بحث مرجعیت علمی و حل مسائل در دستور کار است
به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، احمد فاضل زاده رئیس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام در اجلاسیه رؤسای دانشگاهها و پژوهشگاههای استان قم که با مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) به میزبانی جامعةالمصطفی العالمیه برگزار شد، خاطرنشان کرد: ایده اولیه تاسیس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، حدود ۲۰ سال پیش توسط رهبر انقلاب بیان شده بود. ایشان فرمودند ما یک ISI اسلامی باید داشته باشیم که در نهایت منجر به تاسیس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام شد.
او ادامه داد: اکنون در دهه چهارم انقلاب اسلامی، بحث مرجعیت علمی، حل مسائل و کمک به رفع نیازهای تحقیقاتی کشور در دستور کار مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام است. در همین راستا، رییسجمهوری نیز در جهت توسعه پایدار و گسترش علم و فناوری تاکید ویژه دارند. آخرین اساسنامه مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام در اسفند ۱۴۰۱ به تصویب شورای گسترش آموزش عالی رسید و در نهایت فعالیتهای این مؤسسه در قالب چهار معاونت انجام میشود. مؤسسه ISC تنها مؤسسه پژوهشی است که معاونت بینالملل و دیپلماسی علمی دارد.
رئیس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام در خصوص تولید علم ایران، افزود: جمهوری اسلامی ایران در بین کشورهای اسلامی رتبه اول را در تولید علم دارد و از نظر تعداد اسناد علمی ۸۰ هزار سند علمی در پایگاه اسکوپوس داریم و ۵۰ هزار سند علمی نمایه شده داخلی نیز داریم. به منظور تقویت دیپلماسی علمی در منطقه و کشورهای اسلامی باید روی زبان ترکی و اردو جهت ارتباطات علمی با ترکیه و سایر کشورهای اسلامی کار کنیم.
فاضلزاده گفت: استخراج پژوهشگران پراستناد برتر یک درصد و دو درصد دنیا یکی از ماموریتهای ISC است که اخیرا یکی از کارهای جدید انجام شده، استخراج پژوهشگران پراستناد علوم انسانی و هنر است که بر مبنای پایگاه داده ISC انجام میشود.
وی ادامه داد: یکی دیگر از ماموریتهای مهم ISC، رتبهبندی ملی دانشگاهها و پژوهشگاههاست که بر اساس معیارها و شاخصهای تصویب شده در شورای گسترش آموزش عالی انجام میشود.
وزارت علوم در هفتاد سازمان جهانی عضویت دارد
در ادامه وحید حدادی اصل، قائم مقام وزیر علوم در امور بینالملل نیز در این اجلاسیه، معاونت بینالملل وزارت علوم را متولی توسعه زبان فارسی برشمرد و اظهار کرد: اعزام استاد و برگزاری کرسیهای ایرانشناسی و اسلامشناسی از اقدامات وزارت علوم در این حوزه است. اداره گسترش زبان فارسی، اسلام شناسی و ایران شناسی معاونت بینالملل وزارت علوم، آماده همکاری با مراکز علمی و دانشگاهی کشور در این عرصه است.
رئیس مرکز همکاریهای علمی بینالمللی وزارت علوم، گفت: وزارت علوم در هفتاد سازمان جهانی عضویت دارد، اما همچنان به خوبی از توانمندی این سازمانها استفاده نشده است و دانشگاهها بهویژه در بخش خصوصی میتوانند از پتانسیل این سازمانها از جمله یونسکو بهرهمند شوند.
حدادی اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران پس از گذشت چهار دهه، امروز توفیقات فراوانی را در عرصه صادرات تکنولوژی ایفا میکند و کشورهای بسیاری را تحت پوشش قرار میدهد.
دستیابی به مرجعیت علمی، ماموریت اصلی دانشگاهها است
حجتالاسلام علی عباسی، رئیس جامعةالمصطفی در این اجلاسیه، دستیابی به مرجعیت علمی را ماموریت اصلی مراکز علمی و دانشگاهی کشور برشمرد و اظهار کرد: اگر بنا است تمدن جدید مبتنی بر ارزشهای الهی، اخلاقی و انسانی در برابر تمدنی ارائه شود که اساس خود را بر ارزشهای فردگرایی، سودجویی و لذتطلبی قرار داده است، چارهای جز آن نیست که انقلاب اسلامی که پرچمدار تمدن جدید برای بشریت است، از لحاظ علمی به مرجعیت دست یابد.
رئیس جامعةالمصطفی با اشاره به پیشرفتهای علمی قابل توجه کشور در چند دهه اخیر، یادآور شد: به گواه مراجع علمسنجی جهان، توفیقات مراکز علمی ما بسیار چشمگیر است که نشان از ظرفیت عظیم علمی در کانون اندیشه تمدنی جدید یعنی جمهوری اسلامی ایران و دنیای اسلام دارد.
وی با تاکید بر ضرورت ایجاد سازوکارهای مناسب برای تقویت این حرکت علمی، اظهار کرد: بخشی از پیشنیازهای پیشرفت علمی، فعالیت مؤسسات و مراکز علمسنجی و پایش علم و اطلاعات و ارائه خدمات علمی به پژوهشگران و نیز ایجاد شبکههای علمی میان مراکز دانشگاهی و مساعدت به این حرکت علمی است. در این زمینه باید به سمت بومیسازی این مؤسسات حرکت کنیم که در کنار تقویت دیپلماسی علمی با دیگر مراکز علمی جهان، به سمت شبکهسازی میان مراکز علمی همسو پیش رویم.
حجتالاسلام عباسی، تأسیس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام را از اقدامات شاخص صورت گرفته در این حوزه برشمرد و افزود: جامعةالمصطفی با توجه به چند دهه حضور بینالمللی، یک ظرفیت مهم برای مراکز علمی داخل و خارج از کشور به شمار میآید. المصطفی علاوه بر رسالت توسعه علوم اسلامی و انسانی، میتواند به عنوان ظرفیتی در خدمت سایر مراکز نیز قرار گیرد و در برقراری ارتباط با مراکز علمی عالم، نقش آفرین باشد.
اجلاس رؤسای دانشگاهها و پژوهشگاههای استان قم با حضور اوحید حدادی اصل، قائم مقام وزیر علوم در امور بینالملل؛ سید احمد فاضلزاده رئیس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام؛ صمد نژاد ابراهیمی، مدیر کل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهشی؛ حجتالاسلام علی عباسی، رئیس جامعةالمصطفی العالمیه و رؤسای دانشگاهها و پژوهشگاههای استان قم در محل جامعةالمصطفی العالمیه برگزار شد. فاضلزاده درخصوص راهاندازی سکوهای نوآوری و فناوری مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، افزود: نظام نیازها و ایدهها (نان) پنجره واحد به همرسانی ایده و نیاز در کشور است که تاکنون نزدیک به ۱۰۰۰۰ ایده در سامانه «نان» ثبت شده است.
انتهای پیام/