مروری بر آثار دکتر ولایتی در نمایشگاه کتاب تهران/ سیمای فرزانگان در محفل یاران مهربان
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری علم و فناوری آنا، آثار مکتوب دکتر علیاکبر ولایتی امسال نیز به روال ادوار گذشته در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به علاقهمندان حوزههای مختلف علمی و فرهنگی عرضه شده است. این کتابهای بهصورت اختصاصی از طریق نشر آفتاب که در غرفه ۱۳ راهروی شماره ۸ شبستان اصلی مصلای امام خمینی (ره) مستقر است ارائه میشود.
در همین ارتباط، حبیبی مدیر این غرفه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا عنوان کرد: نشر آفتاب (آفرینندگان فرهنگ و تمدن اسلام و بوم ایرانیان) ناشر تخصصی آثار دکتر ولایتی در زمینههای تاریخ تمدن و فرهنگ ایران، معارف اسلامی، طب سنتی کتب پزشکی و سیاست خارجی است. تا چند سال پیش اغلب کتابهای ایشان در مجموعه انتشارات امیرکبیر منتشر میشد، اما اکنون نشر آفتاب متولی چاپ این کتابها است.
مدیر غرفه نشر آفتاب در نمایشگاه کتاب تهران گفت: دکتر ولایتی در طی این سالها در کنار مسئولیتهایی که به عهده داشتند، درمجموع تألیف و تدوین حدود ۲۲۵ اثر را نیز به سرانجام رساندهاند که از این تعداد حدود ۱۳۰ عنوان، کتابهای جیبی هستند تا مخاطبان باقیمت ارزانتر و حجم کمتری از آنها استفاده کنند.
** تازهترین آثار پزشک دیپلمات و سیاستمدار اهل فرهنگ
وی درباره جدیدترین آثار دکتر ولایتی که در نمایشگاه امسال عرضه شده است گفت: کتاب سهجلدی «درهُالتاج لِغره الدباج» قطبالدین شیرازی که دکتر ولایتی تدوین و تصحیح آن را به عهده داشتند ازجمله این آثار جدید است. این کتاب پس از کتاب شفای ابنسینا مهمترین کتاب جامعی است که در فلسفه تألیف شده و البته ۱۲ رشته از علوم و ازجمله موسیقی را دربرمی گیرد.
حبیبی افزود: از دیگر آثار جدید دکتر ولایتی میتوانم به «دانشنامه حکمت و اخلاق پزشکی در اسلام و ایران» اشاره کنم. همچنین آقای ولایتی تدوین و مقدمه نویسی بر ترجمه کتاب «الحاوی» محمد بن زکریای رازی که توسط محمدابراهیم ذاکر ترجمهشده را نیز به عهده داشتند که بهتازگی منتشرشده است.
** منبعی خواندنی برای تاریخ سیاست خارجی ایران در دهه شصت و هفتاد
وی گفت: کتاب جدید دیگر «آنسوی دیپلماسی» است که یادداشتهای شخصی دکتر ولایتی در شانزده سال سکانداری وزارت امور خارجه از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۶ را دربر میگیرد. این مجموعه چهارده جلد خواهد بود که جلد اول و دوم آن چاپ شده و جلد سوم آن نیز تا پایان سال ۱۴۰۲ منتشر خواهد شد. در کشور ما یادداشت نویسی و خاطرهنویسی نزد اهالی سیاست و دیپلماسی خیلی معمول نیست.
این فعال حوزه نشر میگوید: شاید معروفترین نمونه خاطرات مرحوم هاشمی رفسنجانی باشد که از دوران مبارزه تا سالهای پایانی دهه هفتاد منتشرشده است بااینحال در کتاب «آنسوی دیپلماسی» همانگونه که از نام آن نیز پیداست، بسیاری از جزئیات مربوط به وقایع سالهای دهه شصت و هفتاد در حوزه سیاست خارجی از نگاه وزیر امورخاجعه وقت بیان شده است. چنین منبعی میتواند مورداستفاده دانشجویان و اساتید رشتههای علوم سیاسی، روابط بینالملل، تاریخ و همه علاقهمندان به تاریخ معاصر کشورمان قرار بگیرد.
** مرور مفصل تاریخ ایران در ۱۳ جلد
مجموعه سیزدهجلدی «تاریخ کهن و معاصر ایرانزمین» عنوانی است که با کتابهایی به رنگ زدر درج شده و در گوشهای دیگر از غرفه خودنمایی میکند.
این اثر تاریخ پیش از اسلام تا دوران زعامت حضرت آیتالله خامنهای در اواسط دهه هفتاد را پوشش میدهد و بهصورت کامل منتشرشده است عناوین جلدهای این کتاب عبارتاند از: «ایران پیش از اسلام»، «ایران از آغاز دوران اسلامی تا حمله مغول»، «از حمله مغول تا پایان تیموریان»، «ایران در عصر صفوی»، «ایران در عصر افشاریان و زندیان»، «عصر مشروطیت»، «از اشغال تا کودتا»، «ایران از کودتا تا انقلاب اسلامی ایران»، «ایران در زمان رهبری امام خمینی (ره) در دو جلد» و «ایران در زمان رهبری حضرت آیتالله خامنهای» که بخش اولان از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۶ ش در قالب جلد سیزدهم این مجموعه به چاپ رسیده است.
کتاب دو جلدی «نقش شیعه در تمدن اسلام و ایران» که به چاپ چهاردهم رسیده و کتاب «دانشنامه جوانمردی» که در پنج جلد، پدیده فتوت و تاریخ فتوت نامهها پرداخته از دیگر آثاری است که با قلم رئیس هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی در این غرفه ارائهشده است.
دکتر ولایتی مقاله مبسوطی در جلد بیست و یکم «دائرهالمعارف اسلام و ایران» درباره حضرت آیتالله خامنهای دارد که یک از طولانیترین مقالات آن مجموعه است. حالا وزیر امورخارجه کشورمان در سالهای ۷۶- ۱۳۶۰ در کتاب «چشمه حکمت» آن مقاله را شرح و بسط داده و اثری خواندنی با موضوع زندگینامه رهبر معظم انقلاب ارائه کرده است.
بخش دیگری از کتابهای حاضر در این غرفه که به قلم عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران منتشرشده، آثار تخصصی پزشکی هستند که ازجمله آنها میتوان به «سلشناسی» و «بیماریهای عفونی» کودکان اشاره کرد که چاپهای متعددی خورده و همچنان مورد استفاده دانشجویان و اساتید پزشکی قرار دارد.
از سوی دیگر تعدادی از کتابهای دکتر ولایتی ازجمله کتاب «پویایی فرهنگ و تمدن اسلام و ایران» به زبانهای دیگر همچون عربی، انگلیسی، فرانسه و اردو نیز ترجمه شدهاند.
** بازدید مدیر کتابخانه «غازی خسروبیگ»
اما در دومین روز از برگزاری سی و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، رئیس کتابخانه «غازی خسروبیگ» بوسنی و هرزگوین و هیئت همراه در جریان بازدید از نمایشگاه کتاب تهران از غرفه نشر آفتاب نیز بازدید کرد.
عثمان لاویچ که مدیریت این کتابخانه در شهر سارایوو را به عهده دارد با ابراز خرسندی از این حضور مجموعه «آنسوی دیپلماسی» را تورق کرد؛ در ادامه نیز این کتاب دو جلدی به لاویچ اهدا شد.
** سیمای مرد فرزانه
دکتر علیاکبر ولایتی که به واسطه شانزده سال فعالیت در جایگاه وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، به عنوان یک شخصیت سیاسی و دیپلماتیک شناخته میشود، در وجوه گوناگون دارای مطالعات و تألیفات گستردهای است.
وی در سال ۱۳۲۴ شمسی در شهرستان شمیران به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی را در مدرسه نادر افشار و دوره دبیرستان را در مدارس بهرام و جم قلهک به اتمام رساند. در سال ۱۳۴۳ ش در آزمون رشته پزشکی دانشگاه تهران پذیرفته شد. دوره تحصیلات پزشکی عمومی را در سال ۱۳۵۰ ش به پایان رساند و بلافاصله در آزمون دستیاری رشته اطفال پذیرفته شد. در سال ۱۳۵۳ ش با درجه تخصصی پزشکی کودکان از دانشگاه تهران فارغالتحصیل گردید. سپس جهت گذراندن دوره فوق تخصصی ازسوی دانشکده علوم تندرستی به دانشگاه «جان هاپکینز» آمریکا اعزام شد و با موفقیت این دوره را به پایان رساند.
دکتر ولایتی از سال ۱۳۵۹ ش به مدت یک سال، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بود و از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۶ وزیر امور خارجه و از سال ۱۳۷۶ تا کنون مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل بودهاست. عضو و رئیس هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی، عضو و رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، عضو و رئیس کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال ۱۳۸۴، عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی و عضو هیئت علمی دانشگاه (از سال ۱۳۵۳) استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، عضو هیئت امنای بنیاد دایرةالمعارف اسلامی، عضو اتحادیه جهانی سل و بیماریهای ریوی، عضو انجمن جهانی تاریخ طب، عضو ثابت هیئت ارزشیابی رشته فوق تخصصی بیماریهای عفونی کودکان از هفتاد و یک رئیس انجمن قلم جمهوری اسلامی ایران از هشتاد و شش رئیس انجمن متخصصین بیماریهای عفونی و دبیرکل مجمع جهانی بیداری اسلامی ازجمله سوابق اجرایی و علمی اوست.
همچنین از ایشان بهعنوان رجل سیاسی و دیپلمات برجسته، چهرههای علمی و فرهنگی در سطح ملی و بینالمللی بارها تقدیر شده و نشانها و تعبیرهای ارزندهای به وی اعطا گردیده که از آن جمله میتوان به مدال صلح از ایتالیا، مدال طلایی «زِبای اود بوسنه» از بوسنی و هرزگوین، نشان صلح تاجیکستان، دکترای افتخاری از کشورهای قزاقستان، گرجستان و تاجیکستان چهره ماندگار در رشته طب کودکان، برگزیده بخش پزشکی جشنواره بینالمللی حکمت سینوی در همدان و نشان درجه یک دانش از رئیسجمهور در سال ۱۳۸۸ اشاره کرد.
دکتر ولایتی علاوه بر حدود پنج دهه تدریس و پژوهش در حوزه پزشکی، تاریخ و فرهنگ، ۹۵ مقاله علمی در مجلات داخلی و ۲۱۰ مقاله علمی در مجلات خارجی منتشر نموده و ۲۱ مقاله نیز در کنگرههای بین المللی ارائه کرده است.
لازم به یادآوری است، سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۲۰ اردیبهشت آغاز بهکار کرده و تا ۳۰ اردیبهشتماه ۱۴۰۲ در مصلا امام خمینی (ره) و همزمان بهصورت مجازی در ketab.ir ادامه دارد.
انتهای پیام/