امسال ۳۲.۲ میلیارد دلار نفت فروختیم/ راهاندازی بازار مبادلات ارز و طلا تا ۲ هفته دیگر
به گزارش خبرنگار گروه اقصاد خبرگزاری آنا، محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی در برنامه زنده تلویزیونی امشب شبکه خبر سیما درباره وضعیت بازار ارز اظهار داشت: با تجدید فروش ارز چین (یوآن) در سامانه نیما که تا پیش از این فروش نمیرفت، در حال عرضه سایر ارزها هستیم با مذداکرات سازندهای که با اماراتیها داشتیم عرضه درهم در نیاما را افزایش دادیم.
وی افزود: در حال حاضر نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان برای نرخ دلار در سامانه نیما تثبیت و تمام نیازهای کالایی کشور تأمین شده است.
رئیس کل بانک مرکزی اظهار داشت: در ماه گذشته ۳.۳ میلیارد دلار ارز حاصل از فروش پتروشیمیها در نیما انجام شد این فرآیند مذاکره با سایر کشورها هم ادامه مییابد و تمام ارزهای ما در خارج از کشور از طریق نیما در اختیار واردکنندگان قرار میگیرد.
فرزین افزود: آمار ۹ ماهه بانک مرکزی نشان میدهد صادرات ما در برابر واردات ۲۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار مثبت بوده است. میزان صادرات کشور ۷۳.۴ میلیارد دلار بود که ۳۴ درصد رشد داشت، اما میزان واردات کشور ۵۹.۲ میلیارد دلار بود که ۱۹ درصد رشد داشت.
وی یادآور شد: هیچ محدودیتی برای تأمین نیازهای ارزی کشور جهت تأمین کالاها نداریم منابع ارزی صادرات بیش از واردات است و تمام مذاکرات ما با دیگر کشورها مثبت بوده است.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه در بازار متشکل ارزی اسکناس عرضه میشود گفت: امسال ۲ میلیارد و ۶۰ میلیون دلار با نرخهای ۳۶ تا ۳۹ هزار تومان عرضه شده است دیروز ۲۱ میلیون دلار در بازار متشکل، اسکناس ارزی عرضه شد که ۱۸ میلیون دلار آن را صرافیها عرضه کردند.
**بازار مبادله ارز و طلا راه اندازی میشود
وی تصریح کرد: بازار مبادله ارز و طلا تا ۲ هفته دیگر راه اندازی میشود؛ بانک مرکزی در سامانهای به همین منظور برای افرادی که در خارج از کشور فرزند دانشجو یا بیمار دارند همچنین برای ایرلاینها و آژآنسهای هواپیمایی و گردشگری در صورت ارائه مستندات خود، ارز دریافت میکنند.
فرزین اظهار کرد: صرافیها را آزاد کرده ایم که تا بتوانند تا سقف ۵ هزار یورو ارز خریدو فروش کنند، اما افرادی که تا پیش از این در سقف ۲ هزار یورو ارز گرفته اند، نمیتوانند مابه التفاوت ۳ هزار یورویی بگیرند.
وی خاطرنشان کرد: اگر صرافیها کسری داشتند، بانک مرکزی برای آنها تأمین میکند برخی صرافیها فکر کرده اند آنها را به سقف خرید و فروش ۳۰ هزار یورویی محدود کرده ایم در حالی که دامنه خرید و فروش را ۳۰ هزار یورو گذاشته ایم مثلا اگر در یک روز ۱۰۰ هزار یورو میخرند، باید ۷۰ هزار یوروی آن را بفروشند.
**۳۲.۲ میلیارد دلار درآمد صادرات نفت در ۹ ماهه امسال
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به سفرش به همه کشورهایی منابع ارزی داریم و مذاکره با مسئولان بانک مرکزی آنها بیان کرد: امسال ۳۲.۲ میلیارد دلار در ۹ ماهه سال جاری صادرات نفت داشته ایم.
وی ادامه داد: در یک فضای ذهنی و مجازی برای مردم محدودیت ارزی ایجاد کرده اند، اما درواقعیت اینگونه نیست وهمه چیز تأمین شده است.
**آغاز نرخ سازی بانک مرکزی در بازار آزاد ارز
رئیس شورای پول و اعتبار به آغاز نرخ سازی بانک مرکزی در بازار آزاد اشاره و اضافه کرد: حتما برای کشور ثبات ارزی ایجاد میشود.
وی گفت: سفری به عمان خواهم داشت به تمام کشورهایی که دارای روابط تجاری باشیم سفر میکنم با بانکهای مرکزی قطر، امارات و عراق رابطه وهمکاری خوبی داریم.
به گفته فرزین از روز سه شنبه اعلام کردیم که صرافیها میتوانند تا ۵ هزار یورو ارز بفروشند اگر صرافیها اسکناس ارزی کم داشتند، در قالب حراج در بازار متشکل ارزی به آنها ارز میدهیم از آنجایی که حراجی است، این نرخ را بانک مرکزی تعیین میکند لذا ما نرخ ساز بازار آزاد میشویم.
وی با بیان اینکه ۴۰ نوع نیاز ارزی در کشور داریم افزود: همه این نیازها در بازار مبادلات ارز و طلا تأمین میشود؛ در این بازار علاوه بر اسکناس ارزی، حواله ارزی هم عرضه میشود همچنین در کنار طلا، سکه هم عرضه خواهد شد، سوآپ هم خواهیم داشت.
رئیس کل بانک مرکزی توضیح داد: در حال حاضر بازار هیجانی است، اما به محض فروکش کردن هیجانات بازار، به دنبال آن هستیم تا فارکس یا دیگر ارزهای دیجیتال هم عرضه شود.
**چرا نرخ ارز نیما ۲۸ هزارو ۵۰۰ تومان تعیین شد؟
فرزین درباره علت انتخاب نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان برای نرخ ارز نیمایی گفت: بر اساس قانون موظف بودیم تا ارز نیما را با ۲ درصدنوسان مثبت یا منفی ارز ETS (توافقی) تعیین کنیم از آنجایی که ارز ETS در آن زمان ۲۹ هزار تومان بود، ارز نیمایی را ۲۸ هزارو ۵۰۰ تومان مشخص کردیم.
وی درباره کنترل رشد نقدینگی تأکید کرد: اول باید منشأ نقدینگی مشخص شود سپس سراغ کنترل رشد آن برویم؛ در حال حاضر بخش عمده منشأ نقدینگی به رشد پایه پولی یا ضریب فزاینده برمی گردد.
رئیس شورای پول و اعتبار تصریح کرد: ناترازی دولت، ناترازی بانکها و عدم امکان فروش ارز صادراتی ۳ عامل اصلی رشد نقدینگی هستند به دولت و مجلس هم اعلام کرده ایم اگر در بودجه سال آینده دولت نتواند کسری بودجه را جبران کند، مجددا پایه پولی رشد می کند.
وی به اضافه برداشت بانکها از بانک مرکزی اشاره و تأکید کرد: این اقدام سبب ناترازی بانکهای میشود. در حالی که برخی بانکها داراییهای خوبی دارند و اگر این بحران ارزی فروکش کند، با بانکها مذاکره میکنیم تا با فروش داراییهای خود ناترازی را جبران کنند.
**عرضه ربع سکه در بورس کالا ادامه دارد/ سکه امامی هم به بورس میآید
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به عرضههای اخیر ربع سکه از سوی بانک مرکزی در بورس کالا گفت: از زمانی که ربع سکه در بورس کالا عرضه شد شاهد کاهش قیمت آن بودیم، اما انتظارات تورمی سبب ایجاد شکاف مجدد میان قیمت سکه بورسی با بازار آزاد شد حتی در بورس، ریع سکه به ۷ میلیون و ۹۰ هزار تومان رسید و در بازار آزاد هم در پی آن به ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان کاهش یافت، ولی مجددا رشد کرد.
فرزین بیان کرد: عرضه ربع سکه در بورس کالا ادامه مییابد و اگر لازم باشد تمام سکه هم عرضه خواهیم کرد.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی مردم نگران بازار ارز نباشند و مطمئن باشند مستمرا حواس ما به بازار هست.
انتهای پیام/