مبادلات تجاری ایران و ترکیه با «لیر و ریال» انجام شود
محسن پاکآیین، سفیر پیشین ایران در آذربایجان در گفتگو با خبرنگار گروه جهان خبرگزاری آنا، در خصوص موانع و علت پایین بودن سطح تعاملات تجاری ایران با ترکیه،گفت: ایران و ترکیه دو کشور همسایه، دوست و با سابقه در همکاریهای دیرینه هستند، ترکیه پُل اتصال ایران به اروپا است و همچنین از مسیر ایران به اقیانوس هند و خلیج فارس و دریای عمان متصل میشود، ازاین رو دو کشور میتوانند شرکای خوبی در حوزه اقتصادی باشند.
وی افزود: موانعی باعث شده که هدفگذاری ایران و ترکیه برای دستیابی به رقم ۳۰ میلیارد دلاری در روابط تجاری دو کشور محقق نشود. بحث شیوع کرونا روند همکاری اقتصادی را کُند کرد، در عین حال تحریمهای آمریکا علیه ایران تاثیر موثری در کاهش مناسبات اقتصادی ایران با ترکیه گذاشته است.
سفیر پیشین ایران در تایلند اظهار کرد: اما با این وصف با بهبود شرایط کوید ۱۹ و همچنین همکاریهای مشترک، این رقم از مرز ۵ میلیارد عبور کرده و طرفین ابراز امیدواری میکنند که رسیدن به ۳۰ میلیارد دلار قابل دستیابی باشد.
پاکآیین تاکید کرد: مدتی بود به دلیل خرابکاریهای «گروه پ ک ک» در لولههای گازی ایران در ترکیه مشکلاتی برای انتقال گاز وجود داشت که این مشکلات مرتفع شده و ایران میتواند گاز خودش را به ترکیه صادر کند.
وی با بیان اینکه با این حال ضرورت دارد، ناوگانهای جادهای دوکشور تقویت شود،گفت: اگر هزینه حمل و نقل کمتر و متعادل و برخی از مشکلاتی که در مرزهای سه گانه دو کشور در حوزه گمرکی وجود دارد مرتفع و این مسائل خیلی سریعتر حل شود، میتوانیم شاهد رشد اقتصادی بیشتر دو کشور باشیم.
سفیر سابق ایران در زامبیا گفت: در زمینه تجارت، هم ترکیه بازار خوبی برای کالاهای ایرانی است و هم ایران بازار خوبی برای کالاهای ترکیه، به همین جهت امضای قراردادهایی که باعث اعطای مشوق به بخشهای خصوصی دو کشور می شود، میتواند موثر باشد. با توجه به اینکه نقش اصلی در همکاریهای تجاری یعنی صادرات و واردات را بخشهای خصوصی دنبال میکنند، اگر دولتهای ترکیه و ایران بتوانند امکانات و حمایتهای بیشتری را در اختیار بخشهای خصوصی قرار بدهند ما شاهد رشد تجاری همکاریها خواهیم بود.
پاکآیین تاکید کرد: به نظر میرسد با توجه به گرم شدن روابط فیمابین ما شاهد این باشیم که توسعه اقتصادی بیشتری را در روابط دو کشور ببینیم.
وی یکی از مسائل مهم را بحث مبادلات بانکی دانست و گفت: اگر طرفین بتوانند به نحوی با «پول ملی» این همکاریها را صورت دهند و بخشی از همکاریها با پول ملی یعنی «لیر و ریال» صورت بگیرد، ما شاهد خواهیم بود که تحریمهای آمریکا هم نمیتواند تاثیر زیادی در همکاریهای دو کشور داشته باشد.
سفیر پیشین ایران در ازبکستان در پایان خاطر نشان کرد: طبعا دستگاه دیپلماسی و سفارتخانه ایران در آنکارا و سفارت ترکیه در ایران میتوانند با معرفی ظرفیتهای همکاری به بخشهای خصوصی دو کشور از مسیر برگزاری همایشهای اقتصادی مشترک به رشد این همکاریها کمک کنند.
انتهای پیام/