دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
گزارش آنا از نشست ارغنون خرد؛

متقی: ایران فضای راهبردی جهان را تحت تأثیر قرار داد

متقی: ایران فضای راهبردی جهان را تحت تأثیر قرار داد
ابراهیم متقی در نشست ارغنون خرد، (سلسله گفت‌وگوهای انتقادی در باب علوم انسانی) مطرح کرد: ایران فضای راهبردی جهان را تحت تأثیر قرار داد.
کد خبر : 849016

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست ارغنون خرد، (سلسله گفت‌وگوهای انتقادی در باب علوم انسانی) با موضوع عقلانیت گردش ایران به شرق، ظهر امروز در تالار فارابی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی، با حضور ابراهیم متقی و منوچهر محمدی و به دبیری محمد جواد ادبی برگزار شد.

** پوتین تلاش کرد سیاست موازنه را با امریکایی‌ها در پیش بگیرد

متقی در بخشی اژ صحبت‌هایش گفت: پوتین تلاش کرد سیاست موازنه را با امریکایی‌ها در پیش بگیرد، اما به مرور متوجه شد چنین سیاستی در نهایت به سیاست سازش منجر خواهد شد. اینجا بود که در یک موقعیت واکنشی قرار گرفت.

وی درباره اینکه در حال حاضر ایران در جبهه شرق قرار دارد یا خیر؟ گفت: ساختار نظام بین‌الملل به سمت ساختار سلطه رفت. در داخل امریکا برژینسکی کتابی در این خصوص نوشت. وقتی امریکا در این وضعیت قرار گرفت، ایران تحرک داشت و در مقابل ساختار سلطه قرار گرفت و این باعث شد روسیه به سمت ایران آمد. ما صرفا به شرق نگاه جغرافیایی نداریم، فضای فعلی که ایجاد شده وضعیت کاملا متفاوتی را منعکس می‌کند.

** امروز روسیه و ایران سیاستی یکسان دارند

وی ادامه داد: ایرانی که در فضای مقاومت قرار داشت جاذبه و قدرت پیدا کرد و در اینجا روسیه باید بین ایران یا امریکا یک طرف را انتخاب می‌کرد. در اینجا سیاست خارجی روسیه متمایل به سمت ایران شد. روسیه سوخو ۳۵ به ایران می‌دهد و ایران قابلیت تولید پهباد را دارد. امروز روسیه و ایران سیاستی یکسان دارند. اینکه هنوز روسیه و چین نگاه با مماشات به غرب دغرند و ایران حتی این نگاه را هم ندارد مشخص است. ما به دنبال تغییر سیستم هستیم. یعنی هم با بازیگر مخالفیم، هم استراکچر نظام بین الملل. انگاره جمهوری اسلامی تغییر سیستم است.

متقی تصریح کرد: در خارج از کشور اپوزیسیون‌های مختلفی وجود دارد، مثل منافقین که از دهه هفتاد با همه احزاب داخلی مخالف است و فقط به دنبال تغییر نظام است. ما هم در برابر غرب این نگاه را داریم. در مقابل روسیه به دنبال تغییر سیستماتیک است، نظام برابر جهانی را قبول دارد ولی به دنبال موازنه است‌. در این میان چین به دنبال این است که سازوکارهای جهانی را تغییر دهد. چین از روسیه محافظه‌کارتر است. امروز روس ها مبادلات مالی را برقرار کردند، ولی چینی ها کوچکترین مبادلاتی ندارند. این‌ها با ایرانی‌ها مثلا در سازمان ملل همکاری می‌کنند، ولی به ما می‌گویند نظم بین‌المللی را بپذیر. نظمی که در نهایت منجر یه ثباتی می شود که چین و امریکا در اینجا به مصالح شان می‌رسند.

** ایران فضای راهبردی جهان را تحت تأثیر قرار داد

منوچهر محمدی نیز در این نشست با اشاره به نقاط کلیدی رقتار ایران در نظم جهانی گفت: دوایت دیوید آیزنهاور سال ۳۰ درباره ایران گفت ، این کشور به دلیل موقعیت ژیوپولتیک ، ژئو استراتژیک و... در جایگاهی قرار دارد که تمام دنیا به آن نظر دارند. بعد از انقلاب موقعیت ژئوایدئولوژیک نیز به آن اضافه شد. ایران حالا قلب دنیا و قلب جهان اسلام است. جایگاه ایران در حال حاضر جایگاه قدرتمندانه‌ای است. حیات و ممات ما و قدرتمان در این ایدیولوژی است. اگر این عنصر نبود، ما در طول این ۴۵ سال با خدعه‌ها و نیرنگ‌های دشمنان شکست می‌خوردیم.

متقی در ادامه نشست اظهار کرد: ایران فضای راهبردی جهان را تحت تأثیر قرار داد. ما با جهان غرب موازنه داریم، باوجود اینکه آنها هزار برابر ما تجهیزات و امکانات دارند، اما این موازنه نامتقارن است. از طرف دیگر ایران قابلیت انعطاف پذیری و مصالحه کردن دارد. مخصوصا در حوزه منافع اصلی‌ . اینکه شما بدانید چه زمانی رو به جلو حرکت کنید و چه زمانی رو به عقب بسیار مهم است. متاسفانه برخی در کشور ما توجهی به درک واقعی سیاست ندارند.

محمدی در بخش پایانی نشست گفت: فرقی که بین ما، روسیه و چین وجود این است که آن دو کشور اهداف و آرمان جهانی ندارند، آنها به دنبال منافع ملی هستند و حرفشان توسعه یعنی همکاری و تعامل اقتصادی و سیاسی با کشورهای دیگر است، اما ما مباحثی مثل مقاومت در برابر سلطه گران را راه‌اندازی کردیم و حالا مقاومت یک مکتب راهبردی در جامعه جهانی است.

به گفته وی، اینکه مثلا در بورکینافاسو در برابر اشغالگران فرانسوی قیام می‌کنند، نشان می‌دهد این مکتب معنا پیدا کرده است. اینکه در امریکای لاتین مردم دربرابر سلطه امریکا مقاومت می‌کنند و جواب می‌گیرند ، مسائلی است که آن‌ها از ما یاد گرفتند. این ادعایی است که خودشان مطرح می‌کنند.

وی افزود: آمریکایی ها هنوز هم بر اساس سنت‌‎هایشان با دیگر کشورها رفتار می‌کنند. نگاه مادی‌گرایانه و سلطه گرایانه آنها که شاکله نظام سرمایه‌داری است، همچنان پابرجاست. استعمار با همین نگاه به وجود آمد. همینطور که شوروی با مارکسیسم به دنبال سلطه جهانی بود و با همان فروپاشید، اگر غرب هم همچنان بر همین روش سلطه گرایی رفتار کند، به این نتیجه دچار می‌شود. چه جمهوری خواه باشند، چه دموکرات، آن‌ها نگاه سلطه‌گر خود را دارند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب