آیا هوش مصنوعی نویسندگان را بیکار میکند؟
به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری آنا، عمار رشی، یک فعال حوزه تکنولوژی، اخیراً از یک برنامه هوش مصنوعی برای تولید یک کتاب کودکان استفاده کرده است. رشی از این نرم افزار برای خلق داستان آلیس، یک دختر کوچولو که میخواهد درباره دنیای فناوری اطلاعات کسب کند، و دوست رباتش، اسپارکل، استفاده کرده است. این جزئی از یک موج رو به رشد از آثار «خلاق» تولیدشده توسط هوش مصنوعی است، اما ممکن است برخی کارشناسها بگویند هنوز برای این که انسانها نگران از دست دادن شغلشان بشوند خیلی زود است.
یواو شوهام، مدیرعامل آزمایشگاههای هوش مصنوعی AI۲۱ در مصاحبه با مجله لایف گفت: «اگرچه امروز حوزههایی وجود دارند که در آنها بخش زیادی از کار نوشتن به صورت ماشینی انجام میشود، مثلاً خلاصه کردن گزارش یک بازی ورزشی بر اساس رویدادهای ضبط شده اصلی آن بازی، اما هوش مصنوعی نمیتواند صد درصد جایگزین نویسندهها شود.» یواو که روی نوشتن با کمک رایانهها کار میکند، در ادامه گفت: «این احتمال وجود دارد که نوشتن همچنین در تسلط انسانها باقی بماند، منتها آنها در آینده میتوانند از ابزارهای بسیار قوی تری برای نوشتن در مقایسه با آنچه در گذشته داشتند استفاده کنند.»
** رباتهای نویسنده
نرم افزار هوش مصنوعی که میتواند متن قابل قبول تولید کند سال گذشته راه اندازی شد. در حال حاضر محبوبترین نرم افزار هوش مصنوعی برای نوشتن متن Open AI’s GPT-۳ میباشد که در واقع یک مدل زبانی است که از یادگیری عمیق deep learning استفاده میکند.
جاشوا گانز، استاد دانشگاه تورنتو و یکی از نویسندگان کتاب «قدرت و پیش بینی: اقتصاد از هم گسیخته هوش مصنوعی» به مجله لایف گفت که احتمالاًهوش مصنوعی برای انجام برای کارهای نگارش مانند نوشتن نامههای معمولی یا خبرهای مطبوعاتی جایگزین انسان خواهد شد.
او افزود: «اما اگر منظورمان انجام کارهای پیچیده و نیازمند خلاقیت نویسندگی است این اتفاق نخواهد افتاد. یک هوش مصنوعی ممکن است قادر به نوشتن یک کتاب قابل قبول در یک روز باشد، اما این شبیه این است که بگوییم به یک میمون به اندازه کافی وقت داده ایم تا چیزی شبیه آثار شکسپیر بنویسد. یک هوش مصنوعی میتواند بنویسد، اما در نهایت این انسانها هستند که انتخاب میکنند چه چیزهایی قابل انتشار هستند.»
** انسان برنده رقابت بر سر خلاقیت است
گانز گفت: وقتی پای نوشتن به میان میآید هوش مصنوعی و نویسندهها دارای نقاط ضعف و قوت متفاوتی هستند. وقتی صحبت از تولید ایدههای بکر و بیان آنها به شکلی منحصر به فرد و متقاعد کننده میشود انسانها معمولاً از هوش مصنوعی خلاقتر هستند. هوش مصنوعی میتواند یک متن یکپارچه که از قوانین مشخص تبعیت میکند تولید کند، اما رسیدن به ایدههای تازه و نوآورانه برای هوش مصنوعی بسیار چالش برانگیز است.
او افزود: «هوش مصنوعی میتواند برخی سبکها یا الگوهای نویسندگی را تکرار کند، اما شاید به اندازه یک نویسنده از دقت و تنوع کافی در کارش برخوردار نباشد. همچنین هوش مصنوعی به سختی میتواند ظرفتهای زبان را به کار ببرد و احساسات و عواطف انسانی را در اثر خود به کار ببرد.»
فیلیپ فرانا، استاد مطالعات لیبرال بین رشتهای در دانشگاه جیمز مدیسون گفت که GPT-۳ برای همیشه نحوه فکر کردن نویسندهها به کار و حرفه شان را تغییر میدهد.
او افزود: «امروز قصه گوها مشغول همکاری با GPT، جسپر و سایر ابزارهای یادگیری ماشینی به انواع و اقسام روشهای جدید و جالب هستند. برای مثال، روایتهای ادبی تعاملی توسط هوش مصنوعی دانجن تولید شده اند. هوش مصنوعی به کمک انسانها آمده اند تا داستانهای باشکوهی مانند «روزی که یک کامپیوتر یک رمان مینویسد» را خلق کنند.
حتی رقابتهای رمان نویسی از هوش مصنوعی استقبال میکنند. فانا به مسابقه خلق رمان مالی به عنوان یک نمونه از مواری که هوش مصنوعی مرزهای نویسندگی را جابه جا کرده است اشاره میکند.
شوهام میگوید که نویسندهها نباید نگران این باشند که روزی توسط نرم افزارها جایگزین شوند، اما آنها باید با فناوری نوشتن هوش مصنوعی آشنا شوند. «به قول معروف، هوش مصنوعی جانشین نویسندهها نخواهد شد، اما نویسندههایی که از هوش مصنوعی استفاده میکنند جانشین نویسندههایی میشوند که از این ابزار استفاده نمیکنند.»
انتهای پیام/