بایدن: اجازه نمیدهیم که از فناوریهای پیشرفته علیه آمریکا استفاده شود
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا به نقل از فایننشال تایمز، چند روز بعد از تشدید تنشها میان واشنگتن-پکن در پی سرنگونی یک بالون چینی از سوی نیروی هوایی ایالات متحده، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا، جنگ لفظی علیه چین را به اوج رساند.
وی در جریان سخنرانی سالانه خود که در کنگره آمریکا ایراد شد، با مانور دادن روی ماجرای سرنگونی بالون چینی گفت: تاجایی که به پیشبرد منافع آمریکا مربوط باشد، به همکاری با چین متعهد هستم. اما اگر چین حق حاکمیت مان را تهدید کند، برای حفاظت از کشورمان وارد عمل میشویم.
بایدن با بیان اینکه آمریکا در جهان با چالشهای بزرگی مواجه است، گفت: قبل از اینکه رئیس جمهور شوم، بحث بود که چین در حال افزایش قدرت خود در جهان است و آمریکا در حال شکست خوردن بود.
رئیس جمهور آمریکا ادعا کرد: اما اکنون چنین نیست. امروز ما در قدرتمندترین جایگاه در دهههای اخیر برای رقابت با چین یا هر کس دیگری در جهان هستیم.
بایدن همچنین روی برنامههای اقتصادی دولت خود که شامل تخصیص میلیاردها دلار یارانه به صنایع داخلی ازجمله در حوزه ریزتراشهها است، مانور داد و گفت که چنین اقداماتی به آمریکا کمک میکند تا در رقابت اقتصادی (با چین) پیروز شود.
رئیس جمهور آمریکا در بخش دیگری از اظهارات خود با محور رقابت با چین افزود: بابت سرمایه گذاری در راستای قدرتمند کردن آمریکا، به هیچ وجه عذرخواهی نمیکنم. (منظورم) سرمایه گذاری در نوآوری آمریکایی و صنایعی است که آینده آمریکا را تضمین خواهد کرد و چین قصد قبضه کردن آنها را دارد.
وی در توضیح این ادعا افزود: ما روی ائتلاف هایمان سرمایه گذاری میکنیم و برای حراست از فناوریهای پیشرفته و همچنین برای ممانعت از اینکه از آنها علیه مان استفاده شود، با متحدانمان همکاری میکنیم. همچنین، ارتش خود را برای اطمینان از ثبات و ممانعت از تهاجم به روز رسانی خواهیم کرد.
به گزارش آنا، اظهارت رئیس جمهور آمریکا در حوزه رقابت با چین در شرایطی عنوان میشود که جمعه هفته گذشته نیز، «ویلیام برنز» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، در تعریفی که از چین به عنوان «بزرگترین چالش ژئوپولیتیک ایالات متحده در دهههای آینده» ارائه داد، رقابت با این کشور را به لحاظ ابعادی که دارد، منحصر به فرد توصیف کرد و گفت: این رقابت در همه عرصهها جریان دارد و فقط به حوزههای نظامی و ایدئولوژیکی محدود نمیشود بلکه به اقتصاد، فناوری، هرچه به فضای سایبری مربوط باشد و حتی فضای بیرونی کره زمین، بسط پیدا میکند.
اما، از میان همه حوزههای رقابت با چین، «برنز» روی یک حوزه خاص تاکید ویژه داشت. به گفته او، از نگاه سرویس اطلاعاتی آمریکا، اصلیترین میدان رقابت واشنگتن-پکن، عرصه «فناوریهای نوین» است که عامل تعیین کننده در تضمین آینده ایالات متحده تلقی میشود.
رقابت با چین در عرصه فناوریهای نوین، در یک سال گذشته شدت بیشتری به خود گرفته است. در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۲ (۱۵ مهر ۱۴۰۱)، بایدن فروش فناوری ریزتراشههای ایالات متحده به چین را بدون مجوز خاص ممنوع کرد- اقدامی که دسترسی پکن را به فناوریهای ضروری برای هر چیزی از ابررایانهها گرفته تا تسلیحات هدایت شونده محدود میکند.
دو ماه قبل از آن، در ۹ اگوست ۲۰۲۲، بایدن لایحه ۲۸۰ میلیارد دلاری را امضا کرد که هدف آن تقویت صنعت داخلی ساخت تراشه و تحقیقات علمی در میانه رقابت با چین است.
این لایحه، بودجه مورد نیاز برای تقویت تولید داخلی تراشههای نیمه رسانا را که جزء حیاتی برای تقریباً هر دستگاه الکترونیکی در زمان حال است، تامین میکند. هدف دیگر این لایحه جلوگیری از بحرانهای زنجیره تامین کالا در آینده و افزایش رقابت آمریکا با چین در زمینه تولید این کالاها است.
این لایحه ۵۲.۷ میلیارد دلار یارانه برای تولیدکنندگان نیمه رساناهای آمریکایی و ۲۰۰ میلیارد دلار دیگر برای تحقیقات علمی، از جمله مدیریت فناوری در بنیاد ملی علوم به منظور تبدیل تحقیقات پایهای به محصولات تجاری اختصاص میدهد.
اقدام دولت بایدن برای مسدود کردن مسیر انتقال ریزتراشههای پیشرفته به چین، روابط دو اقتصاد برتر دنیا را وارد مرحله جدیدی کرده است- مرحلهای که در آن، تجارت در مقایسه با رقابت روزافزون هر یک از آنها برای تبدیل شدن به قدرت پیشتاز جهان در عرصه نظامی و فناوری، از اهمیت به مراتب کمتری برخوردار خواهد بود.
انتهای پیام/