بررسی حوزه معناشناسی ملکوت در قرآن و روایات
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل از سال ۹۷ در مقطع دکتری رشته علوم قرآن و حدیث به پذیرش دانشجو اقدام کرد و اکنون ۲۰ دانشجوی دکتری این رشته در حال تحصیل هستند. نخستین جلسه دفاع این مقطع هم برگزار و نرجس نعمتی از رساله دکتری خود دفاع کرد و دانشآموخته شد.
رساله نرجس نعمتی با عنوان «بررسی حوزه معناشناسی ملکوت در قرآن و روایات» با مشاوره فرج بهزاد انجام شد.
نعمتی در تشریح چکیدهای از این رساله در گفتوگو با خبرنگار آنا اظهار کرد: فهم دقیق آیات قرآنی در گرو فهم روشن از معانی الفاظ آن است؛ زیرا نازل کننده وحی به صورتی حکیمانه واژگان را در بهترین محل خود قرار داده از اینرو فهم آنها به فهم آیات منتهی خواهد شد.
دانشآموخته دکتری رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل افزود: از میان روشهای بررسی متن و تحلیل معنا، معناشناسی دارای جایگاه ویژهای بوده و در پژوهشهای قرآنی، بیش از دیگر روشها کاربرد دارد. به همین دلیل نگارنده در رساله حاضر بررسی حوزه معناشناسی ملکوت در قرآن و روایات را مورد بحث و بررسی قرار داده است.
نعمتی گفت: نتایج تحقیق بیانگر آن است که این واژه با مشتقات مختلف نظیر: مالک، ملک، ملکه .. بهکار رفته که مجموعه این مشتقات به معنای مالکیت همراه با تدبیر است و در مجموع نظر مفسران در ذیل آیات چهارگانه (انعام/۷۵_ مؤمنون/۸۸_ یس/۸۳_ اعراف/۸۵) بیانگر آن بوده که ملکوت امری باطنی در نظام عرش الهی است که از آن به چهره انتساب اشیا به خداوند متعال به لحاظ ارتباط تدبیری میان آنها تعبیر میشود و با مفاهیم وجه باطنی، قدرت و حکومت خداوند و... ارتباط دارد.
وی ادامه داد: منظور از ارائه ملکوت رسیدن به یقین منطقی است، بر اساس این یقین انسان به مقام توحید میرسد و بهموجب این مقام همه جهان هستی را از آن خداوند متعال و تحت سیطره و حکومت پروردگار میداند.
انتهای پیام/