امیدوارم روزی برسد که جوانان ما دیگر خواب سلبریتیشدن را نبینند
«محمدرضا خاکی»، چهره پیشکسوت تئاتر دانشگاهی ایران، در گفتوگو با خبرنگار تئاتر خبرگزاری آنا عنوان کرد: فعالیتهای من در سال ۱۴۰۱ بیشتر به ترجمه نمایشنامههای مختلف محدود شده بود، هر چند کارهای زیادی داشتم که به صحنه ببرم، اما به خاطر مسائل مختلف امکانش فراهم نشد، همین الان هم نمایشنامه «آتش سوزیها» از نویسنده لبنانی وجدی موود آماده دارم که تصمیم دارم سال ۱۴۰۲ در تئاتر شهر یا ایرانشهر به صحنه ببرم.
این مترجم و کارگردان تئاتر درباره مشکلات اجرا بردن تئاتر روی صحنه گفت: این روزها تئاتر کار کردن خیلی دشوار است، اصلا تئاتری که ما دهههای گذشته شاکلهاش را گذاشتیم، خیلی با الان تغییر کرده است. جمعیت زیادی هر ساله فارغ التحصیل تئاتر میشوند چیزی قریب ۱۷۰۰ نفر، اما هیچ امکانی برای شغل ندارند، یعنی شغل تئاتری برای آنها تعریف نشده است اینها بیشتر هدفشان اجرای تئاتر است درحالیکه اجرا بردن یک نمایش روی صحنه تنها یک هدف تئاتر است.
خاکی اظهار داشت: پژوهش، تحقیق، جنبههای اجتماعی و روانشناسانه تئاتر و درمان از دیگر بخشهای تئاتر میتواند باشد منتها ما نهادهای مستقلی که به طور خاص به این رشتهها بپردازند، نداریم. اصلا گروه تئاتری نداریم مثل گذشته که مثلا تعدادی گروه بودند و حقوق ثابت داشتند، امروزه اصلا چنین چیزی نیست و فراموش شده و تئاتر کار کردن مثل یک خوف و رجا است.
وی با تأکید براینکه تئاتر کار کردن سمت پولسازی و چهره پروری رفته است، گفت: چنین چیزی در هیچ جای دنیا مرسوم نیست. امروزه تماشاگر تئاتر اصلا دو صفحه کتاب نمیخواند خود تئاتری مطالعه ندارد به همین دلیل هم هست که تیراژ کتابهای تئاتر سیصد تا پانصد نسخه است درحالیکه دویست هزار فارغ التحصیل تئاتر هر سال داریم و اینها شاید حتی در فضای آکادمیک هم تحصیل نکرده باشند و فقط در مدارس خصوصی یا آموزشگاهها دور دیدند که یک شبه سلبریتی شوند!
خاکی در ادامه افزود: ما به هیچ وجه نیاز به هزار و اندی فارغالتحصیل تئاتر در سال نداریم، هرچقدر که رشتهها از لیسانس به سمت دکترا میرود و بالاتر، دریغ از یک سطح سواد دو صفحهای فرانسه یا آلمانی خواندن! اینها چیزهای مهمی است که ایمدواریم مسئولان واقعا در سال جدید کاری برایش بکنند.
انتهای پیام/