جلالی: نگاه دولت به فوتبال فنی نیست و می خواهند با هزینه کردن آن را مدیریت کنند
مجید جلالی در گفتوگو با خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، در خصوص اینکه طبق برآوردهای به دست آمده هزینه برگزاری لیگ برتر فوتبال ایران در این فصل بالغ بر ۵ هزار میلیارد تومان میشود، اظهار داشت: موضوع این است که اولاً اصل هزینهای که میشود در مقایسه با درآمدهایی که فوتبال میتواند داشته باشد نه اینکه الان دارد، هزینه بالایی نیست. در دنیا هم چنین هزینهای بالا نیست. منتهی اینکه آیا چنین پولی در حال هزینه شدن است ارزشش را دارد؟ کسانی که فوتبال را در کشور سیاستگذاری میکنند هدفگذاریشان این نیست که مثلاً به پیشرفت و رشد کیفیت فوتبال فکر کنند، این افراد میخواهند فوتبال به عنوان یک عاملی باشد که میتواند نشاط اجتماعی بیاورد و مردم را سرگرم کند، همچنین خبرسازی کند. بنابراین هزینهای که می کند از نظرشان توجیه دارد.
**سیاستگذاری در ایران با دنیا متفاوت است
وی در واکنش به اینکه هزینه برگزاری لیگ برتر ایران گرانتر از لیگهای کشورهای آمریکای جنوبی و برخی کشورهای اروپایی بیشتر است، تصریح کرد: بله، در این کشورها موفقیت در رده ملی و باشگاهی در سطح قارهای و جهانی غیرقابل انکار بوده و دلیل آن در اختیار قرار گرفتن فوتبال برای فوتبالیهاست. یعنی اگر هزینهای میکنید همان هزینه را با سودش از فوتبال دریافت میکنید. فوتبال دولتی نیست که مثلاً در یک نقطهای گفته میشود من این اهداف را دارم، مدیریت آن با خودم است و مبلغی را هزینه میکنم. در آن کشورها گفته میشود اگر پولی را هزینه میکنید باید درآمدش را از فوتبال درآورید. پس مجبور میشوند تیم خوب بسازند و در همین زمینه بازیکنسازی صورت میگیرد، به سوی کسب نتیجه گام برداشته میشود و در رده ملی و باشگاهی همه توان گذاشته میشود تا بهترین نتیجه کسب شود. خروجی چنین رفتاری بازگشت پولی خرج شده به همراه نفع مالی است. اینجا کلاً سیاستگذاری متفاوت بوده و اصلاً امکان مقایسه با برزیل، آرژانتین یا کرواسی وجود ندارد.
**مسیر درآمدزایی از فوتبال را فراهم کردهاند
کارشناس فوتبال درباره اینکه ایران در زمینه انتقال بازیکن به دیگر کشورها همانند کشورهایی که لیگ ارزانتری دارند موفق نیست، یادآور شد: سیاستگذاری کشورهایی که در عرصه فوتبال موفق تر از ما هستند کاملاً متفاوت بوده چون آنها به چشم صنعت به فوتبال مینگرند و مسیر درآمدزایی را فراهم کردهاند. نگاه یک چیز دیگر است و ما هم به شکل دیگری نگاه میکنیم. به همین خاطر شرایط برای مقایسه مهیا نیست که بخواهیم چنین کاری را انجام دهیم.
**سیستم دلالی برای بازیکن متوسط قرارداد بالا میبندد
وی در خصوص اینکه بسیاری از فوتبالیستهای ایرانی از محل درآمدهای خود به زندگی لاکچری دست یافتهاند و در دنیا چنین وضعیتی برای بیشتر بازیکنان مطرح نیست مگر بازیکنان درجه یک، عنوان کرد: فوتبالیستها در سراسر دنیا، سطح درآمدشان به نسبت کیفیت بازیشان است. اینجا هم تلاش شده به این صورت باشد ولی در ایران سهم بازاریابی و سیستم دلالی بیشتر است. اگر بازیکنی فوتبالی متوسط داشته باشد این سیستم با ارتباط و ترفندهایی که دارد میتوانند قراردادهای بالاتری را ببندند.
**از رانت فوتبال استفاده میکنند
جلالی در مورد اینکه ۱۳ تیم از ۱۶ تیم لیگ برتر دولتی یا خصولتی هستند و راهکاری برای خصوصی شدن تیمهای دیگر و برداشته شدن هزینهها از روی دولت وجود دارد، گفت: سیاستگذاری که برای فوتبال در کشور ما میشود خصوصی شدن این رشته ورزشی را محال میکند. آن دسته از تیمهایی که توسط بخش خصوصی اداره میشوند این هزینه را در نمیآورند، کلاً ضرردهی است ولی چرا این هزینه را متقبل میشوند به خاطر اینکه فوتبال در ایران برای آنها منافعی دارد. از رانت آن استفاده میکنند وگرنه به لحاظ قوانینی که ما در ایران داریم به هیچ وجه فوتبال خصوصی نمیشود. دلایل متعددی دارد و با وجود چنین دلایلی ممکن نیست فوتبال خصوصی شود.
**نگاه دولت به فوتبال اصلاً یک نگاه فنی نیست
وی در واکنش به این موضوع که فوتبال ایران درآمدی برای دولت دارد که حاضر نمیشود آن را به بخش خصوصی واگذار کند، تصریح کرد: نه، دولت ما هیچ درآمدی از فوتبال ندارد. تازه برای فوتبال هزینه میکند به خاطر اینکه فوتبال در اختیار خودش باشد چون نگاه هم اجتماعی و هم سیاسی است. در سطح سیاستگذاری کلان نگاه دولت به فوتبال اصلاً یک نگاه فنی نیست. برای دولت مهم نیست که آیا فوتبال برایش درآمد دارد یا نه، هزینه هم میکند به خاطر اینکه خودش بتواند فوتبال را مدیریت کند.
انتهای پیام/