آیا هوش مصنوعی فرهنگزایی میکند؟
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا، ونوس بهنود - به تازیگی اپلیکیشن «هیستوریکال فیگورز» در گوشیهای آیفون معرفی شده که به کاربران امکان میدهد با بیش از ۲۰ هزار شخصیت تاریخی درگذشته گفتگو کنند؛ موضوعی که با انتقادهای گسترده همراه شده است.
شاید این مهم تاکنون به ذهنتان خطور کرده باشد که دوست داشتید در زمان کدام شخصیت تاریخی حضور داشتید و میتوانستید او را ببینید و با او صحبت کنید. با وجود اینکه تاریخ میتواند بخشی از میراث اندیشه درگذشتگان را انتقال دهد، اما این خواسته بشر پابرجاست و به عنوان مثال ممکن است عدهای در آرزوی ملاقات یک پیامبر، یک عالم دینی، یک دانشمند، یک هنرمند یا یک سیاستمدار باشند.
این آرزو اخیراً دستاویز ساخت یک اپلیکیشن شد و سیدانت چادا که در ابتدا چنین گفتگوهایی را برای سرگرمیخود با کمک هوش مصنوعی تدارک دیده بود، نسبت به توسعه آن اقدام کرد تا همه مردم جهان بتوانند با درگذشتگان صحبت کنند.
در این اپلیکیشن، امکان مکالمه متنی با ۲۰ هزار شخصیت تاریخی از جمله عیسی مسیح، افلاطون، آبراهام لینکلن، شاهدخت دایانا، هیتلر و داوینچی فراهم شده و کاربر میتواند با طرح پرسش و پاسخ با این افراد ارتباط برقرار کند. در گزارش ان بی سی عنوان شده که هوش مصنوعی قادر است عقاید، اندیشه و زندگی شخصیتهای تاریخی را بازسازی کرده و متناسب با آن به کاربر پاسخ دهد.
** لیست نگران کننده شخصیتها
چنین فضایی که از طریق هوش مصنوعی فراهم شده به سادگی میتواند ناقل اندیشههای یک شخصیت تاریخی باشد. هر چند سازنده آن معتقد است که این اپلیکیشن برای دانش آموزان مناسب است، اما لیست منتخب بارگزاری شده نگرانیهایی را به وجود آورده است.
نام هیتلر و برخی شخصیتهای منفور تاریخی موجب شده تا برخی کارشناسان این اپلیکیشن را ناایمن و مروج اندیشههای متعصبانه، نژادپرستانه و جنسیت زده بدانند.
چادا در پاسخ به منتقدانش عنوان کرده که «هر چند ممکن است خروجی گفتگو نژادپرستانه و مخرب باشد، اما به صورت کلی حذف میشود. مردم انتظار دارند شخصیتهای تاریخی راستگو باشند، اما در واقعیت، مردم همیشه ۱۰۰ درصد صادق نیستند. سیاستمدار پاسخ سیاسی میدهد، و این میتواند مشکل ایجاد کند.»
وی انتخاب لیست گفتگو را بر اساس میزان محبوبیت این افراد در زمان زنده بودن اعلام کرده است و معتقد است این نرم افزار مناسب آموزش دانش آموزان است.
** آیا هوش مصنوعی فکر آدمها را میخواند؟
فناوری جدید، فرهنگ گفتمان جدیدی را نیز رقم زده است. این روزها ما در شبکههای اجتماعی بیآنکه بدانیم تحت تأثیر هوش مصنوعی هستیم و با گزینشهای هوش مصنوعی محتواهای مختلف را دریافت و مصرف میکنیم.
دانشمندان در اختراعات جدید خود هوش مصنوعی را به سمتی که قادر به خوانش فکر انسان است، حرکت دادهاند. مانند نمونه اپلیکیشن هیستوریکال فیگورز که میخواهد اندیشه شخصیتهایی که دیگر زنده نیستند را بازسازی کند.
اما این نگرانی به قوت خود باقی است که آیا هوش مصنوعی قادر به درک پیچیدگیهای مغز انسان و اندیشیدن به مانند او است و آیا فرهنگ جدید گفتمان ممکن است بشریت را به سمت و سوی قبضه هوش مصنوعی ببرد؟
چادا در خصوص نگرانیها از ساخته خود گفته است: «ما نمیخواهیم چیزهایی را منتشر کنیم که منفور و مضر برای جامعه است. محتواهای نژادپرستانه یا نفرتانگیز میتواند برای دانش آموزان مضر باشد.»
اعترافی که نشان میدهد هر احتمالی از خطای هوش مصنوعی هنوز به قوت خود باقی است و ممکن است ضدفرهنگهایی را در گفتمان کاربران رقم بزند.
انتهای پیام/