دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 ارديبهشت 1395 - 11:45

سیدحسن خمینی: سخت‌ترین دوره اصلاح جامعه وقتی است که امر ناپسند، پسندیده شمرده شود

یادگار امام حقیقت‌جویی، انصاف و شجاعت را سه شرط فعالیت سیاسی دانست و خطاب به جمعی از فعالان دانشجویی گفت: به دنبال حقیقتی باشید که در روش‌های آن انصاف ورزیده‌اید و پیگیری خود را شجاعانه اعمال کرده‌اید.
کد خبر : 85085

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا به نقل از جماران، حجت‌الاسلام سیدحسن خمینی در دیدار شرکت‌کنندگان در نشست هم‌اندیشی تشکل‌های اسلامی دانشجویان اصلاح‌طلب سراسر کشور که در حسینیه جماران گردهم آمده بودند، با توصیه به اینکه هیچ‌گاه سیاست برای شما اصالت پیدا نکند، اظهار کرد: وقتی سیاست اصالت پیدا کرد انسان چشم بر حقایق می‌بیندد و گرفتار دردی می‌شود که در طول تاریخ و جغرافیای بشر افراد زیادی گرفتار آن بوده‌اند.


وی اصالت یافتن سیاست را به معنای دنبال کردن یک مشرب یا یا شعار خاص ذکر کرد و تأکید کرد: همیشه دنبال حقیقت باشید و بدانید که سیاست ابزاری برای رسیدن به حقیقت است، چرا که اگر حقیقتی در کار نباشد باعث گرفتاری بیشتر فرد و جامعه می‌شود.


یادگار امام خطاب به دانشجویان گفت: از ابتدای عمر سیاسی خویش با خود عهد کنید که آنچه اعتقاد ندارید را به زبان نیاورید، زیرا انسان گاهی می‌تواند بنا به عللی آنچه را نمی‌تواند بگوید، نگوید؛ البته‌ همان علل نیز باید محکم باشد. حتی ممکن است کسی برای منافع شخصی خود ترجیچ دهد حرفی را نزند، اما همواره این خط قرمز را باید برای خود داشته باشید که آنچه بدان اعتقاد ندارید را به زبان نیاورید، عمل نکنید و در راستای ترویج آن نکوشید.


سید حسن خمینی با اشاره به اینکه در طول تاریخ انسان‌های زیادی به دنبال منافع قبیله خویش یا فرا‌تر از آن بدنبال منافع ملت خود یا اعتلای جامعه جهانی بوده‌اند، یادآور شد: عده‌ای هدف خود را در قالب مکاتب بشری و برخی در صحنه توصیف و ترویج مکاتب الهی دنبال کرده‌اند، اما اگر قرار بود همه این مکاتب واقعیت را پاس بدارند وضع جهان بهتر از امروز بود.


وی با بیان اینکه اصلاح را باید از خودمان شروع کنیم، تصریح کرد: مشکل این است که ما قبل از آنکه به دنبال تصحیح خود باشیم، به دنبال تصحیح فعالیت دیگران هستیم.


یادگار امام گفت: سخت‌ترین دوره اصلاح در جامعه و فرد وقتی است که در افق جان و دل او یک امر ناپسند، پسندیده شمرده شود. لذا حتی اگر قدرت این را نداریم تا امر ناپسندی را اصلاح کنیم، دست کم درون خود، مذموم بودن بدی‌ها را یادآوری کنیم؛ سراپا اگر زرد و پژمرده ایم/ ولی دل به پاییز نسپرده‌ایم.


وی ادامه داد: اگر دل به پاییز سپردید، دیگر امید به سبز شدن ندارید، اما ممکن است به وسیله امید به آرزوی خود برسید. همه ادوار تاریخ آنچه انسان‌ها می‌خواسته‌اند را در دل خود نداشته‌اند اما خط اتصال حقیقت در تاریخ را دل‌های بهاری حفظ کرده است؛‌ همان کسانی که دل به پاییز نسپردند، ولو آنکه نتوانتستند کاری کنند.


«انصاف» دومین توصیه‌ای بود که یادگار امام به فعالان دانشجویی بیان کرد.


وی در مورد تعریف این مفهوم، گفت: امیرالمومنین (ع) تعبیری دارند که آنچه برای خود می‌پسندی برای خود می‌پسندی برای دیگران بپسند و آنچه برای خود نمی‌پسندی برای دیگران را نسپند؛ این تعریف در کلام پیامبر (ص) و نیز مکاتب اخلاقی هم مطرح شده است. بر این اساس انسان‌ها حق خطا کردن ندارد، زیرا چنین فرضی مشروعیت بخشی به خطاب دیگران است، اما آنان این حق را دارند که اگر خطا کردند آمرزیده شوند؛ ممکن است گاهی یک نفر عصبانی شود و حرفی بزند یا بی‌ادبی کند. مگر ما عصبانی نمی‌شویم؟ همه ما دچار این وضع شده‌ایم، اما اگر انصاف داشته باشیم فرد مقابل را می‌بخشیم، همانطور که انتظار داریم او هم ما را در شرایط مشابه ببخشد.


سید حسن خمینی با بیان اینکه انصاف یعنی توجه کنیم اگر من هم در شرایط مشابه یک نفر بودم‌ همان اتفاق برایم می‌افتاد، تصریح کرد: منصفانه عمل کنیم و رقیب را منصفانه نقد کنیم؛ البته خودمان را بی‌رحمانه نقد کنیم و چشم بر اشتباهاتمان نپوشیم، چرا که اگر خودمان را نقد نکنیم پیشرفت نمی‌کنیم.


وی با بیان اینکه اگر انصاف را در فعالیت سیاسی رعایت نکنیم ممکن است گرفتار‌ همان اشکالی شویم که بر رقیب می‌گیریم، به تعبیر «دگماتیسم نقابدار» در ادبیات سیاسی دهه‌های گذشته اشاره کرد و گفت: دگماتیسم نقابدار یعنی انسان عقیده متصلبی داشته باشد اما فکر کند آزادیخواه است! اینکه خودمان منصف نباشیم ولی دیگران را به بی‌انصافی متهم کنیم.


یادگار امام با بیان اینکه انصاف درد امروز جامعه ماست، تصریح کرد: اگر انصاف داشته باشیم دیگران را به رسمیت می‌شناسیم و از امتیازاتی که قانون به ما داده است به نفع خودمان استفاده نمی‌کنیم و این حق را برای خود قائل نمی‌شویم که درهای محدوده‌ای را فقط برای رفقای خودمان باز کنیم.


سید حسن خمینی «شجاعت» را توصیه سوم خود برای فعالیت سیاسی ذکر کرد و با بیان اینکه شجاعت به طور مساوی میان انسان‌ها وجود ندارد، گفت: شجاعت مانند تمام صفات انسانی قابلیت این را دارد که انسان‌ها با تمرین، آن را تقویت کنند.


وی تأکید کرد: مراقب باشید که شجاعت از مجموعه‌ها گرفته نشود، زیرا یکی از کارهایی که معمولا اتفاق می‌افتد و سعی می‌کنند جوانان را به وسیله آن مرعوب کنند، گرفتن شجاعت است. البته شجاعت به معنای خلاف انصاف رفتار کردن نیست و به همین خاطر من انصاف را مقدم می‌دانم؛ بنابراین منصفانه شجاع باشید و به دنبال حقیقتی باشید که در روش‌های آن انصاف ورزیده‌اید و پیگیری خود را شجاعانه اعمال کرده‌اید؛ اگر اینگونه عمل کردیم اشتباه هم در عمل ممکن است اتفاق بیفند چرا که ما معصوم نیستیم.


یادگار امام در جمعه بندی سخنان خود گفت: در صورت رعایت این سه شرط می‌توانیم وجدان آرامی داشته باشیم و بگوییم درست عمل کرده‌ایم و آنچه تشخیص داده‌ایم را عمل کرده‌ایم.


وی در پایان با ابراز امیدواری نسبت به بهود وضع جامعه نسبت به گذشته گفت: جامعه‌ای که افق‌های پیش روی خود را روشن‌تر از گذشته نبیند جامعه مطلوبی نیست و شما باید تلاش کنید آینده سعادتمندتری را بسازید، البته من ذاتا انسان امیدوار و خوشبینی هستم و امیدوارم شما هم خوشبین باشید.


پیش از سخنان یادگار امام جمعی از فعالان ۶۵ تشکل دانشجویی دانشگاه‌های مختلف کشور دیدگاه‌های خود در مورد مسائل سیاسی روز را با سیدحسن خمینی در میان گذاشتند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب