نوربخش: زنگ خطر نابودی موسیقی اصیل ایرانی زده شده است/ نشان درجه یک هنری به محمدیان اهدا میشود
به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری آنا، آیین بزرگداشت جلالالدین محمدی هنرمند پیشکسوت موسیقی ایرانی شب گذشتهبه همت موسسه رسانهای فرهنگی ایما خبر نقشینه در تالار رودکی برگزار شد. در ابتدای این مراسم ، پس از پخش کلیپی از کارنامه محمدیان و آثار وی، گروه موسیقی «راز مهتاب» به مدیریت علی عزیزی و جمعی از هنرمندان استان کرمانشاه دو قطعه خاطره انگیز «مردان خدا» و «باز هوای وطنم» که سالهاست با صدای جلال الدین محمدیان برای مردم خاطره ساز شده را اجرا کردند.
نوربخش: قدر استاد محمدیان به خوبی دانسته نشده است
در ادامه حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی پشت تریبون آمد و پس از خوشآمدگویی و ابراز ارادت به سید جلال محمدیان گفت:من با اشتیاق و باذوق و شوق فراوان و بر حسب وظیفه به این مراسم آمدم تا عرض ارادت کنم. ارادت من به آقای محمدیان قریب به چهل سال سابقه دارد. زمانی که من در عنفوان جوانی بودم و ایشان هنرمند شاخص و فعالی بود. اگر درست خاطرم باشد، اوایل دهه شصت شبی در شهر قم و در منزل یکی از دوستان خدمت ایشان بودیم و من هم چیزی خواندم. آن موقع از حیث ردیف و آموزش خیلی منبع نداشتیم و شاید فقط ردیف استاد کریمی بود که قبل از انقلاب منتشر شده بود.
وی در این باره افزود: من میدانستم ایشان پیش استاد کریمی کار میکردند. ردیف آقای کریم یک بستهای بود با شش نوار کاست و یک کتاب که ضمیمه اش بود و خیلی مفصل منتشر شده بود و روانشاد دکتر مسعودی آن را آوانویسی کرده بودند. محمدیان تمام شعرهای آن مجموعه را نوشته بود و دیدم این مرد چه صفا و بزرگ منشی و زلالی روحی دارد و چقدر پرمهر است. از همان موقع تاکنون ارادت من به ایشان آغاز شد.
نوربخش افزود: فکر میکنم آنطور که باید و شاید قدر سید جلالالدین محمدیان شناخته نشده است. او تمام ویژگیهای یک خواننده کامل را در درجه اعلی دارد. صدای وسیع و چپ کوک، صدایی که از نتهای پایین تا بالا را به زیبایی و شفافیت قادر است بخواند. صدایش خوش رنگ و گوش نواز و متحرر (دارای تحریر) است و حجم مناسب دارد. دانش موسیقایی زیادی دارد. نزد اساتید بزرگی مثل استاد شجریان و علی اصغر بهاری تلمذ کرده است. در بخش موسیقی اقلیمی، کرمانشاه و کردستان و و نغمه هایش هم سالهای سال زندگی کرده است.
وی یادآور شد: علاوه بر اینها پژوهش بسیار در مسأله تعزیه داشته که یکی از بسترهای مهم گسترش و حفظ موسیقی ما تعزیه بوده است. اگر تعزیه را نداشتیم بسیاری از ملودیهای گوش نواز را الان نداشتیم. محمدیان سالها در این عرصه و شاخههای مختلف پژوهش و کسب تجربه کرده است.
زنگ خطر از بین رفتن موسیقی اصیل
وی عنوان کرد:گرچه با مردان خدا ایشان را میشناسند، اما آثار دیگری هم دارد و در دهه شصت و هفتاد فعال بوده است. هرچه قدر از دهه هفتاد فاصله گرفتیم بلایی سرما آمد که مصیبتی شد و الان گرفتار آنیم. بلایی که سر گوش افراد جامعه آمد که حال ما را بد میکند. آثار سخیف و بی معنا و پوچ یکباره دهها هزار و میلیونها نفر شنونده پیدا کرد. ما ملتی با پیشینه تاریخی چند هزارساله هستیم. امروز به این بدبختی دچار شدیم که جوانان ما شنونده این آثار و اشعار سخیف شده اند. منظورم موسیقی پاپ و گونههای دیگر نیست منظورم عیار موسیقی و شعر است و پیوندش با پیشینه تاریخی و تمدنی که متاسفانه امروز زنگ خطر از بین رفتن آن به گوش میرسد و من امروز این هشدار را نزد شما عزیزان هنردوست میدهم، باید از این موسیقی مراقبت کنیم.
نوربخش اظهار داشت: به هرحال آقای محمدیان خودش یک مرد خدا است. با هنر و ذوق و صفای روحی و اخلاقی که دارد و برایش آرزوی سلامتی دارم.
در ادامه، بخشهایی از مستند «گنج پنهان» که با محوریت زندگی جلال الدین محمدیان ساخته شده برای حضار پخش شد.
تولید ۱۶ قطعه موسیقی عاشورایی استاد محمدیان
میلاد عرفانپور مدیر دفتر موسیقی حوزه هنری دیگر سخنران این مراسم بود.
وی گفت: حدود چهار سال پیش بود که من نخستین بار توفیق پیدا کردم همکلام و همنشین استاد جلال الدین محمدیان شوم، منی که در سن فرزند ایشان بودم بعد از دقایقی احساس کردم با یکی از نزدیکانم صحبت میکنم. او کسی نبود جز فروتنی نادر که در کمتر هنرمندی به این میزان صفا و بزرگمنشی دیده ام.
عرفانپور افزود:هنر برداشتی است که هنرمند از ملکوت میکند و هنرمندانی ماندگار میشوند که تماشای آن ملکوت روزی آنها میشود. جنس هنر آقای محمدیان از همین جنس است که هنر را ابزار سلوک میدانند نه ابزار مطرح شدن و شهرت.
وی افزود: من بی مبالغه استاد محمدیان را چنین شخصیتی دیدم. از ویژگیهای ایشان شناخت عمیق از تاریخ و هنر و گنجینه شعر وادبیات است. افتخار ما در مرکز موسیقی این بود که از سه چهار سال گذشته در همین فضای صمیمی همکاری خودمان را با هم آغاز کردیم. آقای محمدیان در این سالها شانزده قطعه موسیقی عاشورایی در مرکز موسیقی حوزه هنری تولید کردند که ان شالله منتشر خواهد شد. نکته قابل تامل این است که استاد به این تولیدات نگاه نذر داشتند و این عین کلام خودشان است و هیچ بحث مالی در کار نبود.
رشیدی: به عنوان یک کرمانشاهی به وجود استاد محمدیان افتخار میکنم
سپس رشیدی نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی نیز در صحبتهایی گفت: محمدیان هنرمند خوشنام پاک زیست، مهربان، مردمی، مومن و انقلابی به معنای واقعی است. او در فیض آباد کرمانشاه از محلات قدیمی و اصیل این شهر به دنیا آمد که بسیاری از بزرگان و نام آوران کرمانشاه در این محله به دنیا آمدند و زیست کردند.
وی اظهار کرد: من در سال ۶۶ یازده ساله بودم که نوار مردان خدا با صدای ایشان را خریدم و شاید بیش از سیصد بار آن را گوش دادم به گونهای که نوار خراب شد! ایشان هم به ادبیات و موسیقی فارسی خدمت کردند و هم به موسیقی آیینی و مقامی و صدایش ماندگار بود و هست و به عنوان یک کرمانشاهی افتخار میکنم که همشهری ایشان هستم. امیدوارم سالهای سال تندرست و سرحال باشند.
در نهایت جلال محمدیان پشت تریبون قرار گرفت و در صحبتهایی گفت: خوشحالم که دوستان کرمانشاهی ما هم در این جمع هستند هر چند فضا کوچک است و دوست داشتم در یک فضای وسیعتر ارادتم را نشان دهم، با این حال تشکر ویژه دارم. هنر یعنی والایی کمال، یعنی جایگاه کمال ما که میگوییم هنرمند باید کمالش بیش از دیگران باشد جایگاهش تعظیم به هنردوستان باشد، یک خوبی که من سعی میکنم منتقل کنم و در سروده هایم است آن هم اینکه یکتاپرست باشیم.
وی در ادامه یادآور شد: امروز ارادت من به شما صد برابر شد نیروی جوانی به من دادید، یک زمانی من باز هوای وطنم را خواندم، اما بعد تصمیم گرفتم آن را نخوانم تا سال ۶۶. من هم ورزشکار بودم وهم هنرمند، نخواستم رذالت و دودوزه بازی در کارم بیاید، تواضع در هنر خیلی مهم است به نظر من انسان وقتی دلش با خدا باشد هر جایی که باشد، خداوند کمکش خواهد کرد.
محمدیان یادآور شد: من یک دوره بچه جبهه بودم، خداوند به من نیرو داد و قرعه به نامم افتاد که باز هوای وطن را بخوانم، این عرق ملی بود، هنر مشکل گشا، راهگشا و راهنما است و انسان را از رذیلت خالی میکند.
در ادامه؟، گروه هنری راز مهتاب بازدیگر روی صحنه آمد به همراه جلال محمدیان قطعه خاطرهانگیز«مردان خدا» را اجرا کردند که با استقبال مخاطبان مواجه شده بود.
آخرین بخش برنامه نیز اهدای جوایز به استاد جلال محمدیان از سوی دکتر هاشمی جانشین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود که به نمایندگی از وزیر در مراسم شرکت کرده بود، امیرعباس ستایشگر، مدیرعامل انجمن موسیقی، محمد اله یاری فومنی، مدیر دفتر موسیقی وزارت فرهنگ، حمیدرضا نوربخش، مدیرعامل خانه موسیقی، دکتر محمود سالاریان، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، امیرحسین سمیعی، معاون هنری شهرداری تهران، علیرضا قزوه، مدیر عامل دفتر موسیقی و سرود صدا و سیما، دکتر صالح، مدیرعامل بنیاد رودکی، سید نظام الدین موسیقی، سخنگوی مجلس شورای اسلامی، میلاد عرفانپور، مدیر دفتر موسیقی حوزه هنری بود.
در این قسمت از سوی مجری اعلام شد که وزیر فرهنگ به دلائلی نتوانسته در مراسم حضور پیداکند، اما خبر خوشی برای این مراسم داشتند و آن هم این است که در چند روز آینده نشان درجه یک هنری را به جلال محمدیان اهدا خواهند کرد.
همچنین هدایایی نیز از سوی دکتر صحرایی، استاندار کرمانشاه، کیوان امجدیان، مدیر موسسه فرهنگی ایما، دکتر سیدمجید پوراحمدی مدیرعامل صندوق هنر و لوح تقدیری از سوی هنرمندان پیشکسوت با امضای داریوش ارجمند رئیس هیئت مدیره به جلال محمدیان اهدا شد.
انتهای پیام/