دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 آذر 1401 - 01:30
آنا گزارش می‌دهد؛

ارتقای رتبه جهانی ایران در ثبت میراث فرهنگی

ارتقای رتبه جهانی ایران در ثبت میراث فرهنگی
هفدهمین نشست کمیته حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس برای ایران ۳ ثبت جهانی موفق به همراه داشت و بنا بر اعلام وزیر میراث فرهنگی، ایران در ثبت جهانی میراث فرهنگی از مقام هفتم دنیا به رتبه ششم ارتقا یافت.
کد خبر : 818807

به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری آنا، هفدهمین نشست کمیته بین الدول حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس هفته گذشته در شهر رباط مراکش برگزاری شد. 

در این نشست پرونده‌های میراث ناملموس پیشنهادی مورد ارزیابی کارشناسان یونسکو قرار گرفت.

پرونده شب یلدا، مهارت ساختن و نواختن ساز عود و ابریشم بافی از میان پیشنهادات ایران برای ثبت در نهایت با موافقت اعضای این کمیته، ثبت جهانی شد.

پرونده شب یلدا از آن پرونده‌های چالشی بود که ایران نمی‌توانست آن را به تنهایی ثبت کند. همچنین با وجود اینکه آیین یلدا در ایران با پیشنهاد فعالان میراث فرهنگی در سال ۲۰۰۸ ثبت ملی شده بود. اما، چون این آیین یکی از مهمترین مراسم آئینی به شمار می‌رود، فعالان فرهنگی و نهاد‌های مرتبط، آن را برای ثبت نام در فهرست موقت یونسکو مطرح کردند تا اینکه پیشنهاد آن در سال ۲۰۱۵ داده شد و از آن سال قرار بود به صورت چند ملیتی ثبت شود. اما کشوری به آن اضافه نمی‌شد. 

در سال ۲۰۲۱ تعاملات بین کارشناسان فرهنگی افغانستان و ایران صورت گرفت و قرار شد که پرونده نامزدی یلدا به عنوان یک پرونده چند ملیتی به دبیرخانه یونسکو ارسال و در فهرست جهانی ثبت شود. 

ارتقای رتبه جهانی ایران در ثبت میراث فرهنگی

همچنین هنر ساختن و نواختن ساز عود را ایران با همکاری کشور سوریه تدوین کرده بود با موافقت اعضای این کمیته به ثبت جهانی رسید. 

این پرونده هجدهمین عنصر میراث‌فرهنگی ناملموس کشورمان به شمار می‌آید.

علاوه بر این پرونده چند ملیتی «پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی» به نام ایران، افغانستان، آذربایجان، ترکیه، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان در یونسکو ثبت شد و به این ترتیب، شمار میراث ناملموس ایران در فهرست یونسکو به عدد ۲۱ رسید.

**ثبت جهانی به جذب گردشگران خارجی کمک می‌کند 

محسن حاجی سعید رئیس هیات مدیره جامعه انجمن‌های حرفه‌ای راهنمایان گردشگری ایران، درباره تأثیر ثبت جهانی چهار عنصر میراث‌فرهنگی ناملموس در هفدهمین نشست کمیته بین‌الدولی برای پاسداری از میراث‌فرهنگی ناملموس یونسکو در جذب گردشگر به ایران، بیان کرد: برای گردشگران بسیار مهم است آنچه خریداری یا از آن بازدید می‌کنند، دارای هویت مشخص و شناخته شده باشد. اگر سطح آن استانی باشد، در یک مرحله برای آن فرد قابل اعتماد خواهد بود. اگر در سطح ملی باشد، دارای جایگاه ویژه‌تری خواهد بود و اگر بین‌المللی باشد بدون شک به آن اعتماد می‌کنند. یعنی کافی است که به یک گردشگر بگوییم جایی که می‌روید یک اثر جهانی است.
او درباره اهمیت ثبت مشترک این آثار، گفت: حوزه فرهنگی ایران وسیع است و محدود به مرز‌های امروز ایران نمی‌شود. بسیاری از مواردی که در یونسکو ثبت می‌شود به واسطه این حوزه فرهنگی وسیع بوده که فرهنگ ایران را نیز شامل می‌شود. آیین‌هایی که در کشور‌های دیگر به جز ایران نیز رایج است و ثبت جهانی می‌شود، نقطه ضعف نیست. ثبت جهانی میراث‌فرهنگی ناملموس به شکل مشترک با کشور‌ها نقطه قوت است.

ارتقای رتبه جهانی ایران در ثبت میراث فرهنگی

**ارتقای رتبه جهانی ایران در ثبت میراث فرهنگی

عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز با انتشار توئیتی اعلام کرد که با ثبت جهانی این پرونده‌ها، ایران در ثبت جهانی میراث فرهنگی از مقام هفتم دنیا به رتبه ششم ارتقا یافت.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب