دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

صفر تا صد بودجه فرهنگی کشور در سال ۱۴۰۲/ بودجه حج ۳ برابر شد

صفر تا صد بودجه فرهنگی کشور در سال ۱۴۰۲  بودجه حج ۳ برابر شد
بودجه سازمان حج‌ و زیارت که امسال ۱۸۹ هزار میلیون ریال بود، برای سال ۱۴۰۲ به ۶۳۳.۳۴۸ میلیون ریال رسیده است که با بررسی آن، متوجه می‌شویم که بودجه این سازمان در سال آینده، ۳.۳ برابر شده است.
کد خبر : 825590

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا، صبح امروز چهارشنبه ۲۱ دی ماه آیت الله سید ابراهیم رئیس رئیس جمهوری اسلامی ایران با حضور در مجلس شورای اسلامی بر اساس اصل ۵۲ قانون اساسی، لایحه بودجه کل کشور برای سال ۱۴۰۲ را با تأخیری بیش از ۲۰ روزه تقدیم هیئت رئیسه مجلس کرد.

بر اساس آنچه در ابتدای این لایحه آمده، ماده واحده تقدیمی دولت به مجلس از حیث منابع و مصارف مشتمل بر ۵ هزار و ۲۶۱ هزار ۶۹۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان است.

همچنین منابع بودجه عمومی سال آینده ۲۱۶۴ هزار میلیارد تومان و بودجه شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت ۳۰۹۷ هزار میلیارد تومان است.

۶۹۵ هزار میلیارد تومان هم منابع هدفمندی یارانه‌ها در نظر گرفته شده که توسط شرکت‌های تابعه وزارت نفت به حساب سازمان هدفمندی یارانه نزد خزانه داری کل کشور واریز می‌شود.

در این گزارش بودجه بخش فرهنگی کشور اعم از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان حج، نهاد کتابخانه‌ها، سازمان تبلیغات، سازمان اسناد و کتابخانه ملی، فرهنگستان زبان و ادب فارسی، بنیاد سعدی، سازمان صدا و سیما و... مورد توجه است.

** بودجه سازمان حج و زیارت؛ عوارض خروج از کشور برای سفرهای زیارتی ثابت ماند

متن لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ منتشر شد که بر اساس آن بودجه سازمان حج و زیارت افزایش ۳.۳ برابری داشت.

بر اساس این لایحه، عوارض خروج از کشور برای سفرهای زیارتی افزایش پیدا نکرد و زائران برای سفر عتبات به صورت زمینی باید ۱۵ هزار تومان و به صورت هوایی ۴۵ هزار تومان به عنوان عوارض خروج از کشور بپردازند. این مبلغ در دو سال گذشته نیز همین مقدار بود.

علاوه بر این، برای سفر به خانه خدا نیز زائران باید ۱۳۲ هزار تومان عوارض خروج از کشور بدهند که این مبلغ برای سفر اول در نظر گرفته شده و سفر دوم ۵۰ درصد به این مبلغ افزوده می‌شود و زائران موظف به پرداخت ۱۹۸ هزار تومان هستند.

این مبلغ برای سفر سوم و بیشتر نیز نسبت به سفر اول ۱۰۰ درصد گران‌تر می‌شود و به ۲۶۵ هزار تومان می‌رسد.

البته در لایحه بودجه سال آینده در کنار توجه ویژه به سفرهای زیارتی و‌ثبات در هزینه عوارض خروج از کشور برای عتبات و خانه خدا، بودجه سازمان حج و زیارت نیز افرایش داشته است.

بر اساس جداول لایحه بودجه سال آینده، بودجه سازمان حج‌ و زیارت که امسال ۱۸۹ هزار میلیون ریال بود، برای سال ۱۴۰۲ به ۶۳۳.۳۴۸ میلیون ریال رسیده است که با بررسی آن، متوجه می‌شویم که بودجه این سازمان در سال آینده، ۳.۳ برابر شده است.

البته در لایحه بودجه سال آینده در رابطه با سازمان حج و زیارت به تعداد زائران اعزامی اشاره نشده است. اما برای منابع عمومی سال گذشته ۱۰۸.۲۳۸ میلیون ریال، برای منابع عمومی امسال ۱۸۷.۱۱۰ میلیون ریال و برای هزینه سال آینده در بخش عمومی ۳۳۸ هزار میلیون ریال پیشنهاد شده است.

بودجه سازمان حج و زیارت در سال‌های گذشته به ویژه دولت قبل بسیار محدود بود اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم این بودجه رشد ویژه‌ای داشت. در سال جاری نیز بودجه زیارتی ۱۹۸ میلیون ریال برآورد شده بود که این مبلغ نسبت به سال گذشته که ۲۲.۹۳۶ میلیون ریال بود، رشد بیش از ۷۰ درصدی داشت و در صورتی بخواهیم بودجه سال آینده را با سال ۱۴۰۰ مقایسه کنیم، شاید افزایش بیش از ۲۷ برابری بودجه سازمان حج و زیارت خواهیم بود.

توجه به بودجه زیارتی در حالی است که اکنون سفرهای زیارتی به عتبات با مشکلاتی مواجه هستند و باید سازمان حج و زیارت به منظور تدبیر دولت سیزدهم درباره توسعه سفرهای ارزان و آسان عتبات، برنامه‌ریزی و حمایت لازم را داشته باشد. اما در سال جاری با وجود داشتن بودجه مناسب، حمایت مناسبی از سفرهای زیارتی صورت نگرفت و بسیاری از دفاتر زیارتی از این موضوع گلایه دارند و‌حتی برخی سفرها به دلیل نوسان نرخ ارز و نبود حمایت لغو شدند.

یکی دیگر از موضوعات مهم برنامه‌ریزی برای سفر به سوریه است. در سال گذشته قرار بود که ۱۰۰ هزار زائر به صورت متناوب به زیارت بروند.  اما این سفرها در برهه‌‌ای متوقف شد و در حال حاضر که سفر به سوریه فقط از شهر مقدس مشهد در حال انجام است و از طرفی هم تلاش برای برقراری سفر به سوریه از سایر استان‌ها ادامه دارد، انتظار می‌رود دولت از سفر به سوریه نیز حمایت لازم را داشته و وارد عمل شود.

** بودجه مساجد در سال ۱۴۰۲/ وزارت ارشاد متولی تکمیل پروژه‌های نیمه تمام مساجد شد

بر اساس این گزارش، در لایحه بودجه ۱۴۰۲ به مساجد توجه شده است و بودجه برخی از دستگاه‌ها مرتبط با مساجد افزایش و برخی کاهش یافته که این امر متناسب با تغییرات در فعالیت‌های آن‌هاست. همچنین در بودجه سال آینده تکمیل ساخت مساجد نیمه‌کاری به وزارت ارشاد سپرده شده است.

به گزارش خبرگزاری آنا، در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ که امروز تقدیم مجلس شد، بودجه‌های متنوعی متناسب با فعالیت مساجد به آن‌ها اختصاص پیدا کرده که برخی در حوزه فرهنگی و تبلیغی ترویجی و برخی در حوزه عمرانی است.

برای مرکز رسیدگی به امور‌مساجد که زیر مجموعه وزارت ارشاد است، در طرحی با عنوان تعمیر و تامین تجهیزات و ماشین‌آلات مرکز رسیدگی به امور مساجد بودجه‌ای معادل با ۱۱۵.۴۱۳ میلیون ریال پیشنهاد شده است. در سرفصل زیر مجموعه وزارت ارشاد، تکمیل پروژه‌های نیمه تمام فرهنگی و هنری و مساجدی که ۴۰ درصد اعتبار آن‌ها از محل کمک‌های مردمی تأمین شده باشد، دولت سیزدهم‌بودجه‌ای معادل با ۲۱۳.۱۰۰ میلیون ریال در نظر گرفته شده است.

علاوه بر این، در لایحه بودجه سال آینده به منظور حمایت از فعالیت‌های دینی و کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد و بسیج محلات زیر مجموعه سازمان اوقاف بودجه‌ای معادل با ۴۲۹۶۰۱ میلیون ریال و برای ساماندهی و راهبری فعالیت‌های قرآنی و کانون‌های فرهنگی هنری مساجد و بسیج محلات زیر مجموعه شورای عالی انقلاب فرهنگی بودجه‌ای معادل با ۹۷۴۱۲۰ میلیون ریال و برای همین سرفصل زیر مجموعه وزارت ارشاد ۴۷۶۲۰۱۲ میلیون ریال، با همین سرفصل زیرمجموعه سازمان تبلیغات اسلامی ۱۵۹۲۵۹۹ میلیون ریال پیش‌بینی شده است.

همچنین بودجه مرکز امور رسیدگی به مساجد برای تییین و تبلیغ گفتمان انقلاب اسلامی و حمایت از فعالیت‌های فرهنگی، قرآنی و مساجد ۱۸۹۰۵۴۲ میلیون ریال است که ۱۱۵۴۱۳ میلیون ریال برای بخش بخش نخست و ۱۷۷۵۱۲۹ میلیون ریال هم برای بخش دوم پیشنهاد شده است.

در سال گذشته بودجه مساجد افزایش قابل توجهی داشت، اما بودجه ساخت مسجد از سازمان اوقاف حذف شد. در بودجه سال آینده نیز سازمان اوقاف بودجه‌ای برای ساخت مسجد ندارد. اما تکمیل روزه‌های نیمه تمام مساجد به وزارت ارشاد سپرده شده است.

** بودجه صدا و سیما و رشد تقریبی

بر اساس این گزارش، سهم سازمان صداوسیما در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، مبلغ ۷.۹۳۸.۰۲۰.۴۰۰.۰۰۰ میلیارد تومان است. این در حالی است که این میزان در بودجه پیشنهادی سال ۱۴۰۱، ۵ هزار و ۲۸۹ میلیارد تومان پیش‌بینی شده بود. این آمار حکایت از رشد۳۳.۳ درصدی دارد.

** بودجه نهاد کتابخانه‌ها و کتابخانه ملی

 ۶,۳۱۶,۳۵۴ میلیون ریال هم بودجه‌ای است که برای نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور پیشنهاد شده است. همچنین  ۴,۲۵۸,۴۱۸ میلیون ریال بودجه پیشنهادی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است.

** بنیاد سعدی چقدر بودجه گرفت؟

دولت سیزدهم برای بنیاد سعدی در سال آینده ۷۶۱۸۵۹ میلیون ریال بودجه در نظر گرفته است.

بنیاد سعدی یکی از زیرمجموعه‌های وزارت ارشاد است که مسؤولیت آن به سازمان فرهنگ‌و‌ارتباطات اسلامی سپرده شده است.

در لایحه بودجه سال آینده که امروز با تأخیر از سوی دولت سیزدهم به مجلس تحویل داده شد، بودجه بنیاد سعدی ۷۶۱۸۵۹ میلیون ریال پیشنهاد شده که این مبلغ در سه سرفصل است.

بر همین اساس، برای برنامه آموزش گسترش زبان فارسی در خا ج از کشور بر اساس تعداد دور‌ه‌های زبان آموزشی ۷۰۴۳۸۱ میلیون ریال و برای برنامه توسعه همکاری‌عای فرهنگی بین‌الملل ۲۷۴۷۸ میلیون ریال و برای برنامه پژوهش‌های کاربردی در امور‌فرهنگی و‌هنری و رسانه‌ای ۳۰ هزار میلیون ریال درنظر گرفته شده است.

همچنین بر اساس متن لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ که منتشر شده است، ۱۷۶۶۸۱ میلیون ریال به عنوان منابع عمومی ۱۴۰۰، ۲۲۷۷۰۰ به عنوان مصوب منابع عمومی ۱۴۰۱ و ۲۳۹ هزار میلیون ریال برای جدول هفت درنظر گرفته شده است.

** نشر، کتاب و مطبوعات در بودجه سال آینده

در این لایحه اعتبارات هزینه‌ای وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی در سال ۱۴۰۲، ۶۴,۳۰۸,۹۷۸  میلیون ریال برآورد شده است. رقم مصوب در سال ۱۴۰۱ ، ۷,۸۷۵,۵۳۸ میلیون ریال بوده است. که نشان می‌دهد در بودجه ۱۴۰۲ رشد ۸ برابری را شاهدیم.

امسال علاوه بر این بودجه، ۳,۶۰۰,۰۰۰ میلیون ریال یارانه برای حمایت از نشر، کتاب و مطبوعات درنظر گرفته شده است.

** بودجه سایر نهادهای فرهنگی

مؤسسه نشر آثار حضرت امام خمینی (ره) هم ۱,۰۰۸,۷۷۷  میلیون ریال درنظر  گرفته‌ شده و ۱۶۴,۹۰۷ میلیون ریال نیز برای کتابخانه آیت‌الله نجفی مرعشی پیشنهاد شده است. همچنین برای بنیاد دایره‌المعارف اسلامی ۲۷۴,۰۰۰ میلیون ریال اختصاص یافته است.

در بودجه سال آتی سهم فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی ۶۵۳,۳۳۲  میلیون ریال است.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب