«بازپرس» و تداوم تولید سریالهای راهبردی در تلویزیون
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، سریال بازپرس به کارگردانی «احمد معظمی» سریال شبانگاهی شبکه یک سیما محسوب میشود؛ مجموعهای که در گروه فیلم وسریال شبکه یک و مرکز رسانهای قوه قضائیه تولید شده و موسسه فرهنگی هنری وصف صبا نیز مجری طرح آن است.
«بازپرس» را حسین ترابنژاد بر اساس پژوهش دو ساله در پروندههای واقعی نوشته و احمد معظمی آن را کارگردانی کرده است. محمدرضا شفیعی نیز که در ماه های اخیر با سریال «گیلدخت» روی آنتن همین شبکه حضور داشت تهیهکنندگی این مجموعه تلویزیونی را به عهده دارد.
بازپرس پخش خود را از روز دهم تیرماه و همزمان با هفته قوه قضائیه آغاز کرد و البته وقفهای چند روزه نیز در دهه اول محرم داشت و تا به امروز(شانزدهم مرداد) پانزده قسمت از آن روی انتن رفته است
سریال تازه «شبکه یک» سیما داستان فیلم درباره بازپرسی به نام «صدرا» است که در جریان سوءاستفاده اقتصادی بزرگی قرار میگیرد. وی در جریان حل یک پرونده اقتصادی به سرنخهایی دست پیدا می کند و ردپای یک آقازاده رانتخوار را در این پرونده آشکار میکند.
محسن قصابیان، فرهاد قائمیان، محمدرضا شریفی نیا، مهدی فخیم زاده، فریبا کوثری، اندیشه فولادوند، سید جواد هاشمی، سوگل طهماسبی، فریبا متخصص، رسول نجفی، مجید پتکی و ... در این سریال پربازیگر ایفای نقش می کنند.
تولید سریال «بازپرس» از مهرماه سال گذشته در تهران آغاز شده بود وبه دلیل روایت موضوعی حساس در سکوت خبری ادامه یافت
مجموعه «بازپرس» را میتوان در ادامه رویکرد جدید تلویزیون در چند سال اخیر برای تولید مجموعههای تلویزیونی پلیسی امنیتی با رویکرد امنیت ملی و امنیت اجتماعی دانست.
شاید شناختهشدهترین چهره تلویزیونی در این رویکرد جدید، احمد معظمی باشد. کارگردانی که پیش از سریال بازپرس که با ساخت پنج سریال سریال مهم در این گونه تلویزیونی به نوعی رکوددار این عرصه است.
انعکاس گروههای شبه عرفانی در قاب تلویزیون
سریال «سارق روح» اولین تجربه او در این حوزه محسوب میشد. این سریال که برگرفته از از یک ایده پژوهش محور بود، به موضوع امنیت نرم و آسیبهای اجتماعی میپرداخت و در سال ۱۳۹۶ از شبکه پنج سیما پخش شد. محور اصلی سریال تلاشهای دستگاه امنیتی برای بررسی علمی و مقابله با پدیده گروههای شبهعرفانی و حلقههای شبهدینی جدید بود.
کشف پشت پرده امنیتی به پدیده عرفانهای جدید و عملکرد شیطانی، رمز و رازگونه و زیرزمینی از این گروهها محتوای اصلی این سریال بود. جایی که وزارت اطلاعات وظیفه برخورد و متلاشی کردن هستههای اصلی و رهبری این فرقهها را به عهده گرفته و در واقع خط مقدم مبارزه با این جریان را در دست داشت.
مجموعه دوم، «ترور خاموش» بود که با متنی از حسین ترابنژاد و هومن فاضل تولید شده و در مهرماه سال ۱۳۹۸ روی آنتن شبکه یک سیما رفت، این اثر به تولید و توزیع مواد مخدر در سطح کلان و روشنگری درباره پیامدهای منفی این معضل خانمانسوز پرداخت.
در کنار این موضوع، آسیبهای اجتماعی مرتبط با مواد مخدر و در صدر آن فروپاشی نهاد خانواده نیز در این سریال به تصویر کشیده شد که موردتوجه مخاطبان نیز قرار گرفت. از سوی دیگر مباحث کلانی نظیر پولشویی، نارکوتروریسم (تروریسم مواد مخدر)، تجارت بینالمللی مواد مخدر، فعالیت زیرزمینی آزمایشگاههای تولید مواد مخدر صنعتی و... نیز در این سریال در قالب داستانی جذاب روایت شد.
در این سریال شاهد رقابت دو گروه سازنده و توزیعکننده مواد مخدر در ایران بودیم که پیوندهایی را نیز با خارج از کشور داشتند. از سوی دیگر، نیروهای امنیتی نیز که بازیگرانی همچون سعید راد، علیرضا جلالیتبار، حمید عطایی و جلال فاطمی ایفای نقش آنان را به عهده داشتند با جدیدترین شیوههای امنیتی به دنبال یافتن سرشاخهای این تجارت کثیف بودند.
سعید راد، جلال فاطمی، حمید عطایی، امیرمحمد زند، پرویز فلاحیپور، پریوش نظریه، ستاره اسکندری، رضا مولایی، سامیه لک، مهدخت مولایی، ژیلا آل ارشاد، رؤیا میرعلمی، حمید شریفزاده، حسین سحرخیز، سپیده خداوردی و شایسته ایرانی از بازیگران سریال ترور خاموش بودند.
خطر تروریسم «داعش» در خانه امن
معظمی و صفری یک سال بعد و در پاییز سال ۱۳۹۹ سریال «خانه امن» را روی آنتن شبکه یک بردند. این مجموعه تلویزیونی، لایههایی از عملیات پیچیده مقابله مأموران امنیتی کشورمان با گروهک تروریستی داعش را روایت کرد. این اقدامات گسترده شامل شناسایی، کشف، تعقیب و گریز، دستگیری، تخلیه اطلاعاتی و رسیدن به سرشاخههای بالادستی بود که در قسمتهای مختلف این مجموعه تلویزیونی به تصویر کشیده شد.
«خانه امن» از لوکیشنهایی متعدد، بازیگرانی متنوع و داستانی پرفرازونشیب برخوردار بود. بینندگان این مجموعه تلویزیونی شاهد روایتی جاندار و با ریتم مناسب از مقابله نیروهای امنیتی کشومان با پدیده شوم تروریسم بودند؛ پدیدهای که این بار با وجوهی جدیدتر و با دو بال اقتصادی و امنیتی پیش میرود.
پیوند شرطبندی و آسیبهای اجتماعی
سوژه همکاری بعدی صفری و احمد معظمی، فعالیت سایتهای شرطبندی و قمار بود که در قالب سریال «سرجوخه» در تاروپود یک درام اجتماعی تنیده شده بود. دو شخصیت اصلی سریال یعنی کیان (سامان صفاری) و غلامرضا (حمیدرضا محمدی) از دو قشر متفاوت جامعه هستند که درگیر ماجراهای عشقی و البته قمارهای اینترنتی میشوند. این مجموعه هم پاییز سال ۱۴۰۰ روی آنتن شبکه سه سیما رفت.
حضور بازیگران جوان را میتوان یکی از ویژگیهای این مجموعه تلویزیونی دانست. به جز آرش آصفی، نیلوفر کوخانی و سامان صفاری که در سریال «خانه امن» نیز جلوی دوربین احمد معظمی رفته بودند، بازیگران جوان دیگری همچون نازنین کیوانی، حمیدرضا محمدی و هژیر سام احمدی نیز در این مجموعه نقشآفرینی میکنند. حسین امیرجهانی نویسنده آثاری همچون «حکایتهای کمال» و «نجلا» نیز فیلمنامه «سرجوخه» را نوشته است.
«تمامرخ» آخرین تجربه تولید سریال راهبردی
در نهایت باید به سریال «تمام رخ» اشاره کرد. این بار مخاطبان نام برادر احمد معظمی یعنی محمود معظمی را به عنوان کارگردان در کنار ابوالفضل صفری تهیهکننده این مجموعه میدیدند. این سریال با موضوع تحریم و تروریسم اقتصادی دی ماه سال گذشته روی آنتن شبکه سه سیما رفت. «تمام رخ» روایتگر زندگی شخصیتهایی است که شخصیت متزلزلی دارند و طمعِ پول زیاد، سبب میشود به خیانت و حتی وطن فروشی تن دهند.
رحیم نوروزی، آرش آصفی، معصومه بافنده، احسان امانی، ویدا جوان، نگین صدق گویا، مهدی سلوکی، بهزاد خداویسی، کاظم هژیرآزاد، رحمان باقریان، علیرام نورایی، شیدا یوسفی، مهوش صبرکن و وحید نفر در این سریال ایفای نقش میکردند.
حا لا هم سریال «بازپرس» با محوریت قراردادن پروندههای قضایی و جنایی به گونه ای دیگرسوژه های راهبردی را محور خود قرار داده است.
توجه برنامهسازان تلویزیون به موضوعات راهبردی و امنیتی بهویژه در حوزه کارهای نمایشی و سریالی اتفاقی مبارک است. البته پیش از این هم شاهد تولید و پخش سریالهای امنیتی و پلیسی همچون خواب و بیدار، هوش سیاه، آسمان من، تعبیر وارونه یک رویا و ... بودیم، اما چند سالی است که این روند با عمق و گستره بیشتری دنبال میشود. این نگاه جدید علاوه بر ارتقای سلیقه و نگاه مخاطبان میتواند عاملی برای آگاه سازی و توجه بیشتر افکار عمومی به سختی های تامین امنیت در جامعه باشد.
انتهای پیام/