الزام احداث واحدهای پالایشی در مسیر خط لوله انتقال نفت گوره - جاسک
حسین احمدپور، کارشناس صنعت نفت در گفتگو با خبرنگار آنا با اشاره به اینکه طرح خط لوله انتقال نفت گوره – جاسک یکی از پروژههایی بود که در دولت گذشته مانور ویژهای پیرامون آن شکل گرفت که بخش عمده آن هیاهوی بی پشتوانه رسانه ای بود، گفت: این خط انتقال نفت که در نهایت به پایانه صادراتی جاسک میرسد، هر چند با هدف افزایش ظرفیت صادراتی نفت و همچنین تقویت جنبه استراتژیک صادراتی نفت کشور تدوین و اجرا شد، اما حقیقت این است که باوجود هزینه سنگینی که برای اجرای آن شده است، آورده اقتصادی بالایی ندارد.
وی افزود: برخی از کارشناسان معتقدند این طرح موجب میشود تا پایداری در صادرات نفت کشور وجود داشته باشد و امنیت صادرات افزایش یابد. به عبارتی برخی معتقدند این طرح حتی نمیتواند امنیت صادرات نفت را از نظر لجستیکی تامین کند را که به دلیل پیشرفتهای تسلیحاتی، در صورتی که قصد آسیب زدن به تاسیساتی وجود داشته باشد، به شکل دوربرد قابل انجام است. البته چنین احتمالی بسیار بعید است.
به گفته احمدپور، از نظر پدافندی، تمرکز روی یک نقطه برای تامین امنیت تسلیحاتی، آسانتر از ایجاد تمرکز برای دو نقطه حساس است؛ بنابراین به جرات میتوان گفت تامین امنیت پایدار برای یک نقطه (یک پایانه صادراتی) به مراتب سهلتر از تامین امنیت دو نقطه است.
این کارشناس صنعت نفت با اشاره به اینکه این خط انتقال نفت زمانی میتواند اقتصادی باشد که در مسیر خود واحدهای دیگری را نیز تامین خوراک کند، اظهار داشت: اینکه بخواهیم حدود ۲ میلیارد دلار برای انتقال نفت هزینه کنیم، به هیچ عنوان توجیه اقتصادی ندارد. تنها راهی که میتوان تا حدی این پروژه را از نظر اقتصادی توجیه پذیر کنیم، احداث واحدهای پالایشگاهی یا پتروپالایشگاهی در مسیر این خط لوله است؛ تا با استفاده از ایجاد انشعاب از این خط لوله بتوانیم خوراک مورد نیاز این واحدها را تامین کنیم.
انتهای پیام/