دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
روزشمار انقلاب اسلامی؛

چپ گرایان ایرانی یک صدا خواستار انحلال ارتش شدند

چپ گرایان ایرانی یک صدا خواستار انحلال ارتش شدند
۱۴ اسفند ۱۳۵۷ سالگرد مصدق بعد از پیروزی انقلاب در احمدآباد و با حضور فعال گرو‌های چپ و راست برگزار شد. در این مراسم چریک‌های فدایی، مجاهدین خلق، نیرو‌های ملی مذهبی و بخصوص هیئت دولت حضور داشته و آیت الله طالقانی نیز به سخنرانی پرداخت.
کد خبر : 835711

به گزارش خبرنگار تاریخ خبرگزاری آنا، نخستین سالگرد مصدق بعد از پیروزی انقلاب در احمدآباد و با حضور فعال گرو‌های چپ و راست برگزار شد. در این مراسم چریک‌های فدایی، مجاهدین خلق، نیرو‌های ملی مذهبی و بخصوص هیئت دولت حضور داشته و آیت الله طالقانی نیز به سخنرانی پرداخت.

** رخداد‌های ۱۴ اسفند ۱۳۵۷

امروز نخستین سالگرد مصدق بعد از پیروزی انقلاب در احمدآباد و با حضور فعال گرو‌های چپ و راست برگزار شد. در این مراسم چریک‌های فدایی، مجاهدین خلق، نیرو‌های ملی مذهبی و بخصوص هیئت دولت حضور داشته و آیت الله طالقانی نیز به سخنرانی پرداخت.

در این مراسم همچنین هدایت الله متین دفتری شکل گیری جبهه دموکراتیک ملی را اعلام کرد.

دستور امام در مورد موسسه اطلاعات از دیگر اخبار مهم امروز بود، رهبر انقلاب از کارکنان این موسسه خواستند «آنان را که در کار انتشار روزنامه و هدف‌های انقلاب اسلامی خلل وارد می‌سازند به روزنامه خود راه ندهید.» 

هفت تن از نظامیان و مقامات حکومت سابق ایران سحرگاه امروز اعدام شدند شدند. دادگاه انقلاب پس از نه ساعت رسیدگی حکم اعدام این هفت تن را صادر کرد.

آغاز صدور نفت ایران، قطع کامل روابط کشور با آفریقای جنوبی و ... از دیگر اخبار امروز بود.

** دولت‌ها از سرنوشت شاه عبرت بگیرند

رهبر انقلاب امروز با وزیر مختار پاکستان نیز دیدار و گفتگو کرد. امام در این دیدار خطاب به وزیر مختار پاکستان گفت: دولت‌ها از سرنوشت محمدرضا پهلوی عبرت بگیرند؛ از پشت کردن به اسلام عبرت بگیرند. پشت کردن به اسلام و رو آوردن بر اجانب، همین عاقبت را دارد.

ایشان در ادامه به وضعیت شیعیان در پاکستان اشاره کرده و فرمودند: من از دولت پاکستان می‎خواهم برای ملت شیعۀ پاکستان احترام بیشتری قائل شود. در مملکتی که بیش از ده میلیون شیعه هست باید مذهب آن‌ها هم رسمی باشد. باید مراعات همۀ طبقات مسلمین بشود.

** از انتصاب سفرا حمایت کنید

رهبر انقلاب امروز همچنین به به دانشجویان ایرانی مقیم خارج در مورد انتصاب سفیران پیام داده و فرمودند: اکنون با روی کار آمدن دولت موقت اسلامی جناب آقای بازرگان، لازم است انتصاب سفیران و اعضای دیگر سفارتخانه‎ها با نظر وزارت امور خارجۀ همین دولت اسلامی صورت گیرد و آقایان محترم از آن‌ها پشتیبانی کنند.

در ادامه پیام امام خمینی آمده است: چنانچه احیاناً اشتباهی در انتصاب‌ها صورت گرفت، می‎توانند برای رفع آن با اینجانب یا با وزیر امور خارجه تماس برقرار کنند.

** سالگرد مصدق در احمدآباد با حضور چپ و راست

امروز اولین سالگرد مصدق بعد از پیروزی انقلاب برگزار شد، از چند روز گذشته برنامه‌های وسیعی از سوی نیرو‌های ملی مذهبی و به ویژه دولت موقت برای هرچه با شکوه برگزار شدن این مراسم ترتیب داده شده بود.

جریان‌های چپ از جمله چریک‌های فدایی و مجاهدین خلق با تابلوی خود و نیز جریان‌های لیبرال با محوریت جبهه ملی و دولت موقت همه و همه در این همایش شرکت کرده اند.

روزنامه اطلاعات در شماره امروز خود از حضور یک میلیون نفر در احمد آباد خبرداد، به گزارش این روزنامه امروز هواداران مصدق با استفاده از اتوبوس‌هایی که نهاد‌های مختلف دولتی آن را تدارک دیده اند به سمت احمد آباد حرکت کرده و در مراسم حاضر شدند.  

صد‌ها اتوبوس از موسسات مختلف از جانب گروه‌های مختلف سیاسی و اجتماعی و صنفی باشعار‌ها و پلاکارد‌های گوناگون از محل دانشگاه تهران به سمت زادگاه مصدق حرکت کردند.

سازمان چریک‌های فدایی خلق در خیابان فدایی (میکده سابق) مستقر شدند و هواداران آنان با اتوبوس‌های مخصوصی که به این خاطر منظور شده به سمت احمد آباد حرکت کردند. حزب توده ایران نیز ده دستگاه اتوبوس به همین منظور در خیابان ۲۱ آذر مستقر کرد.

جبهه ملی و طرفداران آن هم از اتوبوس‌های شرکت واحد برای رفتن به احمدآباد استفاده کردند.

آیت الله طالقانی هم در این مراسم به مدت نزدیک به یک ساعت سخنرانی کرده و به تعریف و تمجید از مقام مصدق پرداخت. وی همه گروه‌های سیاسی را صرف نظر از نوع ایدئولوژی به وحدت و یکپارچگی دعوت کردو به ملت ایران هشدار داد که در شرایطی بدتر از ۲۸ مرداد هستیم و دشمن در کمین است.

** تشکیل جبهه دموکراتیک ملی توسط نوه مصدق

هدایت متین دفتری فرزند وزیر رضا شاه و  نوه دختری مصدق در مراسم امروز از تشکیل جبهه دموکراتیک ملی خبر داد و گفت: گسستن وابستگی همه جانبه کشور به امپریالیسم در گروه مبارزه‌ای طولانی و انقلابی است و این مبارزه تشکل توده‌های مردم را در سازمان‌های سیاسی طلب می‌کند.

وی ادامه داد: اگر در مراحل آغاز مبارزات اخیر برای جمعی این امید پیدا شد که جبهه ملی ایران خواهد توانست چنین ضرورتی را پاسخگو باشد،   اما نحوه غیردموکراتیک تشکیل این سازمان، قدرت گرایی، انحصار طلبی، فقدان تداوم آرمانی و عدم اعتقاد رهبری آن به مبارزه دموکراتیک و نقش توده‌های مردم و بخصوص جدا شدن رهبری از توده‌ها و جریان مبارزه اصیل خیلی زود نشان داد که این امید بیهوده است.

** انهدام سیستم ارتش به جای نفرات از آن

چریک‌های فدایی خلق در این مراسم بیانیه‌ای قرائت کردند. در بخشی از بیانیه چریک‌ها آمده است: مصدق میخواست ارتش را تصاحب کند، مسعود رجوی از رهبران سازمان مجاهدین خلق نیز طی سخنانی گفت: ما به دنبال انهدام سیستم ارتش هستیم نه نفرات آن.

** اعدام ۷ تن دیگر از عاملان کشتار

هفت تن از نظامیان و مقامات حکومت سابق ایران سحرگاه امروز اعدام شدند شدند. دادگاه انقلاب پس از نه ساعت رسیدگی حکم اعدام این هفت تن را صادر کرد.

اعدام شدگان عبارتند از: سرتیپ فخر مدرس رئیس اسبق دادرسی ارتش، سرلشگر خواجه نوری رئیس سابق دادگاه‌های ارتش، سرلشگر بیدآبادی فرماندار نظامی سابق تبریز، سرتیپ یزدجردی فرماندار سابق مشهد، سرهنگ زمانی رئیس زندان سیاسی قصر، سالارجاف نماینده آخرین مجلس نظام سابق و جهانگیر تارخ معروف به جهانگیری از بازجویان و شکنجه گران ساواک

سرتیپ یزدجردی قبل از اعدام به یک پاسدار حمله کرد تا با گرفتن اسلحه او و کشتن افراد بگریزد، ولی موفق نشد. روزنامه اطلاعات در مورد جهانگیر تارخ که به عنوان شکنجه گر نام برده شد.

** دستور امام در مورد موسسه اطلاعات

روزنامه اطلاعات امروز خبر داد رهبر انقلاب از مدیریت این موسسه خواسته است «آنان را که در کار انتشار روزنامه و هدف‌های انقلاب اسلامی خلل وارد می‌سازند به روزنامه خود راه ندهید.  

بیانیه روزنامه اطلاعات که به امضای «شورای عالی نظارت بر امور موسسه اطلاعات» رسیده است با اعلام این خبر ادامه داد: از زمان شروع اعتصاب مطبوعات که آغاز یک حرکت جدی به سوی سرنگونی رژیم سابق در رسانه‌های گروهی بود، عده‌ای از کارکنان موسسه اطلاعات، علیرغم خواست یکپارچه کارگران، کارمندان و اعضای تحریری نشریه‌های موسسه اطلاعات تلاش مذبوحانه‌ای را در جهت شکستن اعتصاب و انتشار روزنامه و مجلات این موسسه در طول مدت دولت نظامی آغاز کردند.

در ادامه این بیانیه می‌خوانیم: اگرچه این تلاش همیشه با واکنش اکثریت شرافتمند و معتقد به اصول انقلاب اسلامی ایران روبرو می‌شد و به همین دلیل هرگز خللی در اراده‌ها و اعتقاد‌های این اکثریت بوجود نمی‌آورد، ولی پس از پایان اعتصاب نیز تحریکات این عده، تا دیروز استمرار داشت.

شورای عالی نظارت بر امور موسسه اطلاعات با اعلام نکات پیش گفته ادامه داد: امام [بعد از اطلاع از این مسائل]فرمودند «آنان را که در کار انتشار روزنامه و هدف‌های انقلاب اسلامی خلل وارد می‌سازند به روزنامه خود راه ندهید».

گفتنی است به توصیه سید احمد خمینی، حاج مهدی عراقی دستور استقرار نیرو‌های انقلاب به سرپرستی رسول صدرعاملی را در ساختمان موسسه اطلاعات دادند.

به منظور اجرای دستور امام شورای عالی نظارت بر موسسه اطلاعات مرکب از نمایندگان منتخب کارگران کارمندان و اعضای تحریری موسسه اطلاعات تا برقراری کامل نظم و عادی شدن حرکت و گردش کار روزنامه، موقتا از ورود عده‌ای از کارکنان به داخل موسسه جلوگیری کرد.

** صدور نفت ایران به جهان آغاز شد

پس از ۷۰ روز قطع نفت از امروز صدور نفت ایران به خارج آغاز شد. اولین کشتی که حامل نفت ایران به خارج بود کشتی ورلدامباسادور ژاپنی [سفیرجهان]است که ۲۳۰ هزار تن نفت سبک و سنگین متعلق به حوزه‌های نفتی آقاجاری، گچساران و مارون اهواز را از جزیره خارک بارگیری کرده بود.

حسن نزیه مدیرعامل شرکت نفت ایران که صبح امروز وارد جزیره خارک شده بود در جمع کارگران شرکت ملی نفت ایران حضور یافت و پیام بازرگان نخست وزیر را به مناسبت آغاز صدور  نفت قرائت کرد. وی گفت: با موافقت هیئت وزیران درآمد اولین سری محموله صادراتی نفت که بالغ بر ۱۰ میلیارد ریال میشود به صندوق تعاون مسکن کارگران صنعت نفت واریز میشود.

گزارش‌های رسیده حاکی است چهار کشتی در اسکله‌های جزیره خارک برای بارگیری نفت ایران متوقف شده است.

ایران نفت خود را هر بشکه ۱۸ تا ۲۰ دلار به فروش میرساند در حالی که بهای نفت قبلا ۱۲ دلار بود.

** قطع صدور نفت فاجعه‌ای برای اروپا

وزیر اقتصاد آلمان فدرال از مصرف کنندگان انرژی در این کشور خواست تا در مصرف انرژی صرفه جویی کنند. این در خواست در پی قطع جریان نفت ایران به آلمان انجام شده است. وی که در نمایشگاه فرانکفورت سخن می‌گفت اظهار داشت قطع جریان نفت ایران ثابت کرد آلمان نمی‌تواند استفاده از انرژی هسته‌ای را نادیده بگیرد.

هلموت کوهل رهبر مخالفان محافظه کار دولت آلمان نیز اظهار داشت اگر یک کشور دیگر نظیر ایران جریان نفت را به خارج قطع کند برای اروپا بویژه آلمان غربی فاجعه آمیز خواهد بود.

** لیبی قیمت نفت را بالا برد

لیبی قیمت نفت خام خود را هر بشکه ۲۰ دلار افزایش داد. یک مقام بلندپایه لیبیایی که در نخستین کنفرانس انرژی عرب در ابوظبی سخن می‌گفت این تصمیم دولت لیبی را ناشی از اوضاح بحرانی انرژی در سطح جهانی اعلام کرد.

** قطع کامل روابط ایران با آفریقای جنوبی

ژنرال فریزر سرکنسول آفریقای جنوبی در تهران به وزارت خارجه احضار و به وی اطلاع داده شد که، چون دولت موقت انقلابی ایران سیاست تبعیض نژادی آفریقای جنوبی را مغایر اصول انسانی می‌داند علاوه بر اینکه صدور نفت خود را به این کشور قطع کرده است در آینده نیز هیچ گونه روابط سیاسی، اقتصادی و نظامی با آفریقای جنوبی نخواهد داشت.

به تصمیم دولت ایران سرکنسول آفریقای جنوبی امروز خاک ایران را ترک می‌کند.

** انگلیسی‌ها به کشور خود بازگشتند

کلیه اتباع انگلیسی که در پروژه‌های دفاعی ایران کار می‌کردند در خلال هفته گذشته به کشور خود بازگشتند.

به گفته منابع انگلیسی آخرین عده از اتباع این کشور که در ایران کار میکردند از کارمندان اداره فروش وزارت دفاع انگلیس و قسمت خدمات نظامی بین المللی بوده اند.

در زمان شاه سابق ایران یکی از عمده‌ترین خریداران اسلحه از انگلیس محسوب می‌شد. علاوه بر خرید اسلحه پروژه‌های دیگر نظامی از قبیل ساختن پایگاه‌های هوایی و دریایی بین ایران و انگلیس منعقد شده بود که پس از سرنگونی شاه این قرارداد‌ها به حالت تعلیق درآمده است.

** تغییرات کلی خاورمیانه با انقلاب ایران

کرایسکی صدراعظم اتریش در گفت و گویی با روزنامه دی ولت چاپ آلمان غربی گفت: انقلاب ایران موجبات تغییرات کلی در صحنه سیاسی خاورمیانه را باعث شده است، ولی این انقلاب هنوز پایان نیافته است.

صدراعظم اتریش ادامه داد: این رویداد‌ها بدون شک و تردید در روابط بین کشور‌های عرب و اسرائیل تغییراتی بوجود آورده است، ولی این رویداد‌ها در صورتی می‌تواند راه حل‌هایی در مذاکرات صلح بین مصر و اسرائیل بوجود آورد که مساله فلسطین حل و فصل گردد.

وی گفت: نه مصری‌ها به تنهایی می‌توانند این مشکل را برطرف کنند و نه اسرائیلی‌ها، دیگر کشور‌های عرب هم باید در جریان برقراری صلح شرکت کنند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب