خروجی جشنواره تئاتر بسیج چیزی کمتر از «فجر» نیست/ هنر هرگز تعطیل نمیشود + فیلم
به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری آنا، سیزدهمین جشنواره سراسری تئاتر بسیج (سودای عشق) با رویکرد ویژه به انواع گونههای درام و با هدف ترویج فرهنگ ناب بسیج و توجه به منویات رهبر معظم انقلاب درباره بسط و توسعه فرهنگ و هنر ایرانی ـ اسلامی این روزها در حال دریافت آثار است. به همین مناسبت میزگردی با سعید نجفیان دبیر این جشنواره، جواد جمیری رئیس سازمان بسیج هنرمندان کشور و جواد تمدنی دبیر اجرایی این جشنواره برگزار کرده است که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
** جناب نجفیان لطفا در ارتباط با شرایط آغاز این جشنواره و تشکیل شورای مرکزی برایمان توضیح بفرمایید؟
سیزدهمین جشنواره تئاتر بسیج از اردیبهشت ماه به طور قطعی کلید خورد و برنامهریزیهایش با تشکیل یک شورای مرکزی تئاتر در استانها و کشور آغاز شد؛ بنابراین هر اتفاقی که در این جشنواره میافتد با نظارت، مشارکت و همفکری این شورا صورت میگیرد.
دوستان خوبی از هنرمندان با سابقه بسیج مثل نصرالله قادری، اتابک معصومی، جواد تمدنی، آقای محمودی، کوروش زارعی و ... به عنوان مشاور، داور و دبیران بخشهای مختلف نیز در کنار ما هستند تا در جشنواره به فراخور شأن خوب هنرمندان تئاتری ما فعالیتها اجرایی شود. تغییرات این جشنواره با توجه به اینکه ما ستادی و سازمانی هستیم خوشبختانه در مسیر جشنوارههای گذشته بوده و من، چون خودم سالیان سال است که در سمتهای مختلف از دهه هفتاد درگیر جشنوارههای مختلف هستم، این جشنواره را به لحاظ ویژگیها خیلی مناسب ارزیابی میکنم.
** به لحاظ بودجهای و مالی شرایط جشنواره به چه صورت است و هم اینکه جوایز برگزیدهها به چه صورت خواهد بود؟
اینطور نیست که خیلیها میگویند جشنواره بسیج بریز و بپاش دارد و بودجهاش زیاد است، ما هم کمبود منابع داریم که سعی میکنیم از طریق تولید و معرفی نمایشنامهها، جذب مشارکت و همکاری افراد و نهادها این معضلات را رفع کنیم و هم اینکه جشنواره آمال و ارزوی نهایی ما یا یک ویترین برای نمایش نیست.
*حمایت از گروههای نمایشی
تلاش کردیم در این دوره پنج گروه نمایشی صحنهای را ۵۰ میلیون تومان و نمایشهای خیابانی را ۲۰ میلیون تومان مورد حمایت اجرا در تهران و دیگر شهرها قرار دهیم. غیر از این حمایت، جوایز، ورودیه جشنواره و هزینههای اعزام نیز جداگانه پرداخت میشود؛ بنابراین گروهی که برگزیده اجراها شود، مبلغ کامل را دریافت میکند. تلاش داریم تمامی گروههایی که در جشنواره حضور دارند نیز اجرای عموم داشته باشند.
جایزه اول بخش نمایشنامه نویسی نیز ۲۰ میلیون تومان خواهد بود که طی مذاکره با بنیاد حفظ و نشر آثار دفاع مقدس ۱۰ نمایشنامه منتشر خواهد شد و همه نمایشنامهها نیز براساس اولویت در سایت قرار خواهند گرفت تا هنرمندان بتوانند برای اجرا از آنها استفاده کنند.
** اشاره کردید این جشنواره تفاوتهایی با دورههای قبل و حتی دیگر جشنوارهها دارد، در این زمینه برایمان شفاف سازی کنید؟
این جشنواره به لحاظ فراگیری خیلی خوب ظاهر شده، یعنی گروههای بسیار کوچک و ناشناخته شهرستانهای مختلف کارهای خیلی خوبی ارائه کردهاند که روی صحنه خواهد رفت، بنابراین ما از خاف خراسان رضوی تا بندر ماهشهر، سیستان و بلوچستان، آذربایجان شرقی و غربی اجرا خواهیم داشت و این برایمان افتخار است. از بین ۶۹۱ گروه نمایشی که درخواست حضور در جشنواره دادند، ۳۲۰ گروه در جشنوارههای استانی شرکت کردند که از بین آنها ۱۱۷ اثر در بخش خیابانی و صحنهای منتخب جشنواره سراسری شدند، اما چون نمیتوانستیم میزبان این تعداد گروه باشیم بالاجبار ۱۵ گروه صحنهای و ۱۵ گروه خیابانی انتخاب شدند.
نکته دیگر اینکه مسئولان هنری ما در جشنواره بدون ریالی پول فعالیت میکنند، حتی با خودروی شخصی خودشان به شهرستانها میروند این برای ما که تلاش داریم خلوص بسیج را نشان دهیم، خیلی با ارزش است الان همین هنرمندانی که اینطور کار میکنند روزی شرکت کننده جشنوارههای بسیج بودند؛ بنابراین بسیج به لحاظ بودجهای شاید ضعیف باشد، اما در اعتبارات ملی با دریافت مشارکتهای مختلف و رفاقت با هنرمندان قوی است و این برای ما باعث افتخار است.
حتی شرکت ۱۰۹ نمایش از استان خراسان رضوی برای ما یعنی یک افتخار که بچههای ما این اعتبار برای جذب گروهها را دریافت کردهاند. بودجه این جشنواره یک دهم ارزانترین جشنواره کشوری است، اما جایزه آن بیشتر از خیلی جشنوارهها است.
نکته نهایی درباره ویژگیهای این دوره جشنواره این است که هیچ استان و هیچ بخشی برای ما اولویت متفاوتی از دیگران ندارد همه برای ما دارای شأن هستند و مورد احترامند چه از لحاظ اسکان، چه اجرا و دریافت جایزه و اعتبار.
** در شرایطی که بعضا هنرمندان از حضور در جشنوارهها انصراف دادهاند یا اجرای عموم نمیروند، این نگرانی را نداشتید که برای اجرای جشنواره دچار مشکل شوید؟
خیر، نظر صریح ما این است دوستانی که به جشنواره بسیج میآیند، همان اول انتخابشان را کردهاند و خیلی کم اتفاق میافتند که پا پس بکشند. علاوه بر این به نظر من الان هیچ شرایط خاصی نیست و اتفاقی هم نیافتاده، همه سرکارهایشان مشغول هستند، من و شما و سایرین چه هنرمند و چه هنرمند، سینما وتئاتر باز است و سایر مشاغل نیز همینطور.
البته قصدم عادی سازی چیزی نیست، بلکه واقعا همه چیز عادی است، حتی اگر شرایط بد هم بود و مثل شرایط جنگ بود باز هم در همان شرایط جنگی ما جشنوارههای لالههای واژگون یا در جبههها نمایش و کارهای دیگر فرهنگی را داشتیم حتی زمانی که بیشترین هجمه را منافقین در کشور و محلات مختلف داشتند، باز وظیفه بسیج بود که در میدان باشد و خداراشکر الان جشنواره چه به صورت فیزیکی و چه مجازی فعالیتش را با امنیت و استقبال مردم برگزار میکند.
منتها همانطور که رهبر معظم انقلاب میفرمایند: بسیج مظلوم است، من هم نظرم این است که هنرمندان بسیجی هم که درعرصههای مختلف از حضور در زلزلهها، سیل، کرونا و مسائل دیگر فعالیت میکنند، مظلوم هستند و دنبال تبلیغ و هیاهو نیستند. منتها یک عده از این مظلومیت به معنای عدم حضور برداشت میکنند، اما ماهیت ذاتی بسیج این است که چیزی را در بوق و کرنا نمیکند و چراغ خاموش جلو میرود.
** جناب جمیری شما هم در ارتباط با جشنواره بسیج اگر نکتهای دارید، بفرمایید و اینکه با چه اولویتی قرار است جشنواره را برگزار کنید؟
تئاتر یکی از حوزههای تخصصی و مهم بسیج هنرمندان است که امسال سیزدهمین جشنواره تئاتر «سودای عشق» با همین هدف برجسته سازی و اهمیت به هنرمندان بسیجی برای شناسایی استعدادها و گروههای جدید برپا میشود تا نیروهای تئاتری جدید در کشور تربیت شوند. اما در هر حال جشنواره هدف تمام ما نیست، بلکه یک بخشی است برای شتاب دادن به کشف استعدادها که در کنارش کارگاهها، ورکشاپها و دورههای مختلف برای ارتقای سطح هنرمندان تئاتری برگزار میشود.
اما درباره بودجه هم خدمتتان بگویم که واقعا بودجه این جشنواره نسبت به فجر یک دهم باشد، اما خروجی چیزی کمتر از فجر شاید نباشد.
علاوه بر این همزمان با اختتامیه سراسری تئاتر بسیج در کشور رزمایش جهادی هنرمندان بسیجی نیز برگزار میشود که به ویژه در عرصه خیابانی خیلی هنرمندان در این رزمایش فعال خواهند بود و هر چه در توان دارند، به صحنه و میدان خواهند آورد.
انتهای پیام/