دانشگاهیان با تبیین وحدت میان شیعه و سنی نجاتبخش بشریت خواهند شد
مولوی اسحاق مدنی از علمای برجسته اهل سنت وعضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در گفتوگو با خبرنگار آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا در پاسخ به این سؤال که نقش دانشگاهها و مجامع علمی در تحقق وحدت و ایجاد تقریب مذاهب اسلامی چیست؟ اظهار کرد: با توجه به تأکیدات دین مبین اسلام و در شرح این آیه واعتصموا بحبل الله آن چیزی که در اسلام وجود دارد، وحدت نهتنها یک دستور ساده، بلکه درواقع اساسی برای نجات دین و امت است.
دانشگاهیان و مجامع علمی سرچشمه حرکتهای مجامع اسلامی هستند
مولوی مدنی بیان کرد: زمانی میتوانید امت را بهترین امت بدانید که وحدت داشته باشند و اگر وحدت نداشته باشند، هیچیک از مزایایی که برای امت اسلامی به شمار میرود، تحقق پیدا نمیکند. مشخص است که برای این هدف، دانشگاهیان یا مجامع علمی در تمام دنیا راهگشای مشکلات هستند. یعنی دانشگاهیان (البته علما از این بابت خارج نیستند) میتوانند در این زمینه مردم را رهنمود کنند، زیرا امروزه چه کسانی که اعتقاد به اسلام دارند و امور اسلامی را دنبال میکنند و چه کسانی که مخالف اسلام هستند، همه آنها سرچشمه حرکتهای خود را مجامع اسلامی، اتاقهای فکر، محیط دانش و علم و... میدانند.
وی افزود: در جمهوری اسلامی ایران با توجه به احکام اسلامی و سنت پیامبر، نهتنها تأکید بنیانگذار جمهوری اسلامی بر وحدت بود بلکه مقام معظم رهبری نیز در همین راستا، دستور تأسیس مجمع تقریب و دانشگاه مذاهب اسلامی را دادند. با توجه به اینکه دانشگاهها دارای علم، دانش و امکاناتی هستند و انسانهای نخبه و شایستهای در آنها تربیت میشوند، ایجاد وحدت بدون همکاری دانشگاهها را ناقص میدانم.
در دانشگاهها، فرهنگ یا روح اسلامی برتری ندارد
مولوی مدنی درباره مهمترین و اصلیترین چالشهای پیش روی تقریب در فضای دانشگاهها گفت: متأسفانه در دانشگاهها، فرهنگ یا روح اسلامی برتری ندارد. یعنی در دانشگاهها کلا روح اسلامی آنطور که بایدوشاید حاکمیت ندارد و کمتر در حل مسائل به روح و ایدههای اسلامی عمل میکنند و اگر دانشگاهها آنطور که حق وحدت است و اهمیتی که وحدت دارد به این موضوع بپردازند، یقینا کارایی آنها بالا میرود و بسیاری از مشکلات حل میشود. اما دانشگاهها در این زمینه کمتر توجه کردند.
این عالم اهل سنت درباره دانشگاهها بهعنوان یک کنشگر اجتماعی که میتوانند در حوزه تقریب رفتارسازی و فرهنگسازی کنند عنوان کرد: تنها مسئله امت اسلامی مدنظر بنده نیست. یعنی اگر بخواهیم برای کل جامعه بشری خیر و صلاحی در نظر بگیریم، باید کل اختلافاتی که در جامعه انسانی وجود دارد را در نظر بگیریم و اگر برای کل بشریت آسایشی و آرامشی را بخواهیم، بهترین راه این است که وحدت را برای انسانیت به ارمغان بیاوریم. همانطور که در اسلام پدر و مادر همه انسانها آدم و حوا است، اگر دانشگاهیان اینگونه مساوات و وحدتی را برای بشر محقق کنند، مطلوب و نجاتبخش بشریت خواهد شد و اگر دانشگاهیان از این کانال وارد شوند، میتوانند تأثیرگذاری خوبی داشته باشند.
قشر اثرگذار جامعه به مسئله تقریب توجه کنند
مولوی مدنی در پاسخ به این سؤال که از مقوله تقریب مذاهب در ایران رضایت دارید و چه اقداماتی موردنیاز است که پایههای تقریب در میان مذاهب مستحکمتر و قویتر شود؟ خاطرنشان کرد: باید افرادی که در سطح جامعه اثرگذار هستند؛ چه دانشگاهیان و چه علمای اسلام؛ بیشتر به مسئله تقریب مذاهب توجه کنند. اگر بهجای آرایی که هرکسی و هر گروهی دارد و به دنبال ترویج آراء خود است، بیاییم کلیه منافع اسلام و منافع عمومی و کشور را در نظر بگیریم و از مسائل جزئی عبور و به سطح بالاتری نگاه کنیم، آن منفعتهایی که از وحدت به دست میآوریم و آن آسیبهایی که بهواسطه وحدت جلوگیری میشود، بسیار زیاد خواهد بود.
وی اضافه کرد: زمانی به نتیجه میرسیم که این نوع تفکر عمومی شود و اینطور نباشد که یک نفر در رابطه با وحدت قدمی بردارد، ده نفر دیگر در جهت تفرقه اقداماتی کنند. مثل این است که بخواهیم دیوار یک ساختمان را بالا ببریم و یک نفر یک خشت بگذارد و دیگری دو خشت بردارد، دیوار نهتنها بالا نمیرود بلکه از بین خواهد رفت. ثمربخش بودن وحدت به این است که از سر اعتقاد و عقیده باشد و بپذیریم نجات، رستگاری، پیشرفت، رشد تمدن اسلامی-انسانی ما در این وحدت منحصر شده است.
انتهای پیام/