دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 خرداد 1402 - 12:44
سلیمی نمین در گفتگوی مشروح با آنا:

دشمن را در ۱۴۰۱ زمین‌گیر کردیم/ الزامات ترویج «امید» در جامعه

دشمن را در ۱۴۰۱ زمین‌گیر کردیم  الزامات ترویج «امید» در جامعه
پژوهشگر تاریخ معاصر ایران گفت: برای امید به آینده، ما حتما باید جامعه را قانع کنیم. در بسیاری از مواقع به دلیل عملکردهای غلط، این قانع سازی صورت نگرفته است.
کد خبر : 852052

گروه سیاسی خبرگزاری علم و فناوری آنا- زهرا قربانی: سی و چهارمین سالگرد ارتحال حضرت روح الله در حالی با حضور گسترده مردم برگزار شد که رهبر معظم انقلاب اسلامی در آن مراسم طی سخنانی به دو کلیدواژه مهم و اساسی اشاره کردند و دلسوزان انقلاب را مامور کردند که برای «ایمان» و «امید» در جامعه کار کنند.

پس از سخنان ایشان برخی رسانه‌ها در گفتگو با صاحب نظران و تحلیل‌گران سیاسی به عواملی که منجر به ترویج ایمان و امید در جامعه می شود پرداختند. در همین راستا گروه سیاسی خبرگزاری آنا در اولین گفتگوی خود به سراغ آیت الله محمود رجبی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) رفت و در گفتگویی مشروح که با او انجام داد به واکاوی عواملی که می تواند در ترویج این دو کلید واژه کمک کند پرداخت.(اینجا بخوانید)

برای تببین بیشتر این ماموریتی که رهبر انقلاب به مردم، جوانان، نخبگان، هسته‌های انقلابی و مجموعه‌های سیاسی داده اند به سراغ یک پژوهشگر تاریخ معاصر رفتیم و از منظر دیگر به اهمیت این موضوع پرداخته‌ایم.

او می گوید: برای امید به آینده، ما حتما باید جامعه را قانع کنیم. در بسیاری از مواقع به دلیل عملکردهای غلط، این قانع سازی صورت نگرفته است.

از کارویژه‌هایی که باید برای نسل جوان جهت شناخت مکتب امام تشکیل شود سخن گفت و تاکید کرد که در قالب‌های پژوهش محور و نه شعاری، می توانیم امام را به نسل‌هایی که ایشان را درک نکردند معرفی کنیم و این پیوند را تحکیم ببخشیم.

در بخش دیگری از این گفتگو به راهبردهای رسانه‌ای دشمن اشاره کردیم و از او که خود سابقه فعالیت رسانه‌ای هم دارد پرسیدیم چگونه می‌توان دشمن را در جنگ ترکیبی شکست داد؟ که او در پاسخ به صراحت گفت: ما توانستیم فریب دشمن را در رخدادهای سال گذشته آشکار کنیم، آشکار شدن فریب دشمن موجب شد که فریب آنها نقش بر آب شود. 

او البته در پایان گفتگوی خود گفت که ما«جهاد تببین» که از سوی رهبر انقلاب بیان شده است را جدی دنبال نمی‌کنیم.

آنچه پیش رو دارید گفتگو با «عباس سلیمی نمین» مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران است:

*رهبر معظم انقلاب در سخنرانی سی و چهارمین سالگرد ارتحال امام خمینی (ره) فرموده بودند: هرکس می‌خواهد مشکلات کشور و مسائل معیشتی را برطرف کند و به دنبال تقویت جایگاه ایران در نظم جدید جهانی است، باید برای ترویج «امید» و «ایمان» تلاش کند، برای ترویج امید و ایمان باید چه کرد؟ و وظیفه نخبگان سیاسی و مسئولان چیست؟

در مرحله اول آنچه که می‌تواند «امید» و «ایمان» را تقویت کند، رشد فکری جامعه است، یعنی جامعه‌ای که تشخیص درست از ظرفیت ایران هم در صحنه داخلی و هم در صحنه بین‌المللی داشته باشد، طبیعتا بردباری و مقاومت آن در برابر مسائل خیلی بیشتر می‌شود.

یعنی باید یک کلان نگری نسبت به مسائل داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی داشته باشند. خیلی از افرادی که امروز دچار نابودی می‌شوند، متاثر از مسائلی هستند که تحت تاثیر منفی قرار می‌گیرند. زیرا ممکن نیست بدون روشن‌بینی نسبت به آینده، بتوانیم امید ایجاد کنیم.

برای امید به آینده، ما حتما باید جامعه را قانع کنیم. در بسیاری از مواقع به دلیل عملکردهای غلط، این قانع سازی صورت نگرفته است

حتما باید یک کلان‌نگری شکل دهیم و این کلان‌ نگری ممکن نخواهد بود، مگر آنکه اطلاعات سیاسی جامعه افزایش پیدا کند و بتواند فراتر از مسائل روزمره را نظاره‌گر باشد.

همچنین در ارتباط با امید به آینده، ما حتما باید جامعه را قانع کنیم. آنچه که در مسیرش قرار داریم می‌تواند سلامت جامعه را تامین کند. در بسیاری از مواقع به دلیل عملکردهای غلط، این قانع سازی صورت نگرفته است، یعنی جامعه قانع نشده، علت این امر به همان مطلبی برمی گردد که در برخی مقاطع، خطاهایی صورت گرفت و یا ما کار قانع سازی را به دیگران واگذار کردیم و این باعث شد که صحنه را به مخالفین و معاندین استقلال ایران واگذار کردیم.

*یعنی معتقد هستید در زمینه اقناع افکار عمومی ضعیف عمل کردیم و همین باعث شده است که دشمن صحنه گردانی کند!

ما سرمایه گذاری نکردیم و نمی‌کنیم، طبیعی است که آنها بر ما سبقت گرفتند و توانسته‌اند ناامیدی را به جای امید در جامعه گسترش دهند. 

*آقای سلیمی نمین! شما تاکید کردید که باید برای ترویج «ایمان و امید» افکار عمومی را قانع کرد و برای این کار هم باید روایت دقیق از رویدادها ارائه داد، به عنوان پژوهشگر تاریخ معاصر بفرمایید برای بیان روایت دقیق باید چه نسخه‌ای را تجویز کرد؟

متاسفانه ما در زمینه روایت‌ها، سرمایه گذاری جدی نداشتیم، یعنی ما حتما باید روایت‌های جدید به جامعه ارائه دهیم، با تحقیق و پژوهش، مطالب را عرضه کنیم. اما متاسفانه ما در این مسیر، نیاز به سرمایه گذاری را فراموش کردیم. امکان ندارد بدون سرمایه گذاری، بتوانیم نوآوری داشته باشیم.

ما تصور می‌کنیم چون جامعه ما در یک مقطعی با اصالت‌ها پیوند عمیق خورده است، فکر‌می‌کنیم این‌ اصالت‌ها همچنان باقی خواهند ماند و به نسل جدید منتقل خواهد شد، این ممکن نیست و حتما برای اینکه پیوند جامعه را با حقایق حفظ کنیم، باید در مسیر تعمیق، حرکت کنیم تا نسل آینده دچار فراموشی یا دور افتادن از حرکت هایی که صورت گرفته نشود.

نکته دیگری که از سوی معظم له مطرح شد این بود که «نسل‌های جدید به آشنایی بیشتر با امام بزرگوار نیازمندند» برای شناخت بیشتر باید چه کرد؟  چرا در این چند سال آن طور که باید و شاید به ترویج مکتب و اندیشه های امام پرداخته نشد؟

دشمن را در ۱۴۰۱ زمین گیر کردیم/ الزامات ترویج «امید» در جامعه

نسلی که امام خمینی(ره) را دریافت کرد، ایشان را به عنوان یک حقیقتی که می‌توانست جامعه ما را به طرف سعادتمندی سوق دهد، شناخت. یعنی در مواجهه با مسائل، امام را پیشتاز، ایثارگر، صادق‌ و نسبت به دیگران بسیار عمیق‌تر یافت، طبیعی است که با امام پیوند برقرار کردند.

باید برای نسل‌هایی که امام را درک نکردند، کار ویژه، هم به لحاظ روانشناختی، جامعه شناختی و هم  در ارتباط با موضوعات جاری، فعالیت پژوهشی کنیم تا راه امام را همچنان گره‌گشا اثبات کنیم.

اما امروز ما با نسلی مواجه هستیم که امام خمینی(ره) را از نزدیک درک نکردند، حتما باید این پیوند از لحاظ پژوهشی ایجاد شود، یعنی در قالب‌های پژوهش محور و نه شعاری، بتوانیم امام را به نسل‌هایی که ایشان را درک نکردند معرفی کنیم و این پیوند را تحکیم ببخشیم.

این مسئله جزء ضعف‌های امروز ما است، البته من قبول دارم که تحریم‌ها بی‌تاثیر نبوده اما در عین حال فهم این معنا که اگر جامعه ما در یک مقطعی ۹۷ درصد آن پیوند عمیق با این شیوه و مکتب پیدا می‌کنند و این پیوند شکل می‌گیرد، امروز هم حتما باید برای نسل‌هایی که امام را درک نکردند، کار ویژه، هم به لحاظ روانشناختی، جامعه شناختی و هم  در ارتباط با موضوعات جاری، فعالیت  پژوهشی کرد تا راه امام را همچنان گره‌گشا اثبات کنیم.

*نسل جوانی که امام را درک نکرده با این شیوه و روش می تواند به عمق مکتب ایشان پی ببرد، از این جهت این سوال مطرح می شود که نسل امروز با ابهامات و سوال های زیادی روبه رو است و می گوید مشکلات زیاد است، برای پاسخ دادن به ابهامات آنها چه باید کرد؟

باید به فرمیشات اخیر مقام معظم رهبری اشاره کرد که فرمودند: هر جا ما دچار ناکامی شدیم، برای آن جایی است که از راه امام دور شدیم، وگرنه آنجایی که ما پیوند خودمان را با راه امام حفظ کردیم، در آنجا توانسته‌ایم به خوبی پیش رویم.

*اپوزیسیون و ضد انقلاب در اغتشاشات اخیر باز تلاش خود را برای براندازی با انقلاب به کار بستند و رهبری هم به صراحت خطاب به آنها گفتند:«احمق ها مردم را نشناختند» سوال این است که در جنگ ترکیبی دشمن مهمترین الزاماتی که باید به کار بست تا با توپخانه های آنها مقابله کرد چیست؟ 

آنچه که دشمن پیش می‌گیرد، بر اساس فریب است. یعنی این نیست که راه امام دچار ضعف‌هایی باشد یا تامین کننده نیازهای جامعه نباشد، این را ما در مقاطع حساس آزموده‌ایم. امروز هم تفکر امام که در باورهای دینی ما سر منشاء دارد، می‌تواند راهگشا باشد. 

ما توانستیم فریب دشمن را در رخدادهای سال گذشته آشکار کنیم، آشکار شدن برنامه های آنها موجب شد که فریب آنان نقش بر آب شود. 

آنچه که دشمن دارد انجام می‌دهد بر اساس فریب است. آیا فریب را می‌شود برای جامعه،آشکار کرد؟ قطعا می‌شود. در ارتباط با رخدادهای سال گذشته، ما توانستیم فریب آنها را آشکار کنیم، آشکار شدن فریب و سرمایه گذاری دشمن که بسیارهم برای آن کار کرده بودند، موجب شد که فریب آنها نقش بر آب شود. 

چگونه توانستیم دست دشمن را «رو» کنیم؟

دشمن در این مسیر سرمایه‌گذاری بسیاری کرد. اما خوشبختانه هوشمندی که از جانب رهبر انقلاب به کارگرفته شد، این فریب آشکار شد،از این رو می‌توانیم با بردباری دشمن را در مسیر خود زمین گیر کنیم. ما دیدیم که آنها در پشت صحنه داشتند کارهایی را دنبال می‌کردند، به مردم دروغ می‌گفتند، حتی برای طرفداران خود مشخص بود که آنها دروغ می‌گویند و در پشت صحنه طراحی‌هایی داشتند اما در نهایت، برنامه های آنها کاملا فروریخت و دیگر نتوانستند مسیر خود را ادامه دهند.

به هر حال دشمن با نقشه و برنامه وارد میدان می شود، یکی از راهبرد دشمن هم این است که جای جلاد و شهید را عوض کند، این راهبرد کاملا در رسانه های آنها مشهود است، ما چه باید کنیم تا بتوانیم دست پُری مقابل آنها داشته باشیم؟

طبیعی است که اگر دشمن نتواند حقایق را جعل کند، افراد را به طرف خود جلب نمی‌کند، یعنی جعل حقایق است که یک سری طرفدارانی برای خود رقم می‌زند، ما شاخص‌هایی در دوران مبارزه استقلال طلبانه خود داشتیم، شخصیت‌هایی را داشتیم که با همه وجود در مسیر منافع مردم حرکت کردند، کسانی مانند شهید بهشتی و بسیاری از شخصیت‌های برجسته‌ای که تمام عُمر خود را برای دفاع از شان ملت ایران به کار گرفتند.

آنها سرمایه‌هایِ این مسیر آگاهی بخش بودند. دشمن می‌تواند بدون تخریب این سرمایه‌ها، کاری از پیش ببرد؟ طبیعتا پاسخ منفی است. حتما باید این سرمایه‌ها را تخریب کند که البته دارد این کارها را انجام می‌دهد.

خُب سوال همین است، ما می توانیم در اینجا دشمن را متوقف کنیم؟

بله. نباید بگذاریم سرمایه‌های انقلاب به این راحتی توسط دشمن تخریب شود‌‌، دشمن دارد سرمایه گذاری می‌کند که شخصیت‌هایی که سرمایه‌ ملت در این روزهای سخت است را از ملت بگیرد و به جای آن، آدم‌های وابسته به خود را به ملت عرضه دارد. ما می‌توانیم با معرفی واقعیت‌ها به جامعه، رویکرد دشمن را خنثی کنیم، فقط نیاز است که سرمایه گذاری کنیم که در این صورت، طبیعی است که دشمن را زمین گیر خواهیم کرد. اگر سرمایه گذاری نکنیم قطعا دشمن موفق می‌شود که سرمایه ما را تخریب کند. 

بیشتر مواردی که شما به آن اشاره کردید نیاز به تبیین وقایع دارد، چقدر ما «جهاد تبیین» را در عمل جدی گرفتیم؟

خیلی کم. ما فقط فرمایشات رهبری را تکرار می‌کنیم و کار دیگری در جهاد تبیین انجام نمی‌دهیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب