دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 تير 1402 - 11:25
سخنگوی وزارت خارجه:

ایران منافع ملی خود را به کشور خاصی گره نمی‌زند

ایران منافع ملی خود را به کشور خاصی گره نمی‌زند
ناصر کنعانی با تأکید بر اینکه ایران منافع ملی خود را به کشور خاصی گره نمی‌زند، گفت: دولت اوکراین هرگز مستندات قابل قبولی درباره حضور پهپادهای ایرانی در جنگ روسیه ـ اوکراین ارائه نکرد.
کد خبر : 854711

به گزارش گروه جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) در نشست خبری، با بیان اینکه موضع نظام در رابطه با آمریکا کاملا مشخص است، گفت: تا وقتی که نگاه و رفتار دولت آمریکا نسبت به ایران به طور بنیادین تغییر نکند، نگاه ما هم تغییر نخواهد کرد.

وی با تأکید بر اینکه بازداشت افراد بخاطر دور زدن تحریم‌های آمریکا ظالمانه است، افزود: دولت ایران تلاش‌های لازم برای آزادی زندانیان ایرانی خارج از کشور انجام داده و موفقیت‌های زیادی نیز حاصل شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان بیان کرد: در زمان اجرای تفاهمات برای آزادی زندانیان، دولت آمریکا در تصمیم گیری نهایی دچار مشکل شده است.

کنعانی با تأکید بر اینکه هرگز منافع ملی را به یک کشور خاص گره نخواهیم زد، اضافه کرد: ارتباطات خارجی ما مبتنی بر منافع ملی و احترام متقابل است که هیچ گاه در این احترام را در رفتار طرف امریکایی ندیده‌ایم.

وی افزود: یکی از محور‌های مذاکرات، مسیر مذاکرات رفع تحریم‌ها بوده و فضای مذاکرات هم جدی بوده و هم مواضع ایران به طور صریح بیان و دیدگاه‌های طرف مقابل نیز شنیده شده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه به دنبال مذاکره برای مذاکره نیستیم، تأکید کرد: گفت‌وگوها با هدف نتیجه گرفتن از مذاکرات و احقاق حقوق ملت ایران ادامه خواهد یافت و باید ببینیم طرف آمریکایی برای ترک سیاست‌های غیرسازنده خود اراده لازم را دارد یا نه.

وی درباره تبادل زندانیان با آمریکا نیز اظهار داشت: حمایت از حقوق ایرانیان در سراسر جهان از وظایف وزارت خارجه است و دستگاه دیپلماسی همواره در راستای استیفای حقوق شهروندان ایرانی از جمله آزادی زندانیان تلاش لازم را انجام داده و در موارد زیادی نتایج خیلی خوبی هم گرفته است. موارد زیادی از نتیجه بخش بودن تلاش‌های دیپلماتیک را شاهد بودیم. 

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: در ارتباط با زندانیان بیگناهی که توسط رژیم آمریکا به بهانه‌های واهی بازداشت و زندانی شدند از جمله به بهانه ایفای نقش در دور زدن تحریم‌ها، اصل تحریم‌‌ها غیرقانونی است و بازداشت افراد به این منظور هم اقدام غیرقانونی مضاعف است. دولت ایران در این ارتباط تلاش‌های لازم را از چند سال قبل در دستورکار قرار داده است. تفاهماتی هم با طرف‌ مقابل از طریق واسطه‌ها انجام شد، ولی موقع اجرا طرف آمریکایی آماده تصمیم گیری و اجرای تفاهمات حاصله نبود.

کنعانی اضافه کرد: پیگیری موضوع کماکان در دستورکار دولت جمهوری اسلامی ایران است و از طریق طرف‌هایی که خواهان ایفای نقش هستند در تلاش برای بازگرداندن شهروندان ایرانی هستیم. باید ببینیم دولت آمریکا برای تصمیم گیری در این خصوص آمادگی لازم را دارد. امیدواریم شاهد چنین اتفاق مثبتی باشیم.

کنعانی افزود: دولت سوئد باید حمید نوری را بدون قید و شرط آزاد کند. تمام روند بازداشت، محاکمه و صدور حکم برای آقای حمید نوری باطل و غیرقانونی است.

وی اضافه کرد: روند دادگاه تجدید نظر حمید نوری تاکنون ۱۲ جلسه به‌طول انجامیده است و تا انتهای این مسیر، وزارت خارجه پیگیر وضعیت ایشان خواهد بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در واکنش به حمله پلیس آلبانی به مقر منافقین در این کشور نیز، اظهار کرد: منافقین یک سازمان تروریستی است و ماهیت سازمان منافقین در نتیجه عملکرد جنایت‌آمیز علیه ملت ایران و عراق روشن است. بیش از ۱۷ هزار شهروند ایرانی توسط این سازمان تروریستی ترور شدند و باید مورد بازخواست کشورهایی قرار گیرند که اعضا و رهبران سازمان در آن حضور دارند.

کنعانی با بیان اینکه پیگیری‌های حقوقی ما از طریق پلیس بین‌الملل علیه این سازمان انجام شده و ادامه خواهد داشت،گفت:  مسئولیت هر کشوری است که اقدامات لازم برای برخورد حقوقی و قضایی علیه اعضای این سازمان و رهبران آن را انجام دهد. در ارتباط با آلبانی اقدامات حقوقی لازم را انجام داده‌ایم و انتظار داریم دولت آلبانی و سایر دولت‌ها اقدام مسئولانه و عملی لازم را انجام دهند.

وی افزود: ماهیت سازمان منافقین کاملا روشن بوده و کارنامه کاملا سیاه و روشنی دارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین ضمن تأکید بر این مطلب که روند مذاکرات ایران و آذربایجان روند مثبت و خوشبینانه‌ای است، افزود: ارتباطات کنسولی ایران و آذربایجان در گفت‌وگوی دیروز وزرای خارجه دو کشور مورد بحث و گفت‌وگو قرار گرفت.

کنعانی در مورد حقابه ایران از افغانستان و اینکه تاکنون چه نتیجه‌ای به دست آمده نیز بیان کرد: دولت افغانستان باید به طور عملی در خصوص حقابه ایران اقدامات لازم را انجام دهد همچنان که مقامات دولت افغانستان بر حقابه ایران تاکید داشته و آن را به رسمیت می‌شناسند.

وی با بیان اینکه مقامات دولت افغانستان بر کم آبی و خشکسالی تاکید دارند، افزود: گفت‌وگو‌های ایران و افغانستان در خصوص حقابه ایران از هیرمند ادامه دارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به راه‌حل پایان یافتن جنگ اوکراین و اینکه نقش ایران می‌تواند سازنده باشد یا خیر، ادامه داد: راهکار جنگ اوکراین گفت‌وگوی سیاسی است؛ آنچه که به ایران مربوط است تشویق فرایند سیاسی برای حل این موضوع است.

کنعانی در واکنش به تحولات روز‌های اخیر در روسیه با تأکید بر اینکه ما تحولات داخلی روسیه را یک موضوع داخلی می‌دانیم، ادامه داد: وزیر خارجه ایران در گفت‌وگو با همتای روسی خود تاکید داشته که ایران مخالف مداخله خارجی در امور داخلی کشورهاست و این اصل مورد تاکید جمهوری اسلامی است.

وی ضمن بیان این موضوع که حضور بیگانگان در منطقه هیچگاه کمک کننده نبوده است، اظهار کرد: کشور‌های منطقه خود می‌توانند با همکاری یکدیگر امنیت منطقه را تامین کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه با تأکید بر اینکه تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران هیچگاه به نتیجه نرسیده و نخواهد رسید، اضافه کرد: آمریکا از یک سو درخواست مذاکره مستقیم می‌کند و از سوی دیگر همچنان تحریم می‌کند؛ این یک تناقض آشکار است.

کنعانی افزود: دولت آمریکا به سیاست تحریم‌ها علیه دولت‌های دیگر اعتیاد پیدا کرده و تحریم به یک ابزار در سیاست خارجی آمریکا تبدیل شده که مردود است.

وی تاکید کرد: تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا یک اقدام کاملاً غیرقانونی و ظالمانه بوده و عملاً به نتایج مورد نظر این کشور ختم نشده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره سفر امیرعبداللهیان به حاشیه خلیج فارس و همکاری در خصوص امنیت دریانوردی در خلیج فارس اظهار کرد: حوزه خلیج فارس را در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران منطقه بسیار مهم و حائز اهمیت راهبردی می‌دانیم و در چارچوب سیاست همسایگی ایران کشورهای حوزه خلیج فارس جایگاه ویژه برای ما دارند. امنیت مقوله به هم پیوسته است.

کنعانی گفت: در همین چارچوب شاهد سفر رئیس دستگاه دیپلماسی ایران به چهار کشور حاشیه جنوبی خلیج فارس بودیم. گفت‌وگوهای بسیار خوبی انجام شد هم در حوزه روابط دوجانبه و هم در حوزه همکاری‌های منطقه‌ای که از مهمترین آنها در حوزه منطقه‌ای، ارائه و اعلام ابتکار مبتنی بر تشکیل مجمع گفت‌وگو و همکاری بین هشت کشور ساحلی حوزه خلیج فارس بود. رویکرد اساسی ایران در چارچوب این ابتکار اعلام شده این است که امنیت برای کشورهای منطقه در چارچوب همکاری دسته جمعی به دست می آید و اینکه حضور بیگانگان در منطقه هیچگاه کمک کننده نبوده است.

وی تاکید کرد: کشورهای حوزه خلیج فارس می‌توانند در همکاری مشترک امنیت مشترک را تامین کنند و اینکه ایجاد ثبات و آرامش مقدمه توسعه و شکوفایی در منطقه است و امنیت مشترک و همکاری‌های مشترک چندجانبه می‌تواند زمینه ساز همکاری‌های مشترک باشد.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: هدف اصلی ابتکار ایران، ایجاد صلح و امنیت پایدار در منطقه است که آن را برای رفاه و توسعه همه جانبه ملت‌های منطقه ضروری می‌دانیم. در فضای مثبتی که در منطقه شاهدیم شاهد استقبال کلی کشورهای طرف مذاکره در این سفر بودیم.

وی تاکید کرد: وزیر خارجه هم اعلام کرد دبیرکل سازمان ملل ابتکار برگزاری نشست وزرای خارجه هشت کشور حوزه خلیج فارس را در سپتامبر در نیویورک مطرح کرده است که ایران از این ایده استقبال کرده است و در چارچوب سیاست همسایه محور ایران، در این سفر ایده تشکیل مجمع گفت‌وگو و همکاری مطرح و استقبال خوبی از سوی کشورهای طرف گفت‌وگو انجام شد. جزییات این ایده در فاصله زمانی آینده در اختیار کشورهای ساحلی قرار خواهد گرفت و گفت وگوها در سطوح مختلف ادامه می یابد.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه به ثبات در منطقه خلیج فارس ایمان داریم،افزود: ایران بر ضرورت حفظ امنیت در منطقه تأکید داشته و این را زمینه ساز توسعه همکاری‌های اقتصادی و تجاری می‌داند و این را با جدیت با طرف‌های مقابل دنبال خواهیم کرد.

کنعانی درباره بازگشایی اماکن دیپلماتیک عربستان در ایران نیز گفت: مقدمات گشایش سفارت این کشور در تهران و سرکنسولگری در مشهد فراهم شده و بزودی شاهد این اتفاق خواهیم بود.

وی در پاسخ به سؤالی درباره تشکیل کمیته مشترک بین ایران و مصر برای احیای روابط، گفت: الان موضع جدیدی ندارم و دیدگاه خود را قبلا در این خصوص اعلام کردم.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره توافق مخفیانه آمریکا با اقلیم کردستان عراق گفت: ما براساس روابط خوب همسایگی بین دولت ایران و عراق و همچنین مبتنی بر توافقنامه امنیتی دو کشور انتظار داریم دولت عراق در همان چارچوب عمل کند و هم دولت عراق به مسؤولیت خود عمل و هم مقامات اقلیم مسئولانه عمل کنند و به حفظ سیاست همسایگی در روابط با ایران باشند.

کنعانی با بیان اینکه هیچگاه به دولت آمریکا اعتماد نداشته و نخواهیم داشت، چون روابط خود را برای ایجاد تنش بین کشورها دنبال کرده است، گفت: دولت عراق حتما در این زمینه روشنگری انجام خواهد داد و مقامات اقلیم هم باید در این خصوص توضیح دهند و باید ببینیم توضیح آنها در این رابطه چیست.

وی درباره اقدام کمیته سیاست خارجی آمریکا برای دائمی کردن تحریم‌ها نیز افزود: اصرار بر انجام مذاکره برای حل و فصل موضوع برجام و حل و فصل اختلافات موجود را نمی‌توانیم با تلاش برای تشدید و حفظ تحریم‌ها تحلیل و تفسیر کنیم. این دوگانگی آشکار است که از یک  سو درخواست مذاکره مستقیم و یا از طریق واسطه‌ها گفت‌وگو کنند و باز از سوی دیگر دست به تحریم بزنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار کرد: آمریکا نشان داد به سیاست تحریم علیه دولت‌های مستقل اعتیاد پیدا کرده و تحریم به ابزاری در سیاست خارجی آمریکا تبدیل شده است. استمرار تحریم‌ها علیه ایران توسط آمریکا همانطور که تا الان به نتیجه نرسیده به نتیجه نخواهد رسید. تحریم‌های یکجانبه علیه ملت ایران یک اقدام کاملا غیرقانونی ظالمانه و نقض فاحش حقوق بشر است. دولت آمریکا در دوران همه گیری کرونا با اصرار بر تحریم‌های ظالمانه و افزودن بر تحریم‌ها و ممانعت از دستیابی ایران به منابع مالی خود مرتکب جنایت علیه بشریت شد.

کنعانی درباره دارایی های بلوکه شده ایران نیز گفت: پیشرفت‌هایی در این خصوص حاصل شده است. برای انسداد کامل دارایی‌های بلوکه شده ایران در برخی کشورها اقدامات خود را با جدیت انجام خواهیم داد.

وی با بیان اینکه سیاست حمایت از ایرانیان جزو اولویت‌های دولت و دستگاه دیپلماسی است،افزود: معاونت کنسولی وزارت خارجه و دبیرخانه امور ایرانیان با جدیت کار را دنبال می‌کند و شخص رئیس جمهور به این موضوع اهتمام جدی دارد. تسهیلات خوبی برای ایرانیان در زمینه‌هایی که میسر بود فراهم شد به خصوص در بحث زنان و مادران ایرانی که با اتباع خارجی ازدواج کردند و در ارتباط با فرزندانشان اقدامات خوبی انجام شده است. 

سخنگوی وزارت خارجه درباره گفت‌وگوی تلفنی امیرعبداللهیان و همتای سوئدی و اینکه آیا شاهد تبادل زندانیان بین ایران و سوئد خواهیم بود، نیز بیان کرد: در خصوص حمید نوری جزو مطالبات ما از دولت سوئد است که بدون قید و شرط آزاد کند و درباره اصل بازداشت، محاکمه و زندانی شدن آن تأکید کردیم کل روند از ابتدا غیرقانونی و غلط بوده است. همچنان تأکید می‌کنیم که دولت سوئد بدون قید و شرط او را آزاد کند.

کنعانی گفت: در گفت‌وگوهای دیپلماتیک با مقامات سوئدی از جمله گفت‌وگوی اخیر این موضوع مورد اهتمام دستگاه دیپلماسی بود. آزادی این شهروند را با جدیت دنبال می‌کنیم. روندی که دولت سوئد در پیش گرفته در مرحله دادگاه‌های تجدیدنظر است که روند طولانی شده است. از طرق سیاسی و هم از طریق کنسولی و مجاری حقوقی و قضایی پیگیر آزادی این شهروند هستیم و تا تحقق آزادی آن دنبال خواهیم کرد.

وی درباره نهمین بسته حقوق بشری اتحادیه اروپا علیه ایران نیز بیان کرد: حرکت در مسیر باطل است حرکت در مسیری است که سال‌ها انجام دادند. این روند باطلی است و آن را مردود و بدون نتیجه می‌دانیم و معتقدیم اروپا باید رفتار خود را اصلاح و از گذاشتن پا جا پای آمریکا خودداری کند. استفاده از ابزار تحریم صرفا به ضرر ایران نیست و طرف‌های اروپایی هم از این روند متضرر می‌شوند.

سخنگوی وزارت خارجه درباره انتقال تجهیزات نظامی از ایران به مرزها با اقلیم کردستان عراق نیز بیان کرد: از جزییات جابه‌جایی های نظامی اطلاعی ندارم. ایران اقدام غیرعادی در حوزه مرزهای خود انجام نداده است. نیروهای مسلح مبتنی بر وظایف ذاتی خود اقدامات و جابه جایی‌هایی انجام می‌دهند که در راستای ایجاد امنیت در طول مرزهای مشترک است. 

کنعانی درباره حضور تجزیه طلبان در اقلیم کردستان عراق گفت: پناهجو بودن با سلاح نشانگر آن است گروه‌هایی که در آن سمت مستقر هستند پناهجو نیستند و دارای ماهیت‌های تروریستی و انگیزه‌های تجزیه طلبانه هستند. انتظار داریم دولت عراق و مقامات اقلیم نگرانی‌ها و تهدیدات را برطرف کنند.

وی درباره ادعای مطرح شده در خصوص ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه نیز گفت:‌ اینگونه اقدامات را همواره رد کرده و نمی‌پذیریم. روابط ایران با روسیه در حوزه دفاعی و نظامی رابطه مبتنی بر منافع و مصالح دوجانبه و در چارچوب نرم‌ها و معیارهای پذیرفته شده بین‌المللی است و علیه هیچ طرفی نبوده و نیست.

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: همکاری‌های دفاعی و نظامی ایران و روسیه سابقه‌اش به قبل از جنگ اوکراین برمی‌گردد. هرگونه ارتباط دادن آن به جنگ اوکراین یک اقدام سیاسی است و از سوی ما هیچ اعتبار و ارزشی ندارد. ایران بارها اعلام کرده که هیچگونه تسلیحات و تجهیزاتی را به هیچ یک از طرفین نداده است.

کنعانی گفت: در مذاکرات انجام شده با طرف اوکراینی، طرف اوکراینی هیچ سندی ارائه نداد و خواستار تداوم مذاکرات شدیم که طرف اوکراینی تاکنون هیچ پاسخی نداده است. به هیچ وجه جنگ اوکراین را تایید نمی‌کنیم خسارت بشری حاصل از این جنگ برای ما تاسف بار است. آنهایی که با گسیل تجهیزات و تسلیحات سنگین برای یک طرف جنگ اقدام می‌کنند، خود مانعی بر سر راه راه‌حل سیاسی هستند.

وی درباره رابطه ایران و عربستان اظهار کرد: روابط دو کشور برقرار شده و در مرحله از سرگیری روابط بین دو کشور قرار داریم و در حوزه روابط سیاسی شاهد آغاز خوبی هستیم و طرفین در چارچوب نشست‌های مشترک توافق کردند روند همکاری‌ها را به موضوعات تجاری و اقتصادی و سرمایه گذاری نیز تسری بدهند.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه چارچوب‌های حقوقی خوبی برای تقویت روابط ایران و عربستان در حوزه‌های تجاری و اقتصادی داریم،گفت: موافقتنامه جامعی در این خصوص داریم. در گام‌های آغازین هستیم و منتظر فرصت‌های بعدی برای برگزاری نشست‌های تخصصی خواهیم بود.

کنعانی تاکید کرد: ارزیابی ما این است در چارچوب ظرفیت‌های خوب اقتصادی و تجاری و فضای مثبت و سازنده بین دو کشور افق‌های دستیابی به شرایط بهتر و مطلوب برای شکل گیری به همکاری‌ها روشن و امیدوار کننده است. 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب