حداد عادل: برای زبان فارسی در صداوسیما یک معاونت ایجاد شود
به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، آیین اختتامیه دومین جشنواره ملی «آیین سخن» عصر امروز با اجرای سعید توکلی در استودیو شماره یك ساختمان شهدای رادیو برگزار شد.
علی بخشی زاده معاون صدا، غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، حسین قرایی مدیرکل روابط عمومی صداوسیما، سفرای كشورهای فارسی زبان، مهمانانی از شورای پاسداشت زبان فارسی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن مفاخر، مدیران و برنامه سازان حوزه صدا و پیشکسوتان بیوک میرزایی، امیر پارسی، علیرضا جاویدنیا، عذرا وکیلی، عباس محبی، تورج نصر و... از جمله حاضران در این رویداد بودند.
در این مراسم غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، علی بخشی زاده معاون صدای رسانه ملی، سفرای كشورهای فارسی زبان، مهمانانی از شورای پاسداشت زبان فارسی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن مفاخر، مدیران و برنامه سازان حوزه صدا و نامزدهای بخش های گوناگوناین جشنواره حضور داشتند.
غلامعلی حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی یکی از سخنرانان این مراسم بود. وی با سپاسگزاری از معاونت صدای جمهوری اسلامی ایران به خاطر اهتمامی که به زبان فارسی دارد افزود: زبان فارسی یکی از ارکان اصلی هویتی ایرانیان است. ایران را به زبان فارسی میشناسند. تاریخ دیرینه ایران با زبان فارسی پیوندی محکم داشته است.زبانی که مراحل متفاوت و متنوعی را پشت سرگذاشته است؛ از فارسی باستان، فارسی میانه و فارسی نو شاهد پویایی این زبان هستیم.
چرا زبان فارسی مهم است؟
وی اظهار کرد: این زبان، این زبان شناسنامه ملت ایران است. سرمایه بزرگ و میراث فرهنگی گرانسنگ ما محسوب میشود. این زبان سپهر فرهنگی ما را میسازد. زیست محیط فرهنگی و هویت ما با این زبان پیوند عمیق دارد. ما را با همه نیاکانمان در طول قرنهای گذشته آشنا میکند. می فهمیم که دنیا را چگونه میدیدند. چه احساست و عواطف و افکاری داشتند و روزگارشان چگونه بوده. اگر این زبان زمینهساز پیوند ما با گذشتگان نباشد حافظه خودمان را ازدست میدهیم.
حدادعادل عنوان کرد: زبان فارسی فقط ابزاری برای ارتباط طولی با پیشنیان نیست، بلکه ارتباط افقی با معاصران هم هست. میبینیم که کسی در ماکوی آذربایجان به فارسی سخن میگوید و دیگری در بندرعباس پاسخ میدهد؛ یکی در آبادان سخن میگوید و دیگری در سرخس جواب میدهد همه با هم یگانگی پیدا میکنند. اگرچه در خانه و کوچه و محله به زبان محلی دیگری صحبت کنند، اما زبان فارسی مثل یک ریسمان محکمی است که همه برای حفظ وحدت و زبان فارسی به آن چنگ میزنیم.
وی اظهارکرد: گسترش زبان فارسی در جهان به معنای گسترش هویت ایرانی در جهان امروز است. آن تیری که آرش پرتاب کرده بود تا مرزهای امروز ایران زمین را معنی کند، زبان فارسی بود. هرجا زبان فارسی رفته قلمرو فرهنگی ایران را معین کرده است.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی افزود: در روزگاری که تحولات اجتماعی و سیاسی به زبان فارسی ضربه زده است، رسانهها میتوانند پاسدار زبان فارسی باشند. در بین رسانهها، رادیو با زبان و ادب فارسی سازگار است چون رادیو با گوش ارتباط بیواسطه دارد و زبان همیشه از راه گوش منتقل میشود. به قول مولانا: «آدمی فربه شود از راه گوش» با آمدن تلویزیون و سایر رسانهها، استفاده از رادیو منسوخ نشد؛ برای این که کسانی هستند که فقط می توانند با رادیو انس داشته باشند. شما رانندگان زحمتکش کامیونها و اتوبوسها و امثال آنها که شبها باید چشمشان به جاده باشد را در نظر بگیرید. اینها انسشان با رادیو است؛ رادیو معلم و مصاحب آنها است.
وی اظهار کرد: من و امثال من به دورانی تعلق داریم که تلویزیون اختراع نشده بود، از اردیو چیزهای زیادی آموختیم. امروز هم اینجا وظیفه خودم میدانم که به پیشکوستان رادیو ادای احترام کنم ازآن جهت که خودم و نسلی که به آن تعلق داریم از رادیو چیزهای زیاد آموختیم.
اهتمام صداوسیما به زبان فارسی
حداد عادل گفت: برای فرهنگستان زبان و ادب فارسی مایه مباهات است که در سالهای اخیر با صداوسیما همکاری گستردهای داشته است.هم برنامه «صبح به خیر ایران» شبکه یک هر هفته فرصتهای مغتنمی را به زبان فارسی اختصاص داده است و هم برنامههای متعدد رادیو ایران و رادیو فرهنگ. بنده باید ازصداوسیما سپاسگزار باشم. از ابتکارات خوب رادیو همین جشنواره مربوط به زبان فارسی است که دومین نوبت آن برگزار میشود.علاوه بر این توجه به یکی از چهرههای اصلی زبان فارسی یعنی نظامی گنجوی محوریت دارد. این جشنواره با ابتکار صداوسیما یک میدان فراخ برای افرادی ایجاد میکند که استعداد خودشان را به منصه ظهور برسانند. پخش این تولیدات در رادیو سبب آشنایی مردم با زبان فارسی شده و باعث میشود لذت مردم از این زبان مبیبرند
وی افزود: امیدوارم اهتمام صداوسیما به زبان فارسی از این هم بیشتر شود. انتظار و استدعا دارم که در در کنار این تلاشی که رادیو و شبکههای سیما دارند، مرکزی سازمانیافته نیز برای نظارت بر زبان فارسی و برنامههای و ادبی صداوسیما ایجاد شود. پیش از این هم بارها این تقاضا را از روسای صداوسیما داشتهام. کارهای خوبی هم انجام شده، اما با هر تغییر فراموش شده و نصفه و نیمه باقی مانده است.
حدادعادل گفت: امیدوارم در دوران ریاست برادر عزیزم آقای جبلی این موضوع به صورت پایدار در صداوسیما نهادینه شود. تصورم این است که زبان فارسی در صداو سیما جایگاهی درحد یک معاونت احتیاج دارد. حالا اگر معاونت نشد، یک مرکزی زیرنظر صداوسیما باید بر امور زبان نظارت داشته باشد و آن را هدایت کند.
پیش از صحبت های رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، مهدی آذرمکان، مدیر رادیو ایران با تاکید بر اینکه پاسداشت زبان و ادبیات فارسی برای حفظ هویت ملی و فرهنگی ماست، گفت: ما باید این زبان را حفظ کنیم، زبان فارسی نه تنها وحدتبخش بین همه اقوام است، بلکه سبب نزدیکی کشورهای مختلف می شود و رادیو همواره از دیرباز به دنبال پاسداشت زبان فارسی بوده و در پاسداشت زبان فارسی پیشرو بوده است.
مدیر شبکه رادیویی ایران از استقبال دو برابری این جشنواره خبر داد و افزود: توجه ویژه مردم و برنامه سازان از این جشنواره سبب افزایش دو برابری آثار شده است. حدود هزار و۵۱ اثر رادیویی به دست ما رسید. از مجموع آثار رسیده، ۷۳۳ اثر را برنامه سازان رادیویی درباره زبان وادبیات فارسی تولیده کرده اند. بخش ویژه که در حوزه نظامی گنجوی بود ۶۱ اثر را شامل شد، بخش مردمی ۷۱ اثر و در بخش فضای مجازی ۱۷۹ اثر داشتیم که نسبت به سال گذشته که حدود 503اثر بود، افزایش دوبرابری را شاهد بودیم.
آذرمکان خاطر نشان کرد: شبكه های صبا، فرهنگ و ایران در بخش های مختلف جشنواره بیشترین اثر را فرستاده اند، پس از آن شبكه های رادیویی تهران، معارف، گفت وگو، جوان، اقتصاد، سلامت، ورزش و قرآن قرار دارند. در مراکز استانها هم استقبال خوب بود؛ مجموعا ۲۸مركز و شهر از مراكز صدا و سیمای استان ها درجشنواره شركت كرده اند كه تقریبا دو برابر مشاركت سال گذشته است.
در ادامه محمدجعفر محمدزاده رئیس شورای پاسداشت زبان فارسی با بیان اینکه جشنواره دوم جشنواره رشد یافته و تکامل یافته ای نسبت به دوره گذشته است، گفت: بنده پیشنهاد می کنم این جشنواره که از یک پویش آغاز و دومین دوره آن در سطح ملی برگزار شد، در دوره سوم فراتر از یک جشنواره ملی باشد و مجموعه ایران فرهنگی و پارسی گویان را دربرگیرد.
در فواصل برنامه ضمن سپاس و قدردانی از استقبال شركت كنندگان، نامهای برگزیدگان در بخش های مختلف را به شرح زیر اعلام شد:
برندگان بخش كوتاه و تبلیغی
۱- تندیس جشنواره / لوح تقدیر و جایزه نقدی به پادكست سایه / فاطمه ترسا / رادیو تهران
۲- لوح تقدیر و جایزه نقدی به مینی فیچر زبان مادری / سارا اكبری /خراسان رضوی
برندگان بخش ویژه
۱- تندیس جشنواره / لوح تقدیر و جایزه نقدی به مستند ایران /وحید بیات / رادیو ایران
۲- لوح تقدیر و جایزه نقدی به شب چراغ / طیبه رضوانی/مركز قم
۳- لوح تقدیر و جایزه نقدی / پارسیگویان / زهرا صالحی / ایران
برندگان بخش مسابقه
۱- تندیس جشنواره / لوح تقدیر و جایزه نقدی به كلجدك / فاطمه حسینی فر / مركز خراسان جنوبی
۲- لوح تقدیر و جایزه نقدی به مسابقه هفت خوان / اكرم رضایی آقامیرلو /مركز آذربایجان شرقی
برندگان بخش نمایش
فقط تقدیر
لوح تقدیر و جایزه نقدی به نمایش زندگی خصوصی مشاهیر / وحید كمالی زاده /رادیو صبا
برندگان بخش گفتگو محور
۱- تندیس جشنواره / لوح تقدیر و جایزه نقدی به ایران امروز / وحید بیات / رادیو ایران
۲- لوح تقدیر و جایزه نقدی به میدان فرهنگ / نیكو یوسفی /رادیو تهران
برندگان بخش گفتار محور
۱- تندیس جشنواره / لوح تقدیر و جایزه نقدی به بشنو از نی / آرش امجدی / رادیو گفتگو
۲- لوح تقدیر و جایزه نقدی به ترجمان رضا / محمد فرنام /مركز اردبیل
۳- لوح تقدیر و جایزه نقدی به برنامه زبان نیاكان/ زینب بیات / رادیو دری
برندگان بخش مستند
۱- تندیس جشنواره / لوح تقدیر و جایزه نقدی به مستند ننه قمر / امیر اكبری / رادیو صبا
۲- لوح تقدیر و جایزه نقدی به مستند ققنوس / امین حسین زاده /مركز خوزستان
برندگان بخش تركیبی
۱- تندیس جشنواره / لوح تقدیر و جایزه نقدی به برنامه استاد جلال الدین همایی/ فاطمه عسكری/ رادیومعارف
۲- لوح تقدیر و جایزه نقدی به برنامه شكوه آیه ها / سمیرا قنبری /رادیو قرآن
۳- لوح تقدیر و جایزه نقدی به برنامه در دری /مریم مردانی / رادیو فرهنگ
برندگان بخش فضای مجازی
۱- تندیس جشنواره / لوح تقدیر و جایزه نقدی به محمد جعفر نوروزی شاد / مركز كیش
۲- لوح تقدیر و جایزه نقدی به احسان باقریان /رادیو ایران
برندگان بخش مردمی
۱- تندیس جشنواره / لوح تقدیر و جایزه نقدی به علی تفكری برای برنامه آرامگاه نظامی
۲- لوح تقدیر و جایزه نقدی به عارفه فتحی برای برنامه صدای فردوسی
۳- لوح تقدیر و جایزه نقدی به محمد صادق صمدی برای ترانه ی فارسی
۴- لوح تقدیر و جایزه نقدی به محمد امین امیدیان برای هنر فارسی
در پایان این مراسم از چهار تن از پیشكسوتان هنرمند رادیو ایران «تورج نصر، ناهید ترابی گودرزی، ناصر ملائیان، علی آذری ارقون» تقدیر شد.
انتهای پیام/