پساب هستهای فوکوشیما در اقیانوس آرام رها میشود
به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری آنا، دانشمندان نیوزلندی اعلام کردند، پساب هستهای نیروگاه آسیب دیده فوکوشیما ژاپن اگر طبق برنامه ریزیهای صورت گرفته در اقیانوس آرام رها شود، در نهایت قادر به تولید سرطان است.
ژاپن برنامه ریزی کرده است که پساب هستهای تصفیه شده نیروگاه هستهای آسیب دیده فوکوشیما دایچی را در اقیانوس آرام رها کند.
ژاپن در حالی قصد دارد پسابهای هستهای این نیروگاه را وارد آب دریا کند که فعالان محیط زیست در داخل و خارج از این کشور مخالف این اقدام هستند و آن را عامل آلودگی آب دریا و به زیان موجودات دریایی میدانند. این نیروگاه روزانه صد هزار لیتر پساب هستهای تولید میکند. نیروگاه هستهای فوکوشیما بیش از یک میلیون و سیصد هزار تن پساب هستهای را ذخیره کرده و قصد دارد روزانه ۵۰۰ تن از آن را وارد دریا کند.
جیمی کوینتون رئیس دانشکده علوم طبیعی دانشگاه ماسی در نیوزیلند در این باره گفت: در این پساب هسته ای، ایزوتوپهای رادیواکتیو ید-۱۳۱ و سزیم-۱۳۷ وجود دارد؛ عناصری که در پرتودرمانی مورد استفاده قرار میگیرند. این بدان معناست که این ایزوتوپها انرژی کافی برای مرگ و جهش سلولی را دارند. به عبارت دیگر ایزوتوپهای موجود در این پساب هستهای قادر به ایجاد سرطان هستند.
دانکن کوری کارشناس حقوق بینالملل نیز به خبرگزاری شینهوا گفت: «سیستم پردازش مایع پیشرفته (ALPS) در بهترین حالت، تریتیوم را حذف نمیکند و تقریباً هیچ اطلاعات علمی در مورد تأثیرات تریتیوم بر محیط زیست دریایی از جمله روی گونههای مختلف وجود ندارد. هدف برنامه ریزی شده در تصفیه فاضلاب هستهای فوکوشیما، حذف سایر ایزوتوپهای رادیواکتیو به سطوح "تنظیمی" و نه قابل تشخیص است؛ در عین حالآزمایشه سیستمهای درمانی ALPS دلگرم کننده نبوده است».
این کارشناس حقوق بینالملل ادامه داد:چندین فرآورده رادیواکتیو دیگر در آب فرآوری نشده وجود داشته که برای گونههای زنده و اکوسیستمها خطرناک است. همانطور که موجودات زنده موجودات دیگر را مصرف میکنند، تعداد بیشتری از این محصولات رادیواکتیو در بدن آنها انباشته میشود که درنهایت به وارد شدن در بدن انسان ختم میشود؛ بنابراین این مواد رادیواکتیو باید تا حد امکان از اکوسیستمهای طبیعی، به ویژه اقیانوسها دور نگه داشته شوند.
رئیس دانشکده علوم طبیعی دانشگاه ماسی خاطرنشان کرد، این به نفع اقتصادی ژاپن است که آبراهها در سطح قابل قبولی از تشعشعات باقی بماند تا علاوه بر تضمین امینت غذایی، ظرفیتهای موجود برای تجارت بین المللی تحت تاثیر قرار نگیرد.
دیوید کروفچک، مدرس ارشد فیزیک در دانشگاه اوکلند، با بیان اینکه خطر انتشار بی رویه پساب هستهای نیروگاه آسیب دیده فوکوشیما در اقیانوس این است که محصولات میتوانند راه خود را در زنجیره غذایی پیدا کنند، ادامه داد: درنهایت این جوامع انسانی هستند که در معرض بیماریهای جدی نظیر سرطان قرار میگیرند.
کروفچک میگوید: زمانی که در زنجیره غذایی پسابهای هستهای با عمر طولانی مانند سزیم-۱۳۷، استرانسیوم-۹۰ و ید-۱۳۱ در ماهیچههای انسان، استخوانها و تیروئید متمرکز میشوند افراد به انواع سرطان مبتلا میشوند.
کوری با اشاره به مدلسازی که حرکت آب آلوده به رادیواکتیو به شمال اقیانوس آرام را نشان میدهد گفت: این مواد در ماهیهای مهاجر و پستانداران جذب میشوند و نیوزیلند باید نگران تأثیرات فاضلاب هستهای بر اقیانوس آرام باشد.
در حال حاضر، یک هیئت مستقل از کارشناسان جهانی در زمینه مسائل هستهای از کشورهای مجمع جزایر اقیانوس آرام در مشاوره با ژاپن در مورد برنامههای این کشور برای تخلیه فاضلاب هستهای تصفیه شده در اقیانوس آرام مباحثه میکند.
رئیس دانشکده علوم طبیعی دانشگاه ماسی خاطرنشان کرد که اگر قرار است تصمیم رهاسازی فاضلاب به اقیانوس بر سر جای خود باقی بماند، لازم است دریافت فرآیند صحیح و در چارچوب مقررات برای صنایع مبتنی بر آبزی پروری ژاپن از اهمیت ویژهای برخوردار باشد.
دولت ژاپن با بیان اینکه هیچ جایگزین عملی برای این رهاسازی وجود ندارد، متعهد شده که رهاسازی را با توجه دقیق به استانداردهای ایمنی هستهای انجام دهد.
انتهای پیام/