به همین دلیل دانشمندان روند تکامل این گیاه را زیر نظر دارند.

در این مطالعات محققان به طور خاص، توالی ژنومی نزدیک به ۳۰۰ نوع سیب‌زمینی و خویشاوندان وحشی آن‌ها را برای ایجاد یک منبع غذایی مغذی‌تر و عاری از بیماری ایجاد کردند که در برابر تغییرات آب و هوایی مقاوم است.

پروفسور مارتینا استرومویک استاد و محقق دانشگاه مک‌گیل در کانادا در این رابطه می‌گوید: محصول طراحی‌شده ما بر اساس بررسی تنوع ژنتیکی سیب‌زمینی و انواع ویژگی‌های این گیاه، می‌تواند به طور بالقوه محصولی ارائه دهد که در آینده مورد استفاده قرار گیرد. ما گسترده‌ترین مجموعه داده‌های توالی ژنوم گیاه سیب‌زمینی و خویشاوندان آن تا به امروز را جمع آوری کرده ایم.

باید توجه داشت که یک ژنوم شامل مجموعه کامل دستورالعمل‌های ژنتیکی یک موجود زنده است که به‌عنوان توالی دی‌ان‌ای نیز شناخته می‌شود. هدف پانژنوم، بررسی تنوع ژنتیکی کامل در یک گونه است، در حالی که یک ابر پانژنوم اطلاعات چندین گونه معمولا هم خانواده را در بر می‌گیرد.

به گزارش آنا، سیب‌زمینی یک منبع غذایی حیاتی برای بسیاری از مردم در سراسر جهان است و از نظر مصرف در رتبه پس از برنج و گندم قرار دارد. هدف نهایی این تیم ایجاد یک ابر سیب‌زمینی است که در برابر بیماری‌ها و همچنین مقاوم در برابر خشکسالی و یخبندان مقاوم باشد.

طی این مطالعات محققان از ابر رایانه‌های پیشرفته‌ای برای تجزیه و تحلیل داده‌های پایگاه‌های داده عمومی، از جمله بانک‌های ژن در کانادا، ایالات متحده و پرو استفاده کردند. آن‌ها معتقدند بررسی ویژگی‌های ژنتیکی گیاهان از منظر سازگاری با تغییرات آب و هوایی و گرمای شدید، موضوعی مهم بوده و منجر به افزایش کیفیت تغذیه‌ای و بهبود امنیت غذایی خواهد شد.

شرح کامل این پژوهش در آخرین شماره مجله تخصصی Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب