دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 بهمن 1401 - 09:22
فعال صنعت نفت:

تولید گاز از میدان مشترک گازی فرزاد B فقط تا ۲ سال آینده توجیه اقتصادی دارد

تولید گاز از میدان مشترک گازی فرزاد B فقط تا ۲ سال آینده توجیه اقتصادی دارد
رئیس هیئت مدیره انجمن حفاری نفت و گاز ایران گفت: باید تا ۲ سال آینده تولید و توسعه میدان مشترک گازی فرزاد B را شروع کنیم، در غیر این صورت برداشت گاز از این میدان توجیه اقتصادی ندارد.
کد خبر : 828986

هدایت الله خادمی، رئیس هیئت مدیره انجمن حفاری نفت و گاز ایران در گفتگو با خبرنگار آنا با بیان اینکه هرچند رهبری انقلاب بار‌ها به پرهیز از خام فروشی منابع هیدروکربوری تاکید کرده اند، اما طی سال‌های گذشته نتوانسته ایم مصداق عملی این موضوع را اجرا کنیم گفت: تجربه نشان می‌دهد فرآورده‌های نفتی تحریم پذیری کمتری نسبت به نفت خام دارند. از سویی دیگر تقاضای مطلوبی برای فرآورده‌های نفتی بین همسایگانی که مرز زمینی با آن‌ها داریم وجود دارد؛ بنابراین صادرات آن کم چالش‌تر است.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه دارنده نخستین ذخایر هیدروکروبوری جهان هستیم باید همیشه پالایشگاه‌هایی را در دست طراحی، ساخت و بهره برداری داشته باشیم. این در حالی است که با وجود منابع نفتی، با ناترازی بنزین دست و پنجه نرم می‌کنیم؛ اگر بعد از بهره برداری از پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس که اکنون سهم قابل توجهی در تولید بنزین کشور دارد، طرح ریزی و احداث یک پالایشگاه جدید را آغاز می‌کردیم، اکنون نه تنها مشکلی در تامین نیاز داخل نداشتیم بلکه تقاضای همسایگان خود را نیز برطرف می‌کردیم.

به گفته این کارشناس ارشد صنعت نفت، بسیاری از کشور‌ها با وجود اینکه منابع نفت و گاز ندارند، اما پالایشگاه احداث کرده و مواد اولیه را وارد می‌کنند چرا که این اقدام توجیه اقتصادی دارد.

**قطر در برداشت نفت از لایه نفتی پارس جنوبی جلو افتاد

خادمی با اشاره به اینکه همین امروز باید ساخت پالایشگاه را شروع کنیم اظهار داشت: چنین اقدامی بی شک نیاز به سرمایه گذاری دارد اما می‌توان پالایشگاه‌های مقیاس کوچک احداث کرد و از سویی دیگر ابزار‌های مالی متنوعی را برای جذب سرمایه گذاری داخلی تعریف کنیم.

عضو هیئت مدیره شرکت عملیات اکتشاف نفت، رقم تولید کنونی نفت کشور را کمتر از سال ۸۹ اعلام کرد و افزود: بخش از کاهش تولید نفت کشور تکلیفی بوده است، بخشی دیگر نیز مربوط به توان تولید و ایجاد ظرفیت تولید است، از طرفی میادین نفتی ما سالانه افت طبیعی را نیز تجربه می‌کند. این در حالی است که میزان تولید نفت عراق که میادین مشترکی با آن داریم، اکنون ۶ میلیون بشکه در روز ثبت شده و برای تولید ۸ میلیونی خیز برداشته است.

**۶ فاز پارس جنوبی را در اوج تحریم‌ها توسعه دادیم/ برداشت ۲۰ برابری قطری‌ها از نفت مشترک با ایران

وی با تاکید بر اینکه با انتشار اوراق مشارکت و کمک مالی نهاد‌های توانمند مالی و فنی در داخل کشور توانستیم ۶ فاز پارس جنوبی را در اوج تحریم‌ها توسعه دهیم تصریح کرد: اکنون نیز می‌توانیم از همین شیوه بدون نیاز به دلار، برای تامین مالی مگاپروژه‌ها و پروژه‌های خرد صنعت نفت استفاده کنیم. این در حالی است که اکنون میزان برداشت نفت قطر از لایه نفتی پارس جنوبی حدود ۵۰۰ هزار بشکه در روز است، اما میزان برداشت ایران از لایه نفتی پارس جنوبی بین ۲۵ تا ۳۰ هزار بشکه در روز است و این عقب ماندگی بی شک به ضرر منافع ملی ایران است.

طبق اظهارات خادمی باید هر چه سریع‌تر تولید و توسعه میدان مشترک گازی فرزاد B را شروع کنیم، چرا که اگر تولید از این میدان تا ۲ سال آینده عملیاتی نشود، عملا برداشت گاز از این میدان توجیه اقتصادی ندارد و نفع ملی از بین می‌رود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب