نشست خبری یا جلسات منفعل معرفی
به گزارش خبرنگار سینمایی خبرگزاری آنا، ونوس بهنود - در حالی جشنواره فجر ۴۱ به نیمه راه رسیده که نشستهای خبری فیلمهای اکران شده با انتقادات گسترده مواجه است.
چهل و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر با اکران ۲۴ فیلم فعالیت خود را آغاز کرد. به واسطه اتفاقات اخیری که بیش از همه فضای تولیدات هنری را ملتهب کرده بود، اینکه قرار است جشنواره در چه حد و قوارهای برگزار شود، پاسخی نامشخص داشت. اما از روز نخست در پردیس ملت که محل حضور خبرنگاران و همچنین عوامل فیلمها بود انتظار میرفت همهمهای از اخبار و اتفاقات رسانهای رقم بخورد.
مهمترین بخش، نشستهای خبری بود که بعد از اکران هر فیلم میتوانست فرصت بازبینی، تحلیل و تضارب آرا را برای هر دو طرف رسانه و هنرمندان فراهم سازد.
** قهر کارگردانی که فیلمش در جشنواره است
با این وجود در نیمه راه این جشنواره نشستهای خبری نه تنها نتوانست پرباری مورد انتظار را داشته باشد، بلکه با غیبت هنرمندان همراه شد.
در برخی فیلمها بازیگران شاخص و کارگردانان مطرح در نشستها حضور نداشتند و سؤالات مرتبط نیز بیپاسخ میماند. تا جایی که برخی خبرنگاران از اینکه چند روز متوالی است که حتی سؤالشان خوانده نمیشود، ابراز گلایه میکردند. این روند زمانی تشدید میشود که مهمترین سؤالات از شخص کارگردان است و برخی کارگردانها با وجود اینکه فیلمیدر جشنواره دارند، اما با پشت کردن به رسانه، در نشستهای خبری حضور نمییابند و قهرشان را به خبرنگارانی که ملزم به انعکس رویدادها هستند، تحمیل میکنند.
از طرفی عوامل حاضر فیلم که در برخی فیلمها یک یا دو نفر بوده است، قادر به تحلیل نبوده و نمیتوانند و نباید از زبان دیگران به ویژه کارگردان ابراز عقیده کنند. به همین دلیل در موضع ضعف قرار گرفته و صرفاً حضورشان حالت تشریفاتی و نمایشی دارد. نتیجه این است که نشست خبری فیلمی که برای ساخت آن ماهها زمان صرف شده، در کمتر از یک ساعت خاتمه مییابد.
** چیزی به نام دیالوگ نداریم
نه تنها هنرمندان در این دوره از جشنواره بار دیگر انفصال خود از جامعه خبری و طاقچه بالایی به نام «من مصاحبه نمیکنم» را تکرار کردند بلکه فضای برگزاری نشستها هم به شکلی است که هیچ خبرنگاری به غیر از نوشتن سؤال بر روی کاغذ حق یک کلمه حرف زدن را ندارد.
گویی قرار است این نظم به نفع خود عوامل فیلم و ستاد برگزاری تبدیل شود و این جلسات نمایشی نیز بدون هر گونه دیالوگی برگزار شود تا جایی که مجری نشستهای خبری، در یکی از جلسات در پاسخ به خبرنگاری که سؤالی را شفاهی پرسید، گفت: طرح شفاهی سؤال نداریم. بنویسید و تحویل مسئول مربوطه دهید. حتی از ارائه سؤال به خود مجری ممانعت شد و اعلام شد که سؤالات اول باید به مسئول مربوطه تحویل شود.
این روند هر چند به ظاهر موجب میشود تا حقی از کسی ضایع نشده و تمامیسؤالها خوانده شود، اما شکل و شمایل نشست خبری را نداشته و اجازه تبادل افکار را هم سلب میکند.
در حالی که به اعتقاد خبرنگاران نشستهای خبری میتوانست شور و شوق این جشنواره را دوچندان کند، اما هم برخی هنرمندان ثابت کردند که علاقهای به پاسخگویی به افکار عمومیندارند و هم روند برگزاری نشان داد که اشتیاقی برای شورآفرینی وجود ندارد.
انتهای پیام/