غربیها دنبال این هستند که توافق جدیدی را طراحی و امضا کنند
حسن لاسجردی کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با خبرنگار جهان آنا، در خصوص اظهارات اخیر ضد و نقیض مقامات آمریکایی در مورد احیای «برجام» و آینده این مذاکرات،گفت: با توجه به تأخیر در مذاکرات و همچنین اعلام نظری که دو طرف نسبت به خواستهها و مطالباتِ موضوعات دارند به نظر میرسد که فضای کلی در مذاکرات در ماههای گذشته به طرف عدم توافق رفته است.
وی افزود: زمانی که عدم توافق شکل بگیرد، حتماً قدرتهای بزرگ تلاش میکنند که فشار بیاورند و طرف مقابل را مجاب و مجبور به پذیرش درخواستهایشان کنند.
کارشناس مسائل بینالملل با تاکید بر اینکه در این مذاکرات ایران تلاش کرده از خودش دفاع کند، بیان کرد: در این مذاکرات موضوع تضمین و دسترسی به فناوری و برخی موضوعات دیگر به عنوان خواستههای ایران در مذاکرات مورد توجه قرار گرفت.
لاسجردی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران میتواند از طرحهای مختلف مطرح شده یک میانگین اصولی را بپذیرد که در واقع با این اصول، حقوق خودش را تامین کند و هم اینکه مذاکرات اصطلاحاً به مدار اصولی برگردد.
وی با تاکید بر اینکه در روزهای اخیر شاهد اظهار نظرهای مختلفی از سوی دو طرف هستیم، گفت: این نشان میدهد که دو طرف گفتگوها یا پیامهایی را میان خود رد و بدل کردهاند که ایناقدام میتواند زمینه بازگشت به مذاکرات را فراهم کند.
کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: در این فضا غرب دارد تلاش میکند که مقصر یابی کند، اما جمهوری اسلامی ایران در یک اقدام پیشدستانه تلاش کرد که با فراخواندن رقیب به مذاکرات، نشان دهد که تمایل به ادامه مذاکرات دارد.
لاسجردی افزود: از این رو اگر میبینید که وزیر امور خارجه در اجلاس اردن از موضع پیشقدمی برای مذاکرات حرف میزند این نشان میدهد که جمهوری اسلامی ایران نمیخواهد صحنه مذاکرات را خراب کند و به عنوان مقصر شناخته شود.
وی تاکید کرد: اخیرا ادبیات طرف مقابل نشان میدهد که نمیخواهد مذاکرات را ادامه دهد، اما حقیقت آن است که دو طرف برای مذاکره کمی متمایل شدهاند.
کارشناس مسائل بینالملل افزود: عدم مذاکره و نداشتن ارتباط، سبب میشود فضای ارتباطات دچار اختلال شود و این اختلال به طور حتم به ضرر دو طرف تمام خواهد شد.
لاسجردی در مورد عدم توافق به دو نکته اشاره کرد و گفت: اولین نکته، ادبیات به کار گرفته شده از طرفین برای به نتیجه رساندن مذاکرات و دیگری درخواستها و مطالبات آنها است.
وی اضافه کرد: یعنی اگر بهتر بتوانند زبان یکدیگر را تحمل و قابل شنیدن کنند و حرف همدیگر را متوجه شوند و در مرحله بعدی مطالبه و شروطشان به طوری باشد که طرف مقابل را مجاب کند، به طور حتم توافق صورت میگیرد.
کارشناس مسائل بینالملل مطرح کرد: در هر مذاکره هر دو طرف به دنبال گرفتن امتیاز بیشتر هستند. الان هم غربیها دنبال این هستند از ایران تا آنجا که میتوانند امتیاز بگیرند و یک توافق جدیدی را طراحی و امضا کنند.
لاسجردی افزود: موضع جمهوری اسلامی ایران در خیلی از مسائل مشخص و از قبل اعلام شده است؛ مثل حق دستیابی و استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای، بهره مندی از حقوق مصرح، این موارد نکاتی است که جمهوری اسلامی ایران تلاش میکند طرف مقابل را متوجه کند.
وی گفت: به همین جهت بهرهمندی اقتصادی از هر نوع قرار یا حق بهره مندی از فناوری از جمله نکاتی هستند که جمهوری اسلامی ایران برای دسترسی به آنها تلاش دارد و به طور حتم میتواند به صلح و امنیت جهانی کمک کند.
انتهای پیام/