دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مختارپور در نشست خبری پاسخ داد؛

دلیل تعطیلی شیفت شب کتابخانه ملی چه بود؟

دلیل تعطیلی شیفت شب کتابخانه ملی چه بود؟
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: باتوجه به شرایط موجود در کتابخانه ملی، ما ساعت ۹ تا ۱۲ شب را نگه داشتیم و از ۱۲ شب تا ۶ صبح را حذف کردیم چون واقعاً باعث هدر رفت بودجه و انرژی بود.
کد خبر : 865772

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست خبری رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران ظهر امروز در این نهاد برگزار شد.

فاطمه صدر معاون پژوهش و منابع دیجیتال کتابخانه ملی در ابتدای نشست گفت: ما برای تکمیل پروژه‌های دیجیتال سه پروژه هوش مصنوعی را به فرجام رساندیم و بخشی از آن‌ها در حال پیاده‌سازی است.در بخش دیجیتال‌سازی منابع ۹هزار و ۱۹۰ پرونده که متقاضیان درخواست داشتند را ارئه کردیم.

وی افزود: در بخش تجهیزات هفت دستگاه جدید به این بخش اضافه شد و فرایند دیجیتال‌سازی ما را سرعت بخشید. با خرید این تجهیزات، دیجیتال‌سازی اعلامیه‌ها و کارت‌های تبریک و رزومه‌ها را هم آغاز کردیم. آمار بازدید کتابخانه دیجیتال از شهریور ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲، کمی بیش از ۱۵۰ هزار نفر مراجعه‌کننده بوده است که از این تعداد ۶۴هزار نفر از سامانه نشریات علمی سامان مراجعه کردند. مجموع شمارگان کتاب‌های چاپ اول در سال گذشته نیز  ۹۱۰ جلد بوده است.

 دلیل حذف خدمات رسانی در شیفت شب

در ادامه، علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی در پاسخ به پرسشی درباره حذف خدمات‌دهی کتابخانه ملی در نوبت شبانه به متقاضیان گفت: ما بیش از ۲۵۰ هزار عضو داریم و ظرفیت‌های سالن ما هم محدود است. نوبت شب از سال ۹۳راه‌اندازی شده و زمانی که من به مجموعه آمدم آماری که کسب کردیم به صورت میانگین پنجاه نفر از شیفت شب استفاده می‌کردند که هشتاد درصد هم تا ساعت دوازده شب بیشتر نبودند. حالا ما باید بودجه و انرژی زیادی را صرف می‌کردیم، در حالی که در قانون هم این را جزو خدمات ما قرار نداده است. در چنین شرایطی ما ساعت ۹ تا دوازده شب را نگه داشتیم و از دوازده شب تا ۶صبح را حذف کردیم چون واقعا هدررفت بودجه و انرژی بود.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی همچنین در زمینه عدم امنیت در بحث پارکینگ نهاد گفت: مساله عدم امنیت پارکینگ فقط متعلق به حوزه کتابخانه ملی نیست و فضای مشترک با اراضی عباس آباد را شامل می شود، چون بیشتر اتفاقات هم در قسمت شرقی کتابخانه صورت گرفته که در حوزه ما نبوده و مربوط به فضای عمومی است.

وی افزود: موضوع به دادگستری، نیروی انتظامی و اراضی عباس اباد هم اعلام شد با این حال با هزینه خودمان دوربین نصب کردیم اما راه حال اساسی احداث پارکینگ است.

مختارپور گفت: مهمترین مساله مورد غفلت همین بوده چرا که در سال ۸۴ قراردادی با شهرداری تهران بسته شده و احداث پارکینگ در ضلع شمالی کتابخانه موضوع قرارداد بوده است که متوقف مانده و با پیگیری های شدید در سال گذشته موفق به راه اندازی دوباره طرح شدیم.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: شهرداری در حال حاضر وعده اتمام طرح تا دو و سال نیم آینده را داده و قرار است هر طبقه پس از اتمام مورد بهره برداری قرار گیرد تا محورها کم کم پاکسازی شود.

آزادسازی فضای اداری با اجرای قانون اسناد

در ادامه، محمد هادی ناصری سرپرست معاونت اسناد ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز گفت: حوزه اسناد ملی از حوزه‌های مهم در نظام اداری کشور است چون تجمع اسناد و تنوع اسنادی که در حوزه اداری نگهداری می‌شود منبع غنی از تجربه زیستی در دو حوزه مدیریت کشور را فراهم می‌کند که قابل اعتناست.

وی افزود: در سال گذشته وظایف دستگاه‌های اداری در حوزه اجرای قانون اسناد ملی یادآوری شد و شاهد یک انگیزه مجدد و رشد در فعالیت‌های حوزه اسنادی دستگاه‌های اداری کشور بودیم، مخازن معاونت اسناد ملی یک میلیون و ۱۲ هزار و ۴۵۹ پرونده است که در سال گذشته بیش از یک میلیارد برگ از اسناد راکد دستگاه‌ها تعیین تکلیف شد و ۲۵ میلیون و ۴۴۳ هزار و ۱۷ برگ اسناد دارای ارزش به سازمان اسناد متصل شد.

ناصری افزود یکی از اتفاقات حوزه مدیریت اسناد این است که در صورت اجرای دقیق قانون ۵۱ هزار و ۸۴۸ متر مربع فضای اداری حاصل از اسناد برای دستگاه‌های اداری آزاد شده است. همچنین شش هزار و ۱۳۶ ساعت باز آموزش و آموزش مستمر کارکنان بایگانی‌ها و مسئولان اسناد دستگاه‌ها نیز انجام شده است و ۲۰ مجموعه سند به معاونت اهدا شده و ۶۴ مجموعه شامل ۷۲۹ ردیف هم خریداری شده است.

والی نژاد نیز در بخش دیگری از این نشست گفت: بودجه سازمان اسناد و کتابخانه ملی از رشد نسبتاً خوبی برخوردار بوده و ۸۷ درصد رشد داشته است بر این اساس ما خریداری تجهیزات را در دستور کار قرار دادیم در این راستا ۱۸۵ دستگاه دوربین خریداری شده است. همچنین تعداد نسبت به تجهیز و نوسازی دوربین‌ها، سیستم‌های آی تی، موکت، مبلمان صندلی و میز اختصاص دادیم.

وی افزود: در این زمینه ۶ میلیارد تومان هزینه کردیم و هشت هزار متر مربع نیز موکت خریداری شد که احتمالاً برای نصب و راه‌اندازی این تجهیزات جدید چند روزی کتابخانه تعطیل شود که متعاقباً زمان آن را اعلام می‌کنیم.

 فرجام آب‌گرفتگی در بخش آرشیو

مختارپور در پاسخ به  پرسش خبرگزاری آنا درباره سرنوشت اسناد آب گرفته در سازمان اسناد و کتابخانه ملی در دوره مدیریت قبلی گفت: طبق گزارش رئیس قبلی سازمان، بخش آرشیو سازمان اسناد و کتابخانه ملی جایی قرار گرفته که آب‌های زیرزمینی در آن قرار دارند. به دلیل بارندگی‌هایی که در بستر مترو در چند سال پیش رخ داد مقداری از اسناد در طبقه زیرین دچار آب گرفتگی شد.

وی افزود: اگرچه برخی از دستگاه‌های نظارتی معتقد بودند که اسناد مهم و دارای ارزش آسیب دیده و برخی دیگر معتقد بودند که این اسناد آنچنان هم مهم نبوده است. ما تمام مستندات موجود را جمع‌بندی کرده و در قالب گزارش مبسوط و مستند با تصاویر و آمار در اختیار دستگاه‌های نظارتی قرار داده‌ایم چون وظیفه قضاوت بر عهده ما نیست در این زمینه بیشتر نظر نمی‌دهیم. اما در روزهای پایانی اسفند ۱۴۰۰ باران شدیدی بارید که با عبرت از گذشته و پیش‌بینی‌هایی که داشتیم ترتیبی اتخاذ شد تا در تمام مدت بارندگی مدیران ما سر کار بودند و با اقداماتی نظیر تعویض پمپ و لایروبی حتی یک قطره آب به داخل سازمان آرشیو نفوذ نکرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب