دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
از سفر عتبات چه خبر؟

هزینه‌هایی که همچنان بر سفرهای زیارتی تحمیل می‌شود

هزینه‌هایی که همچنان بر سفرهای زیارتی تحمیل می‌شود
با وجود اینکه قرار بود سازمان حج و زیارت نقش نظارتی داشته باشد اما اکنون با هزینه‌هایی که به زائران عتبات تحمیل می‌کند، با نارضایتی زائران و‌حتی کاروان‌دارها مواجه شده است.
کد خبر : 819778
به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری آنا، سفر عتبات در ماه‌های اخیر با مشکلاتی همراه مواجه شده؛ به طوری که شیوه نوین عتبات که یک سال از اجرای آن می‌گذرد، نه تنها برای زائران بلکه برای مجری‌های اعزام نیز دردسرساز شده است.
 
یکی از مدیران اعزام زائران به عتبات که در هفته چندین کاروان به عراق اعزام می‌کند، می‌گوید، در هفته‌های اخیر با توجه به بالا رفتن نرخ دلار میلیون‌ها تومان ضرر کرده‌ وهیچ کسی پاسخگوی مشکل ما نیست.
 
این امر در حالی است که هزینه سفر عتبات در ماه‌گذشته با دلار متشکل با نرخ ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومانی پیش‌بینی شده بود که اکنون با افزایش قیمت ارز متشکل و ارز آزاد، این مبلغ به بیش از ۳۴ هزار تومان رسیده است و مسؤولان همچنان امکان تأمین ارز متشکل به مجری‌های کاروان‌ها را ندارند.
 
البته در روزهای گذشته «حمید محمدی»، مدیرکل عتبات سازمان حج و زیارت در گفت‌وگویی از راه‌اندازی سامانه ناخدا خبر داده بود که بر اساس آن پس از ثبت‌نام و تکمیل کاروان، لیست برای دریافت ارز متشکل از سوی سازمان حج و زیارت تأیید شده و با کد و برگه تأییدیه در سامانه ناخدا می‌توانند از صرافی‌ها ارز متشکل دریافت کنند.
 
اکنون اما مشکل فقط تأمین ارزمتشکل نیست. آن هم ارزی که با قیمت بیش از ۳۵ هزار تومان به عنوان ارز متشکل به کاروان‌ها اختصاص می‌یابد. اما اصلی‌ترین نارضایتی کاروان‌ها در کنار بالا رفتن نرخ ارز متشکل، تحمیل هزینه‌های اضافی به زائران و‌حتی کاروان‌ها از سوی سازمان حج و زیارت است.
 
بخشی از هزینه‌سفر عتبات که برای پرواز است و به گفته مسؤولان ۵۰ درصد هزینه سفر به این امر اختصاص می‌یابد. اما در کنار پرواز، بخش‌های اسکان و تغذیه و همچنین حمل و نقل نیز هزینه‌بر است.
 
یکی از مسؤولان کاروان‌های زیارتی مدعی است که سازمان حج و زیارت با طرح برنامه‌های مختلف هزینه سفر را افزایش می‌دهند. برای مثال اکنون که هر دلار به مبلغی بیش از ۳۵ هزار تومان رسیده باید صرفه‌جویی صورت گیرد نه اینکه برای امنیت هر زائر ۴ دلار اخذ شود.
 
علاوه بر این، چرا باید زائران هزینه‌های مسؤولان سازمان حج و زیارت و‌ بعثه را که در عراق حضور دارند، بپردازند!! در صورتی که شاید از هیچ‌کدام از برنامه‌های آن‌ها هم استفاده نکنند.
 
هزینه‌های سفر به قدری بالا رفته که بسیاری در حسرت زیارت هستند، در حالی که دولت با هدف سهل کردن مسیر زیارت به همراه آسان کردن آن برای همه اقدام به ایجاد تغییرات در تصدی‌ ریاست سازمان حج و زیارت کرد. آیا با اعمال این تغییرات، به اهداف خود رسیده است؟
 
اصلا شیوه جدید سفر عتبات چرا بدون ارزیابی مناسب اجرایی شد و با اعمال آن مشکلاتی در سفر زیارتی ایجاد شد.البته در این گزارش نمی‌خواهیم منکر مزایای طرح نوین عتبات شویم، اما آیا اجرای این طرح بدون اعمال تغییرات در آن می‌تواند به نفع زائر باشد؟
 
آذر سال ۱۴۰۰ که سفر عتبات با شیوه نوین اجرا شد، هزینه سفر هوایی هشت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود اما اکنون این مبلغ به بیش از ۱۲ میلیون تومان هم رسیده است. این افزایش هزینه‌ها در کنار بالا رفتن نرخ دلار به دلیل نبود نظارت کافی است. چرا که هم‌اکنون بسیاری از زائران با وجود پرداخت هزینه بالا نمی‌توانند سفری مناسب را تجربه کنند.
 
غذایی که به زائران در هتل ها می‌دهند از کیفیت پایینی برخوردار است که این هم نمونه‌ای از هزینه تحمیل شده به زائران به شمار می‌رود. در حالی که می‌توان طبخ و توزیع غذا را به کاروان سپرد و‌متناسب با سلایق و نیاز کاروان و ذائقه آن‌ها غذا را طبخ کرد.
 
یکی از زائران که به تازگی عازم سفر عتبات شده است، می‌گوید: سال ۱۳۹۸ که با کاروان عازم سفر عتبات شدم، با هزینه سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به صورت هوایی عازم کربلا شدیم. اما امسال با ۱۱ میلیون و ۸۰۰ به این سفر رفتیم که اصلا خدمات با گذشته متفاوت بود و کیفیت بسیار نامناسبی را در خدمات شاهد بودم. در حالی تصور می‌کردند با هزینه بالاتری که کاروان درجه الف دارد، باید همه نوع خدمات از اسکان و تغذیه نیز ارتقا یابد. خدمات پزشکی هم اصلا مطلوب نبود و در ساعات مختلف امکان ارائه خدمات وجود نداشت و هر بار که برخی از زائران کاروان قصد مراجعه به درمانگاه داشتند، با درهای بسته مراکز پزشکی هلال احمر مواجه می‌شدند.

یکی دیگر از زائران نیز معتقد است که مشکل در سفرهای زیارتی به حدی شده که انگار هیچ کسی ناظر بر اقدامات و برنامه‌های اجرایی نیست و برخی از کاروان‌ها به ویژه کاروان‌هایی که از شهرستان به این سفر مشرف می‌شوند، اصلا از خدمات ارائه شده رضایت ندارند.

شاید بهتر باشد سازمان حج و زیارت نقش نظارتی را بهبود داده و‌کم‌تر در اعمال هزینه‌های اضافی به کاروان‌ها دخیل شود تا علاوه بر کاهش هزینه سفر، زائران بتوانند سفری با کیفیت مناسب و ارزان‌تر از این سفرها تجربه کنند و به فکر همراهی با کاروان‌های آزادبر نباشند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب