دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
حجت‌الاسلام خادمیان در گفت‌وگو با آنا:

حقیقتی که حضرت عباس (ع) در مکه به مردم گفت

حقیقتی که حضرت عباس (ع) در مکه به مردم گفت
یک کارشناس دینی گفت: حضرت عباس(ع) در بام کعبه خطاب به دشمنان فرمود: تا زمانی که پدرم زنده بود دشمنان جرأت نکردند و نتوانستند پیامبر (ص) را بکشند، بدانید تا من عباس پسر امیرالمؤمنین (ع) زنده هستم شما نمی‌توانید آسیب به حسین بن علی (ع) بزنید.
کد خبر : 833877

خبرگزاری آنا ـ گروه دین و آیین: امروز سالروز ولادت سردار کربلا، علمدار آل‌طه و از همه مهم‌تر «قمر بنی‌هاشم» است. بزرگمردی که همراه و همیار، ولی زمانش برای دفاع از دین خدا صبورانه ایستاد و فریب امان‌نامه امویان را نخورد و امروز بعد از گذشت قرن‌ها از سالروز ولادتش، همچنان نامش پر افتخار در تارک تاریخ می‌درخشد، به مناسبت سالروز ولادت حضرت ابوالفضل العباس (ع) پای سخن «حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسین خادمیان» مدرس حوزه و کارشناس دینی نشستیم که در ادامه می‌خوانیم:

** تجربه تلخ مردم مدینه از سرمایه‌داران

وی با اشاره به اینکه سیره و منش حضرت ابوالفضل (ع) دوست و دشمن را به تحیر وا می‌دارد، گریزی به ابتدای تاریخ صدر اسلام زد و افزود: ببینید چرا مردم مکه و مردم مدینه به پیغمبر ایمان آوردند؟ آن‌ها اوج ظلم مشرکان و کفار را دیدند. تفکرات وحشیانه مرفهین مکه؛ یعنی صاحبان قدرت و ثروت‌های اقتصادی همچنین صاحب قدرت‌های سیاسی مکه و مدینه را دیدند. گروهی که از دید آن‌ها، انسان‌های فقیر حتی ارزشی مانند حیوانات را نداشتند. انواع شکنجه و ستم‌ها بر فقرا وارد می‌کردند. برای بردگی از انسان‌ها به خداسازی و فرقه‌سازی روی آورده بودند.

حجت‌الاسلام خادمیان ابراز داشت: منتها فقرا و انسان‌های ضعیف این ۲ شهر، برکت هدایت‌های پیامبر را دیدند و به او ایمان آوردند. اما در این میان مؤمنان مدینه در مواجهه با پیامبر (ص) اخلاق را رعایت نمی‌کردند، به گونه‌ای که خدا در آیه‌ای خطاب به مردم فرمود:‌ ای مردم با پیامبرتان رفتار و اخلاق درست داشته باشید. پیامبری که فردی را از بت‌پرستی به خدا رساند. بی‌نماز را نمازخوان کرد. اما ساختن اخلاق افراد بسیار سخت است.

** اخلاق خوب حلقه گمشده کمال انسانی

وی ادامه داد: اینکه در ماه شعبان، اعمالی مانند دعا، روزه و نماز ذکر می‌شود، اما باید توجه به یک موضوعی دیگر هم داشت. امام حسین(ع) فرمود: «حسن الاخلاق عباده»؛ اخلاق خوب عبادت است. چند نفر از ما سعی کردیم که اخلاقمان را در این ماه خوب کنیم. چقدر تلاش کردیم تا رفتار خوبی داشته باشیم؟!

** بدترین باخت یک فرد

این کارشناس دینی با تأکید بر اینکه مهم‌ترین رهاورد یک انسان در مسیر زندگیش ساختن اخلاقش است، بیان داشت: داشتن اخلاق درست و نیک بهترین برد زندگانی فرد است و بدترین باختن برای انسان در زندگی نیز سقوط اخلاقی است.

** حضرت عباس (س) بالاترین درجه اخلاق داشت

وی گفت: حضرت عباس (ع) در زمینه اخلاق، شخصیتی است که به بالاترین درجه اخلاق رسیده است. بالاترین درجه اخلاق یعنی اینکه انسان به اوج ایمان برسد. زیرا وقتی به اوج ایمان رسید، دیگر دروغ نمی‌گوید، تهمت نمی‌زند، بد دهانی نمی‌کند، ستم نمی‌کند، حرام نمی‌خورد، مظلوم را یاری می‌کند، حریص و طماع نیست، کینه توز و مغرور نیست، در خانه ظالم نیست.

** نظر رئیس مکتب شیعه درباره حضرت عباس (س)

حجت‌الاسلام خادمیان تصریح کرد: اینجاست که امام صادق (ع) وقتی می‌خواهد حضرت عباس (ع) را معرفی کند، می‌فرماید: «کانَ عَمُّنَا العَبّاسُ بنُ عَلِیٍّ نافِذَ البَصیرَةِ صُلبَ الإیمانِ جاهَدَ مَعَ أبی عَبدِاللّه ِو أبلى بَلاءً حَسَنا و مَضى شَهیدَا»؛ او دارای اوج فهم دینی و زندگانی بصیرت است، یعنی که فهمید درست زندگی کردن چگونه است. او دارای ایمان محکم بود؛ یعنی تمام اعمال، افعال، رفتار، سکنات، منش و روش آن حضرت بر پایه اخلاق صحیح است.

** جایگاه حضرت عباس در میان شهدای کربلا ویژه است

وی با بیان اینکه وقتی می‌خواهیم از فضیلت حضرت عباس (ع) صحبت کنیم باید بگوییم او در اوج ایمان که همان داشتن حسن اخلاق است، قرار داشت، ادامه داد: بنابراین نمی‌توان از حضرت عباس (ع) یک بی‌اخلاقی و یک اخلاق کمرنگ گزارش کنید. توجه داشته باشید اکثر شهدای کربلا دارای فضایل بزرگی بودند، اما قمر منیر بنی هاشم یک حالت خاصی داشت.

** عباس (ع) با امام حسن (ع) بیعت کرد

این مدرس حوزه با بیان اینکه از منظر امام حسین (ع)، حضرت ابوالفضل (ع) حق بندگی خدا را به جا آورده است، خاطرنشان کرد: شما نگاه کنید اخلاق حضرت (ع) در مقابل پدرش در شبی که حضرت امیرالمؤمنین (ع) می‌خواهد وصیت کند، او مطیع و مودب می‌نشیند و اطاعت می‌کند. وقتی امام علی (ع) فرمود: باید شما بعد از من به امامت حسن بن علی (ع) اعتقاد داشته باشید و امام حسن امام شماست و بعد از او پسرم امام حسین امام شما است، حضرت عباس (ع) اولین فرد از پسران امام علی (ع) است که با افتخار و با اعتقاد تمام اعلام بیعت می‌کند.

** حضرت عباس (ع) یک فرد مطیع در مقابل امام زمانش بود

وی با اشاره به هجمه‌هایی که علیه امام حسن (ع) در پذیرش صلح با معاویه صورت گرفت، افزود: وقتی امام حسن (ع) صلح را می‌پذیرند، بعضی از اصحاب پیغمبر (ص) جلوی امام حسن (ع) می‌ایستند و اعتراض می‌کنند. اما قمر منیر بنی‌هاشم حضرت عباس (ع) یک فرد مطیع در مقابل امام زمانش است و با تمام شجاعتی که داشته صلح را می‌پذیرد.

** خطبه‌ای که حضرت عباس (ع) در بام کعبه ایراد کرد

حجت‌الاسلام خادمیان با بیان اینکه حضرت عباس خطبه بلیغ و عمیقی در مکه داشته است، بیان داشت: او بالای بام کعبه می‌کود و می‌فرماید: «بسم الله الرحمن الرحیم اَلحَمدُ لِلّهِ الَّذی شَرَّفَ هذا (بیت الله‌الحَرام) بِقُدُومِ اَبیهِ، مَن کانَ بِالاَمس بیتاً اَصبَح قِبلَةً. أَیهَا الکَفَرةُ الفَجَرة اَتَصُدُّونَ طَریقَ البَیتِ لِاِمامِ البَرَرَ»؛ حمد و ستایش خدا را که به این خانه به واسطه اینکه علی در آن متولد شد یک شرافت خاص داد و این خانه به واسطه اینکه علی بت‌ها را در آن شکست و بت‌ها را از کعبه بیرون کرد شرافت خاص پیدا کرد. بعد می‌فرماید: چیزی که جایگاه خانه‌ای بود و بعد تبدیل به قبله شد،‌ای مردم کافر ستمگار آیا می‌خواهید راه را بر امام خوبان ببندید؟

** حقیقتی که حضرت عباس (ع) در مکه به مردم گفت

وی ادامه داد: «برره» از صفات شیعیان ناب بوده است. آن هم در زمانی که شیعیان را رافضی و کافر معرفی می‌کردند یا شیعیان را تبعید می‌کردند و ...، حضرت عباس (ع) از شیعیان به عنوان نیکان یاد می‌کند. بعد امام حسین (ع) را این گونه معرفی می‌کند: «لَولا حِکمَ اللهِ الجَلیه وَ اَسرارُهُ العِلّیه وَاختِبارُهُ البَریه لِطارِ البَیتِ اِلیه قَبلَ اَن یمشی لَدَیه قَدِ استَلَمَ النّاسُ الحَجَر وَ الحَجَرُ یستَلِمُ یدَیه»؛ اگر شما ظرفیت داشتید و اگر شما لیاقت داشتید و اگر خدای سبحان حکمتش اجازه می‌داد می‌دیدید آن کسی که پرواز می‌کند و می‌آید دستان امام حسین (ع) را می‌بوسد این کعبه و حجرالاسود است.

** هشداری که قمر بنی‌هاشم برای دشمنان فرستاد

این کارشناس دینی اظهار داشت: بعد روشنگری که حضرت عباس (ع) می‌کند را توجه کنید: «أَنتُم وَقَعتُم فِی الغَلطَةِ الَّتی قَد وَقَعَت فیهَا القُرَیشُ لِأنَّهُمُ ارادُوا قَتلَ رَسولِ الله صلَّی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِه وَ أنتُم تُریدُونَ قَتلَ ابنِ بِنتِ نَبیکُم»؛ همان اشتباهی که قریش کرد و متحد شدند تا پیغمبر را بکشند، همان اشتباه را شما دارید تکرار می‌کنید و می‌خواهید پسر پیامبر (ص) را بکشید. «وَ لا یمکِن لَهُم مادامَ اَمیرُالمُؤمِنینَ (ع) حَیاً وَ کَیفَ یمکِنُ لَکُم قَتلَ اَبی عَبدِاللِه الحُسَین (ع) مادُمتُ حَیاً سَلیلاً»؛ اما تا زمانی که پدرم زنده بود آن‌ها جرأت نکردند و نتوانستند پیامبر (ص) را بکشند، بدانید تا من عباس پسر امیرالمؤمنین (ع) زنده هستم شما نمی‌توانید آسیب به حسین بن علی (ع) بزنید.

** منم پسر علی (ع) و تا هستم نمی‌گذارم به حسین (ع) گزندی برسانید

وی گفت: حضرت عباس (ع) به مردم می‌گوید من همان نقشی را برای امام حسین (ع) دارم که پدرم برای پیامبر (ص) داشت و اشاره کردند که تا من زنده هستم شما نمی‌توانید برادرم حسین را به شهادت برسانید. از سویی دیگر می‌دانید که معصوم، معصوم را غسل و کفن می‌کند. امام حسین (ع) هم امام حسن (ع) را غسل داد، منتها در این کار حضرت عباس (ع) کمک حال امام حسین (ع) بود. این نشان می‌دهد حضرت عباس (ع) در حریم امن عصمت می‌تواند ورود پیدا کند و جایگاه خاصی دارد.

** آخرین جمله امام حسین (ع) خطاب به حضرت عباس (ع)

حجت‌الاسلام خادمیان تصریح کرد: هر چند فاصله سنی امام حسین(ع) با حضرت عباس (ع) زیاد بود، اما مهم بصیرت، ایمان و اخلاق است. این بصیرت او را به جایی می‌رساند که امام زمانش خطاب به او می‌فرماید: «به نفسی انت یا اخا»؛ حسین فاطمه فدای تو شود. به جایی می‌رسد که شهادتش باعث می‌شود کمر امام زمانش بشکند. این‌ها حقایقی است که باید از متن سیره و زندگانی حضرت عباس (ع) بیاموزیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب