دبیر جشنواره تئاتر فجر: «اتحادیه تئاتر جهان اسلام» تشکیل شد + فیلم
به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری آنا، نشست رسانهای چهل و یکمین جشنواره تئاتر فجر و رونمایی پوستر با حضور «کوروش زارعی» دبیر جشنواره، «کاظم نظری»، مدیرکل هنرهای نمایشی، «هوشنگ توکلی»، پیشکسوت تئاتر و سایر مسئولان و داوران بخشهای مختلف دقایقی پیش در سالن رودکی وزارت فرهنگ برگزار شد.
** زارعی: تجلیل از خانواده «علی سلیمانی» و «سعید تشکری»
در ابتدای نشست کوروش زارعی در سخن ابتدایی خیرمقدم به رسانهها گفت: همیشه گفتم و میگویم اصحاب رسانه یار دوازدهم ما و همیشه یاریگر تئاتریها هستند.
دبیر این دوره از جشنواره خاطر نشان کرد: از ۲۵ دی ماه با بخش رادیو تئاتر کارها را شروع کردیم و تا جمعه اجراها ادامه دارد. روز شنبه همراه اختتامیه، اختتامیه رادیو تئاتر، پژوهش را خواهیم داشت و از دو هنرمتد فقید «علی سلیمانی» بازیگر و کارگردان و «سعید تشکری»، درام نویس کشور تجلیل میشود و از عصر شنبه اجراها آغاز تا یازدهم بهمن که اختتامیه برپا می شود.
** تشکیل «اتحادیه تئاتر جهان اسلام»
زارعی اظهار داشت: امسال کنار بخش بین الملل بخش دیگری تدارک دیدیم، این بخش آرزوی قلبی من بود و استارتش را از این دوره میزنیم تا سالهای آتی مفصلتر به آن پرداخته شود، آن هم «تشکیل اتحادیه تئاتر جهان اسلام» است، چراکه نزدیک سی مدیر تئاتری از کشورهای مختلف مهمان جشنواره خواهند بود.
به گفته وی، امسال میخواستیم این بخش را در خوزستان برگزار کنیم و چند نمایش عربی هم آنجا داشته باشیم ، که بخاطر شرایط اقتصادی نتوانستیم این کار را انجام دهیم بخاطر همین امسال تهران هستیم و امیدواریم هرفردی سال بعد دبیر باشد در خوزستان آن را برپا کند.
زارعی در بخش دیگری از این نشست ضمن بیان اینکه سی و هفت نمایش در بخش مسابقه بزرگ تئاتر ایران و سی و یک اثر هم در بخش خیابانی، بیست و سه نمایش بخش بین الملل، دو اثر بخش ویژه و سیزده نمایش هم بخش رادیو تئاتر تدارک دیده شده عنوان کرد: امسال سال چهرههای جوان و درخشان کشور حضور دارند و چهرههای جدیدی به تئاتر ایران معرفی خواهند شد.
وی ابراز داشت: هشتاد درصد کارها استانی است و بیست درصد کارها از آن تهرانیهاست، از این رو امسال را می توانیم سال درخشش شهرستانها بنامیم.
** نصیری: وصول ۱۱۵ اثر از کل ایران/ کرمانشاهیها و تهرانیها در صدر هستند
در ادامه داریوش نصیری مدیر بخش خیابانی جشنواره گفت: ۱۱۵ اثر از کل ایران رسید که بیشترین آثار از کرمانشاه و تهران بودند. بعد از بازبینیهای اولیه ۴۰ اثر از ۲۷ شهر انتخاب شد که بعد بازبینیهای حضوری ۲۱ اثر انتخاب و به بخش پایانی رسید.
وی ادامه داد: ما ازبین چندین جشنواره مختلف ۸ اثر متتخب خواهیم داشت و ۲ اثر هم میهمان خواهند بود. ۲۳ کارگردان «آقا» و ۷ «بانو» هستند. یک سوم شرکت کنندگان و کارگردانان جشنواره بانوان هستند و تعداد شهرهای شرکت کننده ۲۵ شهر است که بیشترینشان آذربایجان شرقی و اصفهان هستند، اجراها از پهنه رودکی مقابل تالار وحدت شروع می شود.
** رونده: ۶۷ اثر به جشنواره منطقهای رسید
رونده مدیر بخش منطقهای نیز در صحبتهایی گفت: امور استانهای اداره کل فعالیتش را از اسفند سال گذشته شروع کرد، ما ۳۴ جشنواره برنامه ریزی کردیم که از ۲۵ آبان تا ۲۳ آذر توانستیم جشنوارهها را برگزار کنیم. ۵۵۰ اثر از بین آثار انتخاب و از آن بین ۲۶۰ اثر به ۳۴ جشنواره استانی آمدند و از این بین ۶۷ اثر به جشنواره منطقهای رسید. ۳۸۲۶ هنرمند در این جشنوارهها داشتیم، ۱۴۰۸ نفر خانم و ۳۶۸۲۰ نفر مخاطب از این کارها دیدن کردند.
وی اظهار داشت: جشنوارههای تئاتر منطقهای از هفت دی تا بیست و هفت دی در ۴ استان برنامه ریزی شد. ۲۱۹ هنرمند در کرمانشاه، ۲۸۲ نفر بوشهر،۲۱۵ نفر ملزندران، ۱۹۹ نفر هم فارس شرکت کردند. آثار راه یافته از ۶۷ اثر، ۱۷ اثر به جدول نهایی جشنواره معرفی شد. استانهای فارس و خراسان رضوی بیشترین کارها را در جشنواره خواهند داشت.
** قادری: برخی آمار را قبول ندارند در حالی که آمار حکایت از استقبال هنرمندان را نشان میدهد
نصرالله قادری نیز در صحبتهایی گفت: هر جشنوارهای مشکلات خاص خود را دارد، امسال هم مشکلاتی داشتیم که با پایمردی هنرمندان به برگزاری رسید. بخشهایی هم هست که گروهی معتقدند استقبال نشده چون آمار را باور ندارند، درحالی که همه چیز مکتوب مشخص است. همیشه دو بخش در جشنوارها مهجورند مثل نمایشنامه نویسی و دوم پژوهش؛ اما با امکاناتمان سعی کردیم این دو بخش را خوب ارائه دهیم.
یوسفی کیا نیز گفت: کارتهای خبرنگاری صادر شده از بیست و نهم دی ماه خبرنگاران میتوانند از سایت بلیتها را تهیه کنند.
** آقاخانی: ۳۲۰ نمایشنامه واصل شد
در ادامه ایوب آقاخانی نیز در صحبتهایی گفت: بخش نمایشنامه نویسی جشنواره کمی فراتر از پیش بینی ما بود، در واقع برای خود ما حیرت آور بود.۳۲۰ نمایشنامه بدون تمدید مهلت دریافت کردیم و همه استانها نماینده داشتند.
وی در ادامه افزود: داوری نمایشنامهها بسیار پیچیده و پویا و وامدار قاعدههای کلاسیک بود که تنوع وسیعی از آثار میداد که قضاوت را دشوار میکرد. در این مواجهه سه برگزیده خواهیم داشت که جوایز هم مشخص است؛ اما ۲۴ نمایش کاندیدههای انتخاب نهایی این بخش معرفی و اعلام شد. قلم های خیلی دوستان نوید گشایشی در عرصه نمایشنامه نویسی می دهند. اگر برای این همه استعداد و تنوع فکری جدی نشود ما اینها را از دست میدهیم. بهرحال ضعف و قدرت در درام نویسی آغاز میشود به امید که روزهای روشنتری را این بخش تئاتر بخود ببیند.
**۸۳ اثر به رادیو تئاتر رسید/ مازندارنیها در صدر
رهبر مدیر بخش رادیو تئاتر که این روزها در حال اجرا است، گفت: در این بخش ۸۳ اثر به دبیرخانه ارسال شد که ۱۱ اثر پذیرفته برای اجرا شد، ۲ اثر هم مستقیم از جشنواره مقاومت آمد که جمعا ۱۳ اثر شد. بیشترین استان فعال مازندران با ۸ اثر بود. در این سیزده اثر فقط یک اثر از تهران و مابقی از مراکز استانها است.
** ۱۰ اثر نمایشی جواز حضور در بخش بین الملل گرفتند
مرتصی منصوری مدیر بخش بین الملل گفت: ۱۰ اثر نمایشی جواز حضور گرفتند. کشور برزیل یک نمایش، روسیه ، اسپانیا یک نمایش، عراق دو نمایش، ارمنستان یک نمایش و تونس یک نمایش و اردن یک نمایش خواهند داشت.
** جاسوسان عرصه فرهنگ و هنر در رصد نیروهای امنیتی هستند
سپس هوشنگ توکلی هنرمند پیشکسوت پشت تریبون قرار گرفت و گفت: ما گزارشی پیش از کرونا خدمت رهبری دادیم و اعلام کردیم یک میلیون فارغ التحصیل رشته هنر داریم که در طی سالهای گذشته آمار شگفت انگیز در سراسر ایران است. علی رغم اینکه رهبری در آن جلسه فرمودند این گزارش اعلام شود و با هنرمندان همکاری بیشتر صورت گیرد، اما هنوز اتفاقی رخ نداده است.
وی با تاکید بر اینکه در انتخابات آقای رییسی هنرمندان سراسر ایران حضور فعال داشتند و بالاترین آمار را در آثار این هنرمندان دیدیم، تصریح کرد: خبر انتصاب آقای «زارعی» به عنوان دبیر خوشحال کننده بود، چون ایشان نسل جوان را خوب میشناسند و خوب هم صحبت میکنند و شنیدم که پنج استان اصلی بیشترین همکاری را با جشنواره داشتند، امسال جشنواره پربار است و این جای خوشحالی دارد.
توکلی در ادامه با اشاره به اعدام «علیرضا اکبری» بهعنوان یک جاسوس گفت: این اقدام گشایشی در حوزه دیدگاههای نظام ایجاد کرد. تا دلتان بخواهد از این جاسوسها در ۴۰ سال داشتهایم. در عرصه فرهنگ و هنر هم از این جاسوسها داریم که مورد رصد نیروهای امنیتی هستند. اتفاقات اخیر الفت و همراهی مردم را به خطر انداخته است.
توکلی یادآور شد: در این چهل سال در عرصه تئاتر خیلی کارها انجام شده، قدیمیها معتقد بودند چراغ تئاتر به هرشکلی باید روشن نگه داشته شود، یک مسئولیتی مردم دارند، یک مسئولیتی هنرمندان دارند و اگر اینها را در هم بریزیم، بحران میشود.
وی به تحریم برخی چهرهها در مواجهه با جشنواره ها اشاره کرد و متذکر شد: در مواجهه با این تحریمهای بچگانه و عقب افتاده آرزو میکنم هرچه زودتر اهل قلم به آن بپردازند تا ما به عقلانیت نزدیک شویم و از این مسائل دور شویم. خوشحالم در این سن شاهد چهل و یکمین جشنواره تئاتر هستم، چون میدانم پربار است.
این هنرمند پیشکسوت گفت: من در دوره دو معاونت قبلی هم تذکر دادم که چرا کشورهای همسایه به جشنواره نمیآیند؟! اما جواب درستی نگرفتم، الان خوشحالم این اتفاق افتاده است و ما کشورهای همسایه را در جشنواره داریم و نگاهمان غربگرا نیست.
وی در پایان گفت: نکته آخر اینکه هنرمندان در فقر هستند، باید دغدغه مالیشان رفع شود تا هنرمندانی که برایشان هزینه و وقت صرف شده به بیراهه نروند. امیدوارم مدیریت جدید به دغدغههای مالی هنرمندان بیشتر توجه کند.
** وظیفه جشنواره ارائه کارهایی است که به توسعه تئاتر کمک کند
سپس کاظم نظری نیز با تشکر از زحمات مسئولان و رسانهها گفت: معمولا وظایف جشنوارهها این است که کارهایی به اجرا بیاید که در توسعه تئاتر موثر باشد وگرنه فقط یک شو خواهد بود. مسئولان تمام تلاششان را کردند در فرم و محتوا به ماهیت و مسئله انسان و طراز انقلاب نزدیک باشد.
انتهای پیام/