قضاوت مخاطبان از فضای امروز تئاتر نادرست است
فریدون ولایی، کارگردان نمایش «اپرای شیپور» که این شبها در تئاتر شهر روی صحنه است، در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری علم و فناوری آنا عنوان کرد: همیشه انتظار میرود که تئاترشهر مخاطب خود را داشته باشد، اما الان شرایط قدری غیرعادی است، تماشاگر تئاتر دوست، امروز دیگر دغدغه تئاتر دیدن ندارد به همین دلیل هم کارهای نمایشی نمود پیدا نمیکند و هنرمندان از این بابت نگرانی دارند.
وی در ادامه درباره پرورش ایده این نمایش افزود: ایدهها عموما از منابع مختلف گرفته میشوند گاه یک عکس، حادثه یا اتفاق جرقه یک نمایشنامه میشود، این نمایشنامه را هم من نزدیک هشت سال پیش نوشتم . در یک جشنواره بینالمللی در تبریز هم رتبه اول نمایشنامه نویسی را کسب کرد، اما تصمیم گرفتیم که امسال آن را به اجرا در بیاوریم.
ولایی با اشاره به اینکه موضوع نمایشنامه جهان شمول است، گفت: در هر جغرافیایی عموما ابرقدرتها مردم عادی را بازیچه مقاصد سیاسی خود میکنند و این هم دستمایه کار نمایشی من شد، اینکه جنگ را به هجو کشیدیم. در واقع دو گروه انسانی که روابط انسانی برایشان مهم است، در موقعیتهای کمدی قرار میگیرند، اما در نهایت کار کمدی نیست، کمدی تراژیک است یک نوع فضای گروتسک و در نهایت هم همه موقعیتهای کمدی زیرسوال میرود.
این کارگردان تئاتر درباره تیم بازیگرانش توضیح داد: بازیگران این کار همه بدون چشمداشت مالی همکاریشان را با من شروع کردند، چون خود ما هم تهیه کننده نداشتیم و با جیب خالی سمت تولید تئاتر رفتیم، طبیعتا در اینطور شرایط دوستانی که پای کار میایستند ارادت به نمایش و گروه دارند. طبیعتا ما هم برای این کار نتوانستیم خیلی پروداکشن بزرگی داشته باشیم در حد بضاعتمان و خیلی دوستانه صحنه، لباس و کار را جلو بردیم.
وی با اشاره به اینکه چندرغاز کمک هزینه نمایشی کفاف خورد و خوراک پشت صحنه را هم نمیدهد، توضیح داد: اتفاقی که این روزها در تئاتر شهر افتاده این است که حتی هزینه وسایل گریم را هم از تیم نمایشی دریافت میکنند، این برای گروهها دشوار است. اینکه گروهها حتی نتوانند هزینه کارشان را هم تأمین کنند، برای هیچکسی مهم هم نیست!
ولایی یادآور شد: واقعا حیف میبینم برای کارهایی که ماهها زحمت کشیدیم، یک اثر ایده آل شود و بسیار پرزحمت بود و انتظار میرفت تماشاگر از آن حمایت کند، اما الان یک عده گارد گرفتند که چرا تئاتر کار میکنید؟ چرا این گارد را کسی نسبت به دیگر اصناف ندارد؟ به تئاتر که میرسد همه عادی سازی میکنند؟!
وی در پایان گفت: همه مشاغل سرجای خود هستند و همه مشغول کارند، تئاتر فقط نباید باشد، بهرحال این هم شغل ما است، یکی شغلش دولتی است، یکی بازاری و ما هم تئاتر کار میکنیم، عمرمان را پای کار گذاشتیم، این نگاه بدی است که نسبت به تئاتر وجود دارد. به نظر من تماشاگر باید بیاید و تئارت ببیند و از خود بپرسد واقعا این نمایشی که در حال اجرا است، آیا سنخیتی با شرایط روز جامعه دارد یا خیر؟ اگر نداشت، حرف تماشاگر درست است، من به شخصه اثری روی صحنه نمیبرم که مقتضی زمانه نباشد، روح زمانه در کار من دخیل است و این قضاوت نادرست و عجولانه است که ندیده چنین تهمتهایی بزنند، انتظار دارم تماشاگر بیاید، کار را ببیند و بعد درباره آن قضاوت کند که مثلا لازم بود این کار را روی صحنه میبردیم یا خیر.
انتهای پیام/