چهره سال هنر انقلاب؛ چه کسانی و چگونه انتخاب شدند؟
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا، آیین افتتاحیه هفته هنر انقلاب دیروز در جوار مزار شهید سید مرتضی آوینی آغاز شد. مراسمی که محمدمهدی دادمان، رئیس حوزه هنری، علی فروزانفر، معاون هنری، سعید لشگری معاون استانها، کوروش زارعی مدیر مرکز نمایش، امیر اسماعیلی، مدیرکل روابط عمومی و علی قربانی، مدیر سازمان سپهر سوره حوزه هنری به همراه کاظم نظری، مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، عباس محمدی شاعر و طنزپرداز، سعید بیابانکی شاعر، حسین عصمتی مجسمهساز و سید حمید آلهاشم، گرافیست و جمعی از اهالی فرهنگ و هنر در آن حضور داشتند.
همچنین دو روز پیش هم در یک نشست خبری نامزدهای چهره سال هنر انقلاب در رشتههای مختلف هنری توسط علی فروزانفر دبیر هفته هنر انقلاب معرفی شدند. چهرهای که قرار است در بیست هفتم فروردین ماه و در آیین اختتامیه این رویداد فرهنگی معرفی شود.
طبق اعلام فروزانفر، امسال قرار است علاوه بر چهره سال، یک رویداد برگزیده و یک چهره ماندگار هنر انقلاب نیز انتخاب شوند. ضمن این که جوایز منتخبان نیز سه برابر شده است.
وی در گفتوگویی که با خبرنگار خبرگزاری آنا داشت(اینجا بخوانید)، با اشاره به این که جایگاه و عنوان هنری این جایگاه ارزشمند است افزود: دریافت این عنوان به لحاظ رتبه و جایگاه فرهنگی برای هنرمندان حائز اهمیت است. ضمن این که در تلاشیم تا حمایتهای دیگری نیز از این چهرههای ماندگار داشته باشیم.
نامزدهای انتخاب چهره سال هنر انقلاب (۱۴۰۱) به شرح زیر هستند: مسعود نجابتی (گرافیک)، مینا صدری (نگارگری)، مهدی جهاندار (شعر)، علی اصغر همتی (داستان)، محمدمهدی سیار (ترانهسرایی)، محسن اسلامزاده (سینما، مستند)، محمد خیراندیش (سینما، انیمیشن)، حسین دارابی (سینما، داستانی)، ایوب آقاخانی (هنرهای نمایشی)، علی اصغر فهیمیفر (پژوهش)، مهرداد صدقی (طنز) سیدعباس میرهاشمی (عکس)، هدایتالله بهبودی (ادبیات پایداری، انقلاب) و گلستان جعفریان (ادبیات پایداری، بخش دفاع مقدس). این نامزدها توسط هیئتهای تخصصی و پس از رصد فعالیتهای هنری، فرهنگی و ادبی در سال ۱۴۰۱ انتخاب شدهاند.
** یک رویداد ارزشمند برای ارج نهادن به هنر انقلابی
پس از شهادت هنرمند متعهد و بسیجی، شهید سید مرتضی آوینی در روز بیستم فروردین سال ۱۳۷۲، به پیشنهاد شاعران، نویسندگان و هنرمندان حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی به مقام معظم رهبری، این روز به عنوان «روز هنر انقلاب اسلامی» نام گذاری شد.
جشن هفته هنر انقلاب و معرفی چهره سال هنر انقلاب که از سال ۹۲ به همت حوزه هنری آغاز شده است، با رصد عملکرد هنرمندان رشتههای مختلف طی یک سال در زمینه هنر متعهد و انقلابی و با توجه به شاخصههای سطح تاثیرگذاری، گستره مخاطبان، حرکت در مسیر گفتمان فرهنگی و هنری، جریانسازی و کنشگری در برابر رویدادهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... در حال حاضر به پنجمین دوره خود رسیده است.
انتخاب چهره هنر انقلاب اسلامی رویکرد مبارکی است که در چند سال اخیر به طور مرتب انجام شده و در یک آیین چهره منتخب معرفی و تقدیر شده است. ملاک انتخاب هنرمندان، لزوماً همکاری وی با حوزه هنری نیست. چنانچه هنرمندی دارای شاخصهای فوق بود و سابقه همکاری با حوزه هنری نداشت نیز میتواند در فهرست نامزدها قرار بگیرد.
نامزدهای اولیه کسب عنوان چهره هنر انقلاب با توجه به معیارهای همچون خلق اثری با انتشار و یا گستره مخاطب بالا، سوابق ارزنده در خصوص آموزش هنر به هنرمندان جوان انقلابی، فعالیت مؤثر در جبهه فرهنگی و هنری انقلاب، واکنش هنرمندانه به جریانهای معارض فرهنگی و کسب موفقیت و دریافت مقام و جوایز معتبر در رویدادهای ملی و یا بینالمللی مهم معرفی میشوند.
این انتخاب در رشتههایی همچون ادبیات (با زیرشاخههای شعر و رمان و داستان)، هنرهای نمایشی، هنرهای تجسمی (با مجموعه زیرشاخههای خود شامل نقاشی، گرافیک، تصویرسازی، عکاسی، نقاشیخط، پوستر، کاریکاتور)، ادبیات پایداری (شامل ادبیات انقلاب اسلامی و ادبیات دفاع مقدس)، موسیقی، هنرهای تصویری (شامل فیلم مستند، کوتاه و انیمیشن) و پژوهش هنر صورت میگیرد.
دبیرخانه هفته هنر انقلاب در طول سال، فعالیتهای مضمونی هنرمندان و اهالی فرهنگ که مرتبط با انقلاب و مشکلات و مسائل مردم است را با حضور جمعی از هنرمندان و چهرههای فرهنگی رصد و ارزیابی میکند.
در ادوار پیشین به ترتیب مرتضی سرهنگی (نویسنده و پژوهشگر-۱۳۹۳)، مجید مجیدی (کارگردان-۱۳۹۴) و سید مسعود شجاعی طباطبایی (کاریکاتوریست- ۱۳۹۵) حمید حسام (نویسنده دفاع مقدس- ۱۳۹۶)، ابراهیم حاتمیکیا (۱۳۹۷)، حسن روحالامین (۱۳۹۸)، وحید یامینپور (۱۳۹۹)، عبد الحمید قدیریان (۱۴۰۰) به این عنوان دست یافتند.
** نگاه ویژه به هنرمندان جوان
یکی از نکات مثبت معرفی چهره سال انقلاب اسلامی توجه به چهرههای جوان، تازه نفس و کمتر قدر دیده در ساحت فرهنگ و هنر انقلاب است. اتفاقی که بهویژه در مرحله معرفی نامزدها بیشتر خودنمایی میکند. مهارت و ذوق این این هنرمندان و اهالی فرهنگ و قلم معمولاً در هیاهوی رسانههای رسمی و غیررسمی گم میشود.
هفته هنر انقلاب اسلامی میتواند چشم بینا و زبان گویای این هنرمندان باشد. هرچند نمیتوان منکر تجربه و توانمندی چهرههای مطرح عرصه هنر و فرهنگ انقلاب شد، اما شایستهتر آن است که هفته هنر انقلاب اسلامی به محملی برای معرفی استعدادهای جوان و خلاق تبدیل شود. با ارج نهادن به زحمات پیشکسوتان و برگزاری نکوداشت چهرههای پیشکسوت این عرصه در کنار برنامه اصلی معرفی چهره سال هنر انقلاب، میتوان این خلأ را نیز جبران کرد.
به هر حال هفته آینده و با معرفی چهره سال هنر انقلاب پرونده این رویداد فرهنگی در سال ۱۴۰۱ هم بسته شد. اما عرصهای که پیش روی فعالان این عرصه قرار گرفته همچنان نیازمند جهد و جهاد و جانفشانی است. عرصهای که میدان نبرد ایدهها و عقیدههاست و در این میدان، پیروزی از آن کسانی است که ایدههای ارزشمند خود را با زبانی پالوده و جذاب و با اتکا به آموزههای دینی و انقلابی به مخاطبان ارائه کنند.
انتهای پیام/