۱۰ چهره ماندگار حوزه میراث فرهنگی کشور تجلیل شدند
به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، آیین نکوداشت چهرههای ماندگار میراث فرهنگی دقایقی پیش در سالن همایشهای وزارت میراث فرهنگی برگزار شد.
۱۰ چهره ماندگاری که در این مراسم تجلیل شدند، عبارتند از.
زهره بزرگمهری ناظر عالی مرمت و مؤلف کتابهای مرجع معماری ایرانی
زندهیاد یعقوب دانشدوست استاد دانشگاه و مرمتگر گنبد حرم رضوی
سیدمنصور سیدسجادی دکتری ایرانشناسی، پژوهشگر و نویسنده
اسکندر مختاری طالقانی دکترای پژوهش هنر و مرمتگر
جلیل گلشن بافقی پژوهشگر و باستانشناس
هایده لاله پژوهشگر و باستانشناس
محمود طالقانی مؤسس موزه میراث روستایی گیلان
رسول وطن دوست از پایهگذاران علمی رشته حفاظت و مرمت
عبدالحسین وکیلی فرد از پایهگذاران سازمان میراث فرهنگی
عبدالرحمن وهابزاده باستانشناس و حفاظتگر آثار تاریخی
در این مراسم علی دارابی معاون وزارتخانه به سخنرانی پرداخت که متن سخنان وی به ین شرح است؛
سخن را با نام خدای بزرگ آغاز میکنم که آغاز شاهنامه حکیم بزرگ ایران زمین، ابوالقاسم فردوسی است.
بی گمان وقتی از میراث فرهنگی، تمدن و هویت و تاریخ سخن میگوئیم حکیم توس و خالق شاهنامه پس از هزار و چهل و دو سال در قله ایستاده است و پرتو افشانی میکند.
شاهکار جهانی و پایان ناپذیر، «شاهنامه» ۵۰ هزار بیت شعر دارد که بیش از ۲۰۰۰ بار از واژه ایران و بالغ بر ۶۰۰ بار از خرد و خردمندی گفته است و این است پیشینه تمدنی و تاریخی ما ایرانیان.
شاهنامه را اگر چه حکیم توس سروده است، اما گویی همه ایرانیان هم صدا و هم آوا با او این حماسه را سروده اند؛ و از این رو شاهنامه را باید «سند ثبت احوال ایرانیان» و «کتاب تاریخ ایران زمین» بنامیم.
ملت و جامعهای که دارای چنین گنجینهها و داشتههای گرانقدر و بی بدیل است میتواند از «میراث تمدن و فرهنگی» سخن بگوید.
ابوریحان، ابوعلی سینا، حافظ، سعدی، مولوی، رودکی، فارابی، خواجه نصیرالدین طوسی، امام محمد غزالی، خیام، عطار، سهروردی و صدها تن از این مشاهیر ایران فرهنگی ایستاده بر قله هستند که دایره المعارفها و فرهنگ لغات برای ادای حق به مقام آنان از بسیاری از این مفاخر با عنوان «همه چیزدان» یاد کرده اند.
تکریم، ترویج و معرفی این مفاخر یعنی تعظیم و نکوداشت «زبان فارسی و اسلام» که در طول تاریخ دو عنصر هویت بخش، اتحادآفرین، انسجام بخش و به وجود آورنده امنیت ملی و ثبات سیاسی در قلمرو بزرگی به نام ایران بوده است. از همین رو وقتی از میراث فرهنگی سخن میگوئیم بازتابی از ارزشها و روایتی اجتماعی از تجربه زیست فرهنگی انسانها در طول تاریخ است. روایت، بازخوانی و انتقال هنجارها، آداب و رسوم، آئینها، سنت ها، مناسک،؛ که همه را «فرهنگ» مینامیم محتاج «واسطههایی انسانی» است که به مثابه حافظه تاریخی یک ملت هستند.
به واقع تکریم چهرههای ماندگار میراث فرهنگی که امسال دومین دوره آن را برگزار میکنیم با هدف ارج گذاری و تجلیل از خدمات بزرگان و سرآمدان میراث فرهنگی کشور و از سوی دیگر گامی بزرگ برای معرفی گنجینههای زنده بشری است که میتواند الگوسازی فرهنگی ملموس برای نسل جوان جامعه باشد، تا از رهگذر آن بتوانیم امیدوار به آینده و فردایی بهتر با افتخار به گذشته، راه و آرمان نیاکان و پیشینیان را بشناسیم و طی کنیم.
برگزاری چهرههای ماندگار میراث فرهنگی برای عبرت آموزی، هویت بخشی، و خودشناسی یک ملت بزرگ و متمدن ایرانی در عصر امروز یک «ضرورت انکار ناپذیر» است. رهبر حکیم انقلاب اسلامی »شناساندن تاریخ، دانشمندان و شکوه و عظمت معنوی و علمی شهرها» را یک وظیفه همگانی خواندهاند و تاکید کردند؛ «اگر یک ملت را از تاریخاش، از گذشتهاش، از فرهنگاش، از شخصیتاش، از مفاخر علمی، دینی، سیاسی و فرهنگیاش جدا کردند و از یادش بردند این ملت آماده خواهد شد که هر چه میخواهند بر سرش بیاورند.»
خدای بزرگ را شاکریم که در دولت سیزدهم توانستیم دومین دوره چهرههای ماندگار میراث فرهنگی ایران زمین را برگزار کنیم. تحقق این مهم با همراهی، مشارکت همدلانه فرزانگان و دستاندرکاران میراث فرهنگی و در پرتو راهنمایی و حمایتهای ارزنده وزیر فرهنگ دوست و فرهیخته جناب آقای مهندس سید عزت الله ضرغامی حاصل شده است.
این جمع بزرگ که هر یک از شما به تنهایی قادر به خلق کارهای بزرگی هستید، اما عظمت قلمرو ایران فرهنگی و ظرفیت تمدنی و تاریخی آن بس عظیم و بزرگتر است و محتاج مشارکت همه برای کار در حوزه میراث فرهنگی در شأن، تشخص و جایگاه ایران است.
نقش آفرینی در شوراها، کارگروهها و لایحه شرح وظایف، قانون برنامه توسعه هفتم کشور، افزایش سواد میراثی در جامعه به گونهای که میراث تبدیل به یک فرهنگ عمومی شود، نهضت بزرگ برای حفظ، احیا، مرمت و صیانت از میراث فرهنگی، کنشگری اجتماعی و مردمی در حوزه مادی و معنوی میراث فرهنگی با مشارکت سازمانها و تشکلهای مردم نهاد، تدوین متون و بستههای آموزشی، پژوهشی، فرهنگی برای مدارس و دانشگاه ها، تعمیم نظارت عمومی و فعالانه آحاد مردم در حوزه میراث فرهنگی، بحث و تبادل نظر در حوزه چالشها و تهدیدهای حوزه میراث فرهنگی و بالاخره طراحی ساز و کاری برای حضور قدرتمند در عرصه منطقهای و جهانی به مثابه دیپلماسی عمومی، از جمله مواردی است که نیازمند راهنمایی، مشاوره، مشارکت و کمک مشفقانه همه فرزانگان میراث فرهنگی است.
در آیین دومین نکوداشت چهرههای ماندگار میراث فرهنگی که ۱۰ تن از مفاخر را تجلیل خواهیم کرد، جمعی از سرآمدان و پیشکسوتان میراث فرهنگی، مدیران، پژوهشگران، کارشناسان ستادی و استانی، نویسندگان، شاعران، هنرمندان، تهیه کنندگان، کارگردانان صاحب نام کشور در حوزه سینما، تئاتر، رادیو، تلویزیون، اصحاب رسانه و مطبوعات که نقش بزرگ در تنویر افکار عمومی، پرسشگری، نظارت و افزایش سواد میراثی دارند. تنی چند از خیرین، نیکوکاران و کارآفرینان که بزودی در قالب «انجمن خیرین میراث فرهنگی» شاهد حضور ارزشمند آنان خواهیم بود. نمایندگان برخی از تشکلهای مردم نهاد و بالاخره مسئولان و مقامات مختلف از دستگاه ها، نهادها و واحدهای دولتی، انقلابی، فرهنگی و هنری کشور حضور دارند که مجدداً مراتب قدردانی و تشکر خود و همکارانم در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را از حضور دلگرم کننده و صمیمی همه شما عزیزان اعلام میکنم.
انتهای پیام/