توافق ایران و عربستان، افول قدرت آمریکا در منطقه را نشان میدهد
سید رضا صدرالحسینی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار گروه جهان خبرگزاری آنا، در خصوص مهمترین دستاوردهای توافق صورت گرفته بین ایران و عربستان با وساطت چین، گفت: برقراری روابط دیپلماتیک مابین تهران و ریاض پس از ۷ سال با میانجیگری چین فصلی جدید در روابط بین الملل و مناسبات منطقه خواهد بود.
وی افزود: با تحقق این رویداد تنشها در منطقه به سمت هرچه کمتر شدن پیش خواهد رفت و با عنایت به سیر تحولات در طی سالیان اخیر به نظر میرسد هر دو کشور تنها راه ممکن در تنظیم روابط را در گزینه تعامل و برقراری روابط دوجانبه یافته اند. بی تردید همکاری و پذیرش یکدیگر نتایج مثبتی به همراه خواهد داشت که از آن جمله میتوان به کاهش تنش در یمن اشاره کرد.
کارشناس مسائل منطقه تاکید کرد: این اتفاق مهم که با همراهی کشور چین تحقق پذیرفت نیز نشان از حضور و جایگاه پررنگ این کشور شرقی در معادلات منطقهای دارد و در عین حال به عنوان یک امتیاز مثبت در برابر ایالات متحده نیز قلمداد میشود.
صدرالحسینی گفت: قطعاً ارتباط دو کشور موثر در حوزه خلیج فارس و غرب آسیا مانند عربستان و جمهوری اسلامی ایران میتواند در ابعاد مختلف مهم باشد.
وی اظهار کرد: یکی از مسائل مورد اهمیت این است که دو کشور در حوزه مسائل انرژی تامین کننده بخش قابل توجهی از انرژی جهان هستند که میتوانند همکاریهایی را داشته باشند و این یکی از ابعاد مهم ایجاد و تعمیم روابط خواهد بود.
کارشناس مسائل منطقه افزود: نکته بعدی این است که بخشی از کشورهای حوزه خلیج فارس سیاست خارجی خود را و به تبع آن مسائل اقتصادی و تجاری خود را با قطب نمای عربستان تنظیم میکنند.
صدرالحسینی تاکید کرد: براین اساس، قطعاً این توافقی که صورت گرفته، ایجاد رابطه مجدد و تعمیر روابط روابط بین دو کشور بر روی موضوع اقتصادی منطقه و باز شدن دریچههای جدید برای صادرات جمهوری اسلامی ایران برای کشورهای حوزه خلیج فارس هم باز خواهد شد.
وی گفت: نکته بعدی که باید به آن توجه کرد مسائل روانی است که به وجود آمده و در حقیقت کمک کرده به امریکاییها که بگویند ایران در یک انزوای نسبی قرار دارد و حتی با بعضی از کشورهای اسلامی مثل عربستان هم ارتباط ندارد.
کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: فراموش نمیکنیم در ماههای اخیر حتی مسئله جنگ بین ایران و عربستان مطرح شده بود که البته هیچ دلیل منطقی برای این مسئله وجود نداشت و ندارد.
صدرالحسینی افزود: فضای ایجاد شده میتواند روی مسائل اقتصادی بسیار تاثیر گذار باشد یعنی در حقیقت وقتی که دو کشور موثر و بزرگ و دوباره جهان اسلام مثل ایران و عربستان با هم ارتباط داشته باشند این فضاسازیها و عملیاتهای روانی که میتواند روی مسائل اقتصادی و تجاری تاثیر گذار باشد، دیگر بوجود نخواهد آمد.
وی تاکید کرد: نکته بعدی که باید مورد توجه داشته باشیم این است که ورود چین به منطقه به مفهوم این مسئله نیست که نفوذ و رابطه آمریکا با کشورهای منطقه از بین رفته است.
کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: یعنی به این سرعت چین نمیتواند جایگزین واشنگتن در منطقه باشد، اما این شروعی است برای خروج آمریکا از منطقه که یکی از مسائلی بود که در مقابل انتقام خون شهید سلیمانی میتوانیم مطرح کردیم.
صدرالدین حسینی افزود: در شرایط فراهم شده کشورهایی مانند عربستان دیگر اعتماد لازم را به آمریکا ندارند و امریکاییها دیگر آن شانس لازم را برای ماندن دراز مدت در منطقه را نخواهند داشت و این نشان دهنده افول آمریکا است.
وی تاکید کرد: باید این حرکت به وجود آمده به صورت منطقی و نه بهصورت یک حرکت شوک آور برای افکار عمومی بازنمایی شود و به صورت منطقی زوایای به وجود آمده آن در حوزههای مختلف مثل سیاست خارجی، روابط اقتصادی و روابط امنیتی را مورد توجه قرار داد.
کارشناس مسائل منطقه گفت: رژیم صهیونیستی خیلی تلاش داشت با کمک ایجاد اتحادی میان کشورهای اسلامی از جمله عربستان، جنگی را علیه جمهوری اسلامی ایران به راه اندازد که البته قطعا بخش عمدهای از این مسئله تبلیغات بود.
صدرالحسینی افزود: اما زمانی که یک کشوری مثل ایران و عربستان با هم ارتباط دارند و میتوانند توافق نامههای دفاعی امنیتی با هم داشته باشند و حداقلش این باشد که از خاک هیچ کشوری علیه خاک دیگری استفاده نشود دیگر راه را برای این گونه اقدامات روانی و رسانهای برای رژیم صهیونیستی میبندند.
وی با تاکید بر اینکه ما نمیخواهیم بگوییم اگر اتفاقی نمیافتاد جنگ رخ میداد، اظهار کرد:، اما همین که بخواهند بیان کنند و تاثیرگذار باشند بر روی اقتصاد، تجارت قیمت ارز و شرایط روحی و روانی ملت ما این کفایت میکند که دیگر از این به بعد بین دو کشور موثر و بزرگ در حوزه غرب به آسیا و خلیج فارس و جهان اسلام دیگر بازیگران و شیطنت خوانندگانی مانند آمریکا و رژیم صهیونیستی نمیتواند اقدامی را در حوزه رسانهای انجام دهند.
کارشناس مسائل منطقه در پایان خاطر نشان کرد: ممکن بود بعضیها باورشان شود تاثیر گذار بر روی موضوعات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و تجاری باشد.
انتهای پیام/