سیر تا پیاز همکاریهای اقتصادی تهران و سئول در پسابرجام
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، در جریان این سفر، دیدارها، گفتوگوها و تفاهمنامههایی در زمینههای مختلف شکل گرفت تا تکنولوژی، سرمایه و نیروی انسانی برای پیشبرد اهداف دو کشور به بهترین نحو مورد استفاده قرار گیرد.
در این راستا شرایط همکاری میان دو کشور ایران و کره جنوبی در زمینههای مختلف فراهم شده که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میشود.
تاسیس صندوق مالی مشترک ایران و کره جنوبی
از جمله این موارد میتوان به تفاهمنامه همکاری مشترک میان صندوق توسعه ملی و بانک صادرات و واردات کره جنوبی اشاره کرد که بر اساس آن طرف ایران پیشنهاد کرده است تا از طریق تاسیس یک صندوق مالی مشترک با بانک صادرات و واردات کره جنوبی (Korea Export Import Bank) بتوان پروژههای بخش خصوصی در دو کشور را تامین مالی کرد.
همچنین امکان سرمایهگذاری مشترک دو طرف در بخش های مختلف اقتصاد ایران از جمله نفت، گاز، پتروشیمی، برق و حمل و نقل در ایران، پروژه های انتقال آب از جنوب کشور به فلات مرکزی، راه آهن اصفهان به خوزستان، راه آهن سریع السیر تهران به مشهد، پروژه پالایشگاه گاز بید بلند ۲، طرح های توسعه میادین نفتی پارس جنوبی و طرح های نیروگاهی با سیکل ترکیبی، بادی و خورشیدی را میتوان نام برد که جذابیت داشته و نیاز به تامین مالی دارند و در صورت توافق، طرف کرهای میتواند در آنها سرمایهگذاری کند.
بر این اساس، تیمی متشکل از کارشناسان این دو نهاد مالی مطابق یک برنامه زمانبندی مشخص، ارزیابیهای فنی، مالی و اقتصادی لازم را انجام میدهند تا هر چه زودتر همکاری عملی این دو نهاد آغاز شود.
صادرات گاز به کره جنوبی
با لغو تحریمهای بینالمللی و بازگشت شرکتهای کوچک و بزرگ نفت و گاز جهان به میز مذاکره با ایران و در جریان سفر ریاست جمهوری کره جنوبی و هیات همراه وی به تهران در این هفته یک تفاهمنامه میان مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران و رئیس شرکت گاز کره جنوبی «کوگس KO GAS» با هدف فروش و صادرات محموله های LNG امضا شد.
از جمله محورهای این یادداشت تفاهم که میان شرکت ملی صادرات گاز ایران و شرکت گاز کره جنوبی امضا شده، می توان به صادرات گاز ایران به صورت LNG، بازار گاز و انتقال تجربیات در زمینه تجارت و تعاملات گازی اشاره کرد.
همچنین شرکت ملی گاز ایران نیز پیشنویس امضای تفاهمنامه مشترک دیگری را به مدیران شرکت کوگاز کره جنوبی ارائه کرد و در نهایت این تفاهم نامه با محور مشترک صادرات گاز طبیعی از مسیر دریایی میان دو شرکت امضا شد.
شرکت ملی گاز ایران طی پیشنهاد دیگری خواستار مشارکت شرکت کوگس کره جنوبی در طرح صادرات گاز ایران به عمان شده و مسئولان شرکت گاز خواستار مشارکت این شرکت در اجرای خط لوله گاز زیردریایی انتقال گاز ایران به عمان شدهاند.
اولین بانک کرهای در ایران
روز دوشنبه این هفته اولین دفتر نمایندگی ووری بانک (WOORI BANK) کرهجنوبی در ایران با حضور معاون ارزی بانک مرکزی افتتاح شد که اولین حضور بانکهای کرهای در ایران به شمار میرود.
این بانک بعد از برجام درخواست خود را به بانک مرکزی ایران ارائه کرد و پس از موافقت این بانک اکنون فعالیت خود را آغاز کرده است.
از آنجا که مقامات ایران و کره جنوبی در تلاشند تا تجارت میان دو کشور را توسعه دهند و یکی از ضروریات توسعه تجارت و سرمایهگذاری، ایجاد و افزایش روابط کارگزاری میان بانکهای ایرانی و کرهای است، تفاهمنامه همکاری میان بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بانک KDB کره جنوبی توسط معاون ارزی بانک مرکزی و مدیرعامل بانک KDB به امضا رسید.
امضاء تفاهمنامه نظارت بانکی ایران و کره جنوبی
قائممقام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و قائممقام ارشد موسسه خدمات نظارت مالی کره جنوبی یادداشت تفاهمی در زمینه نظارت بانکی بین این دو نهاد مالی امضا کردند.
امضای این تفاهمنامه نظارتی یکی از مهمترین شرایط لازم برای تاسیس، فعالیت و نظارت بر واحدهای بانکی برونمرزی در دو کشور تلقی میشود.
در این یادداشت تفاهم مسائلی مانند تعیین مقامهای نظارتی ذیصلاح، دامنه شمول همکاری میان دو مرجع نظارتی، تبادل اطلاعات نظارتی، همکاری در اجرای نظارت و بازرسی حضوری از واحدهای برونمرزی مستقر در دو کشور، لزوم محرمانه نگهداشتن اطلاعات نظارتی، برگزاری سمینارها و برنامههای آموزشی مشترک، کمکهای فنی، مبادله کارکنان و چگونگی حل و فصل اختلافها تبیین شده است.
خط اعتباری ۵ میلیارد دلاری کره جنوبی برای ایران
در جریان سفر هیات کرهای به ایران مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات کره جنوبی از اختصاص خط اعتباری پنج میلیارد دلاری دولت این کشور برای اجرای طرحهای خاص در ایران خبر داد.
صندوق ضمانت صادرات کره ۱.۶ میلیارد دلار ریسک صادرات به ایران را تحت پوشش قرار داده که این رقم در سال ۲۰۱۴ به ۸۰۰ میلیون دلار تقلیل یافته است و اکنون انتظار میرود با توجه به تمایل شرکتهای کرهای به حضور مجدد در بازار ایران، این رقم به بیش از دو میلیارد دلار برسد.
لازم به ذکر است که تعهدات موسسههای اعتبار صادراتی در قبال ایران پیش از تحریمها حدود ۳۰ میلیارد دلار بوده که این بدهی اکنون به ۴ میلیارد دلار کاهش یافته است.
یادداشت تفاهم همکاری علمی و دانشگاهی با کره جنوبی
دو یادداشت تفاهم همکاری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و وزیر امور خارجه جمهوری کره در زمینههای علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین آموزش عالی نیز به امضا رسید.
برگزاری سمینارها و کارگاههای علمی و فناوری مشترک، هدایت پروژههای تحقیقاتی مشترک در زمینههای مرتبط، تبادل نیروی انسانی در جریان برنامههای آموزشی، ایجاد ارتباط مستقیم میان موسسات تحقیقاتی، آموزشی و پارکهای علم و فناوری و تبادل دانش و تجربیات از جمله موارد توافق شده در یادداشت تفاهم همکاری در زمینههای علوم، تحقیقات و فناوری بین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران و وزارت علوم، ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری کره است.
دومین یادداشت تفاهم همکاری نیز میان وزارت علوم ایران و وزارت آموزش جمهوری کره در زمینه آموزش عالی، نیز ایجاد انگیزه در افزایش همکاریها در تبادل اطلاعات، سیستمهای آموزشی و برنامهها، افزایش حضور و مشارکت در برگزاری کنفرانسها، سمپوزیومها و کارگاههای مستقل و مشترک، افزایش تبادل کتاب و نشریات در زمینههای آموزشی، تبادل استادان، متخصصان، کارکنان و اعضای هیات علمی بین دو کشور را شامل میشود.
امضاء تفاهمنامه ۱۰ میلیارد دلاری برقی ایران و کره جنوبی
طی سفر اخیر هیات کره جنوبی به ایران ساخت سه نیروگاه با ظرفیت ۱۵۰۰ مگاوات به شرکتهای کرهای واگذار شده است که این نیروگاهها با استفاده از خط اعتباری و فاینانس کره جنوبی ساخته میشوند.
در این راستا، شرکتهای توانیر و کپکو کره جنوبی تفاهمنامه ۱۰ میلیارد دلاری به منظور توسعه همکاریها و اجرای طرحهای جدید در صنایع برق و انرژی به امضا رساندند.
این تفاهمنامه برقی به منظور اجرای طرحهای کاهش تلفات برق، افزایش راندمان، احداث نیروگاههای جدید و هوشمندسازی شبکه برق است و قرار است با استفاده از خط اعتباری فاینانس چین نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار پروژه جدید در صنایع برق و انرژی ایران طراحی، ساخت، نصب و راهاندازی شود.
همچنین یکی از محورهای دیگر این تفاهمنامه مشترک بین ایران و کره جنوبی، ساخت خطوط انتقال ۷۰۵ کیلو ولت در ایران است و قرار است با استفاده از تکنولوژیهای نوین کره جنوبی، با نصب و راهاندازی نسل جدید کنتورهای هوشمند برق، میزان تلفات در سطح شبکه توزیع و فوق توزیع برق کشور به حداقل کاهش پیدا کند.
یکی دیگر از محورهای توافق با شرکت کپکو کره جنوبی، آغاز مطالعات به منظور احداث خطوط انتقال برق با ظرفیت بیش از ۷۰۰ کیلوولت است.
بر اساس این تفاهمنامه در سال ۲۰۱۶ میلادی، اجرای پایلوت و آزمایشی چندین پروژه افزایش راندمان و کاهش تلفات برق و انرژی به کپکو واگذار خواهد شد و پیشبینی میشود در سال ۲۰۱۷ میلادی با تجزیه و تحلیل اجرای پروژههای پایلوت، طرحهای بزرگ دیگر برقی به این شرکت آسیایی واگذار شود.
کره جنوبی با فاینانس ۱.۳ میلیارد در آزادراه شمال حضور پیدا کرد
پیش از اینکه قراردادی میان ایران و شرکت دوو کره جنوبی در راستای تامین مالی پروژه آزاد راه شمال بسته شود، مدیرعامل شرکت آزادراه تهران -شمال از تامین مالی منطقه سه آزادراه تهران شمال با فاینانس ۱.۳ میلیارد یورو خبر داده بود.
در پیش قرارداد این پروژه مقرر شده است که منطقه ۳ آزاد راه شمال به طول ۴۵ کیلومتر که از پل زنگوله تا سه راه دشت ادامه دارد با فاینانس ۱.۳ میلیارد یورویی شرکت دوو کره جنوبی به مرحله نهایی برسد و این پیش قرارداد حداکثر تا ۶ ماه آینده تعیین تکلیف میشود.
همکاری مخابرات ایران و کره جنوبی آغاز شد
تفاهم نامه همکاری میان شرکت مخابرات ایران و شرکت مخابرات کره جنوبی (KT) با هدف گسترش همکاری در زمینه توسعه خدمات مخابراتی نیز به امضاء رسید.
این تفاهمنامه به منظور گسترش همکاری های دوطرف درباره توسعه خدمات مخابراتی طراحی شبکه فناوری اطلاعات و انتقال دانش روز میان ایران و کره جنوبی به امضا رسیده است.
ظرفیت کنونی دیتا در ایران، ۴ ترابیت برثانیه است و برنامه آینده مخابرات افزایش این پهنای باند تا ۱۲۰ ترابیت است.
هدف از امضای این تفاهم نامه انتقال دانش ICT به نیروهای متخصص داخلی شرکت مخابرات ایران و ایجاد بازار کسب وکار مناسب برای شرکت KT کره جنوبی است.
همچنین استفاده از توان و ظرفیت بخش خصوصی کره جنوبی برای توسعه شبکه مخابراتی کشور و تسریع در اجرای پروژه شهر هوشمند قم از جمله مفاد این تفاهمنامه همکاری است.
موارد یاد شده از جمله مهمترین اتفاقات این روزها میان دو کشور بود و به نظر میرسد که کره جنوبی پس از ایتالیا رکورد دار حضور در ایران و امضا انواع تفاهمها و در برخی موارد حتی آغاز به کار بوده است.
انتهای پیام/