دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
رئیس کانون مداحان اراک:

مداحان باید به سمت کارآفرینی و حرفه‌آموزی بروند

مداحان باید به سمت کارآفرینی و حرفه‌آموزی بروند
محمد فراهانی گفت: نمی‌توان به مداحی به صورت یک شغل و حرفه نگاه کرد، بلکه این کار تکلیف و رسالت است. مداحان باید به سمت کارآفرینی و حرفه‌آموزی بروند و مداحی را فعالیت اصلی خود قرار ندهند.
کد خبر : 851994

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، در حال حاضر حدودا ۷۰۰ نفر مداح در اراک زیر نطر کانون مداحان فعال هستند که در این زمینه با حاج محمد فراهانی رئیس کانون مداحان اراک به به گفتگو نشستیم.

** برای شروع بفرمائید چند سال است که مداحی می کنید؟

بیشتر از چهل سال است که افتخار مداحی اهل بیت(ع) را دارم؛ اجدادم سابقه مداحی داشتند و پدرم تعزیه‌خوان معروف فراهان، شاعر و هنرمند بوده است. فعالیت جدی مداحی بنده بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شکل گرفت و باید بگویم مدیون امام، انقلاب و شهدا هستم.

** هدف از تشکیل کانون مداحان اراک چه بوده است؟

در جمهوری اسلامی نسبت به مداحی و ذاکری اهل بیت(ع) نگاه خاصی وجود دارد و امام خمینی(ره) نسبت به کار مداحی اهمیت خاصی قائل بودند. مقام معظم رهبری نیز هر سال در دیدار با مداحان نکات مهم و دقیقی را تذکر می‌دهند و اهمیت و جایگاه مداحان را بسیار ویژه می‌دانند؛ بنابراین در کانون مداحان نرم‌افزار کار ما فرمایشات امامین انقلاب است.

کانون مداحان زیر مجموعه اداره تبلیغات اسلامی است. رسالت و ماموریت اصلی کانون، جذب، آموزش، سازماندهی و تربیت مداحان طراز انقلاب اسلامی است. در این راستا نزدیک به ۷۰۰ نفر از مادحین شهرستان را در ادامه تلاش همکاران سابق کانون، در شبکه طوبی به صورت رسمی ثبت‌ کرده‌ایم.

** فعالیت‌های کانون مداحان در چه زمینه‌هایی است؟

شرایط پیش آمده در دوران کرونا فعالیت کانون را محدود نکرد. بلکه با همکاری اداره تبلیغات اسلامی، «پویش هیئت تعطیل نیست» فعالیت داشت. اقدام دیگر، پیگیری مشکلات مالی مداحان در ایام کرونا بود که به خاطر محدودیت برگزاری مراسمات مذهبی ایجاد شده بود. در این راستا با همکاری سازمان بسیج مداحان و عنایت مسئولین اداره کل تبلیغات استان و جلسات متعدد با مسئولین، سرکشی‌های فراوانی از خانواده‌های مداحان، پیرغلامان حسینی و فعالان این عرصه انجام شد.

از جمله دیگر فعالیت‌های کانون مداحان می‌توان به پیگیری درمان و مداوای مداحان بیمار، انجام چندین همایش و پویش از جمله شب‌های فاطمی، شب‌های علوی و شب‌های مهدوی، راهپیمایی‌ها و دسته‌های عزاداری از جمله ۲۸ صفر، شهادت امام صادق(ع) و شهادت امیرالمومنین (ع)، همچنین حضور در جلسات سازمان تبلیغات و جلسات کانون استان و ارتباط تنگاتنگ با صدا وسیما اشاره کرد.

** به نظر شما تعریف مداحی چیست؟

نباید به تعریف اصطلاحی مداحی که همان مدح و ستایش کردن کسی یا چیزی است، بسنده شود. مداحی برای اهل بیت، نوعی عشق و محبت است که خداوند این توفیق را نصیب هر کسی نمی‌کند؛ وصف انسان‌های کامل وظیفه مداح است و نمی‌توان به مداحی به صورت یک شغل و حرفه نگاه کرد، بلکه این کار تکلیف و رسالت است. مداحان باید به سمت کارآفرینی و حرفه‌آموزی بروند و مداحی را فعالیت اصلی خود قرار ندهند.


** مشکلات و مسائل کانون در دوران مسئولیت حضرتعالی چه مواردی است؟

یکی از مشکلات کانون مداحان در کل کشور فاصله مداحان است؛ مداحان باید ارتباطشان را با یکدیگر و با مردم بیشتر کنند. برخی اقدامات از جمله «مکتب ذاکران فاطمی» برای جمع شدن و ارتباط میان مداحان انجام شده، اما کافی نیست. باید بستری فراهم شود تا میان مداحان جوان و سالخورده ارتباط بیشتری برقرار شود.

مسئله دیگر، نوجوانان، نوگلان و استعدادیابی آنهاست. باید بچه‌هایی که استعداد و قابلیت‌های بالایی برای مداحی دارند، گزینش شوند.

موضوع دیگر اختلاف در امکانات است؛ توجه به مداحان شهرستان‌ها در کنار نگاه به مداحان مشهور توصیه می‌شود. از طرفی دیده نشدن مداحان موجود در شهرستان یکی از مشکلاتی است که گریبانگیر هیات است. هم‌چنین عدم تمکن مالی و تامین بودجه یکی دیگر از مشکلات بوده و کار کانون را با سختی روبه رو کرده است. البته نباید از تلاش‌های اداره کل تبلیغات اسلامی و همکاری‌شان با کانون چشم‌پوشی کنیم، چرا که آنها تلاش می‌کنند تا ما به هدف اصلی خودمان برسیم و بتوانیم در زمینه تربیت مداح طراز انقلاب اسلامی گام برداریم.

** چه کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی‌ای برگزار کرده‌اید؟

دوران کرونا ما را محدود کرده بود، اما قبل از آن با برگزاری کلاس‌های بصیرتی، عقیدتی و آموزش فنون مداحی از ظرفیت اساتید برجسته استفاده شد. در بحث آشنایی با مقاتل، جلساتی برگزار شد و سعی کردیم مداحان را به جلسات پرشور و مفید شهرستان هدایت کنیم. تعامل با ارگان‌های آموزشی از جمله حوزه‌های علمیه در زمینه برگزاری دوره آموزشی نیز از جمله فعالیت های کانون بوده است.

** افق پیش رو و برنامه کانون در سال ۱۴۰۲ چیست؟

مشکل عمده‌ای که در این زمینه که با آن روبرو هستیم، این است که نمی‌دانیم در تهران چه برنامه‌ای تدوین شده است. ما تابع سیاست‌های تهران هستیم. زیرا سیاست‌های ابلاغی در اختیار مسئولین استان قرار می‌گیرد و سپس به کانون شهرستان ابلاغ می‌شود. یکی از مهمترین برنامه‌ها آموزش و توانمندسازی مداحان است؛ باید آسیب‌های مداحی شناخته شود و در جهت رفع آنها تلاش کرد. ما تلاش می‌کنیم در راستای تحقق شعار سال و اجرای منویات مقام معظم رهبری قدم برداریم.

** در زمینه تقویت روضه‌های خانگی در شهرستان چه اقداماتی انجام داده‌اید؟

اولین اقدام تلطیف نگاهی است که به مداحان مجالس ترحیم می‌شود؛ برچسب‌ها و القابی که برای مداحان مجالس ترحیم به کار برده می‌شود، صحیح و زیبنده نیست.‌ مراسم ترحیم جای مهمی است و افراد کاربلد و متخصص باید در این مراسم فعالیت کنند. تسلط بر قرآن و صحیح خواندن آن یکی از مواردی بود که پیگیری کردیم تا مداحان این مجالس تقویت شوند.

** در پایان صحبتی دارید که بیان نکرده باشید!

از مداحان مخصوصاً جوانان و علاقه‌مندان به این حرفه خواهش می‌کنم که بدون مربی، استاد و راهنمای دلسوز این مسیر را دنبال نکنند. برای کسانی که سال‌ها در این مسیر زحمت کشیده و موی سفید کردند، ارزش و احترام قائل شوند و افراد با تجربه و پیر غلامان کنار گذاشته نشوند؛ زیرا بی‌توجهی به آنان برکت را از بین می‌برد.

بالا بردن سواد، خصوصاً سواد رسانه‌ای نکته مهم دیگری است که درخواست می‌کنم مداحان خود را تقویت کنند. اثرگذاری بر روی قشرهای مختلف مردم  در اولویت فعالیتشان باشد و اخلاص، تقوا و انجام کار خداپسندانه محور همه کارها و فعالیت‌های مداحان قرار گیرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب