شبکه مستند رو به رشد است
به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از روابط عمومی شبکه مستند سیما، شورای نظارت و ارزیابی بر سازمان صدا و سیما در گزارشی که به تحلیل و ارزیابی ویژه برنامه های نوروز شبکه مستند سیما اختصاص دارد، ویژگی های بارز عملکرد این شبکه در ایام نوروز را برشمرده است.
در این گزارش در ارزیابی فعالیت های شبکه از منظر اهداف ترسیم شده برای آن، آمده است: «برای گسترش فعالیت در زمینه ارائه اطلاعات در مورد فیلمهای مستند و مستندسازان، این شبکه خبرهای حوزه مستند را پخش کرده و در معرفی برنامه ها نیز اطلاعات دقیقی در خصوص مستندها و در برخی مواقع مستندسازان می دهد و در انتهای مستندها، مختصات کلی مستندها و اطلاعات کامل آن را ارائه می کند و در تیزرهای تبلیغاتی هم این موضوع صورت میگیرد. »
حمایت از مستندسازان جوان
در این گزارش تأکید شده است: «مستندسازان کشور در این شبکه به اشکال مختلف مورد حمایت قرار گرفته و به مستندسازان جوان نیز اهمیت داده و آثار آنها نیز پخش می شود. از این حیث عملکرد شبکه مثبت ارزیابی می شود. »
جذابیت های بصری در مستندهای مربوط به گردشگری
در بخش دیگری از این گزارش می خوانیم: «در حوزه پوشش برنامه های گردشگری صداوسیما نیز این شبکه در ایام عید مستندهای زیادی در خصوص گردشگری به نمایش گذاشت که از جذابیت های بصری و جذابیت خوبی برخوردار بودند. از جمله این موارد می توان به مجموعه «میراث ایران»، «نووَری» و «الموت» اشاره کرد. »
ایجاد سرگرمی برای همه اقشار و سلایق و سنین
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: «برنامه های این شبکه با پخش جاذبه های دیدنی ایران، آداب و رسوم سنتی، فرهنگ های مختلف و... جذابیت هایی را ایجاد کرده و برای اقشار، سلایق و سنین مختلف سرگرمی ایجاد کرد است. به عنوان مثال، مستند سخنرانی های تد برای اصحاب دانش مناسب ارزیابی می شود و مستند استارت برای جوانان سرگرم کننده بود. »
تولید مستندهایی منطبق با دغدغه های زیست محیطی رهبری و منطبق با سیاست های کلی اقتصادی
مدیریت شبکه مستند از دیدگاه شورای نظارت بر سازمان صداوسیما اینگونه ارزیابی شده است: «مدیران شبکه مستند در انتخاب مستندهای نوروزی، به برخی سیاست های کلی نظام و اهداف راهبردی ایران توجه داشته اند. مثلا برنامه «باغ های گمشده» طبق صحبت های مدیر شبکه مستند براساس دغدغه های زیست محیطی رهبر معظم انقلاب اسلامی تولید شده است. برنامه «دسترنج» نیز منطبق با برخی سیاست های کلی اقتصادی است، گرچه برنامه ای مستقل در این خصوص تهیه نشده است. »
تولید مستند مبتنی بر سبک زندگی اسلامی، ایرانی
بنا بر گزارش این شورا «در حوزه سبک زندگی، خیل عظیمی از مستندهای پخش شده، زندگی اصیل ایرانی و اسلامی را در اقلیم ها و فرهنگهای مختلف به تصویر کشیدند و مولقه هایی نظیر ساده زیستی، مدارا کردن، احترام به کهن سالان، بی آلایش بودن، پرهیز از رقابتهای کاذب، خورد و خوراک طبیعی، فرهنگ دید و بازدید، خانه های اصیل ایرانی، هنرهای سنتی ایرانی، استفاده نکردن از محصولات و تولیدات سایر کشورها در مواقع غیرضروری و... که مبتنی بر سبک زندگی اسلامی، ایرانی هستند در مستندهایی نظیر «یک عاشقانه آرام»، «پنجه» و... به تصویر کشیده شد. »
شاخص های هویتی ایرانیان و پاسداشت هویت فرهنگی در برنامه های شبکه مستند
در بخش دیگری از این مطلب تأکید شده است: «سیاست های کلی هویت فرهنگی ایرانیان، اگرچه به صورت مستقیم در این مستندها وجود ندارد، ولی مضامین آن نظیر مفاخر ایرانی، نمادهای فرهنگی ایرانی، آداب و سنن، رسومات باستانی و آئینی، معماری های سنتی، موسیقی های محلی و... مبنی بر پاسداشت هویت فرهنگی است و از این منظر برنامه های شبکه مستند نیز شاخص های هویتی ایرانیان را مدنظر قرار داده اند. »
کیفیت تصویری خوب مستندها
در این گزارش همچنین برخی از محاسن شبکه مستند در نوروز اینگونه برشمرده شده است: «طرح برخی سیاست های کلان نظام در حوزه اقتصاد مقاومتی و استقلال اقتصادی، سبک زندگی، عدم اعتماد به آمریکا، تقویت تولید داخلی و... در مستندهایی چون دسترنج، عطش خرید، توجه کافی و مناسب به موضوع محیط زیست و حفاظت از آن، معرفی نسبتا جامع از نقاط گردشگری ایران، پخش برنامه های مرتبط با ایام نوروز، پاسداشت سنت ها و آیین های ایرانی، کیفیت تصویری خوب مستندها، بهره گیری مناسب از مستندهای برگزیده سینما حقیقت و دوبله و پخش مستندهای معروف جهان.»
عملکرد رو به رشد شبکه مستند
در پایان این گزارش آمده است: «در مجموع باید بیان کرد که شبکه مستند نسبت به قبل، عملکرد رو به رشدی داشته است. توسعه مفهوم تقلیل یافته مستند در تلویزیون و پخش مستندهای اجتماعی، اقتصادی، ورزشی، پرتره و... در کنار مستندهای حیات وحش و محیط زیستی از جمله نکات مثبت عملکرد این شبکه است.»
در این گزارش همچنین از تکراری بودن برخی مستندها انتقاد شده و بر لزوم توجه بیشتر به مفاهیم و مضامین اقتصادی، اصلاح الگوی مصرف و تولید و پخش برنامه هایی منطبق با تحول در علوم انسانی تاکید شده است.
انتهای پیام/