دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در همایش ملی حقوق مالکیت ادبی و هنری

وزیر فرهنگ: ناگزیریم به کپی‌رایت بپیوندیم/ دولت لایحه خوبی برای حفظ حقوق مالکان ادبی و هنری تهیه کرده است

وزیر ارشاد در همایش حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط، حفاظت از حقوق صاحبان آثار در کشورهای مختلف را تنها در صورت پذیرفتن معاهدات جهانی کپی‌رایت میسر خواند و بر لزوم حمایت قوه‌قضائیه در کشور تاکید کرد.
کد خبر : 81846

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا، ششمین همایش ملی حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط صبح امروز دوشنبه 13 اردیبهشت‌ماه با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت‌الاسلام پورمحمدی وزیر دادگستری، سیدرضا صالحی امیری رئیس کتابخانه ملی و جمعی از مقامات دولتی و پژوهشگران در سالن همایش‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.


جنتی در این مراسم با اشاره به سابقه مطرح بودن مباحث حقوق مالکیت ادبی و هنری درباره آثار مکتوب توضیح داد: نویسنده‌ای که یک یا دو سال وقت صرف خلق یک کتاب می‌کند نباید از سوی دیگران حقوق او مورد تعرض قرار گیرد. یکی از معضلات نشر کتاب در کشور ما ماجرای کتاب‌سازی است. درست است که در سال قبل 80 هزار عنوان کتاب در کشور ما منتشر شد که بیشتر آنها چاپ اول بودند، اما معضل کتاب‌سازی همچنان وجود دارد.


گلایه علی مطهری


وی ادامه داد: مدتی قبل علی مطهری نسبت به برخی کتاب‌سازی‌ها از آثار پدرش شهید مطهری گلایه داشت و نمونه‌هایی از این موارد را نیز ارائه کرد که در آنها هرچند با حسن‌نیت، بخش‌هایی از آثار آن شهید بزرگوار مورد انتشار قرار گرفته بودند. درصورتی‌که حقوق انتشار این آثار متعلق به بنیاد شهید مطهری است.


زحمات سازندگان به باد می‌رود


وی همچنین با اشاره به سایر حوزه‌های هنری و تضییع حقوق صاحبان آثار اشاره کرد و گفت: برخی از فیلم‌های سینمایی که هزینه‌های زیادی برای ساخت آنها صرف شده گاه توسط یک فرد از روی پرده سینما ضبط و به صورت غیرقانونی منتشر می‌شود و زحمات سازندگان به باد می‌رود. همچنین در حوزه موسیقی و سایر حوزه‌های هنری نیز شاهد چنین مواردی هستیم.


جنتی افزود: یکی از دغدغه‌های ما در این حوزه انتشار آثار ادبی و هنری در فضای مجازی است. همان‌طور که می‌دانید فضاهای مجازی امروزه جهان را به یک دهکده جهانی تبدیل کرده، البته بعضی از داده‌ها که در این فضاها منتشر می‌شوند به انتقال مطالب و انتشار آنها کمک می‌کنند، اما باید در نظر داشت که حقوق سازندگان آثار هنری باید محفوظ بماند.


وی ادامه داد: مثلا اگر قرار باشد نسخه الکترونیک برخی از کتاب‌ها که توسط برخی از سایت‌ها به فروش گذاشته می‌شود مورد دستبرد قرار بگیرند، دیگر انگیزه‌ای برای خالقان آثار ادبی و هنری باقی نمی‌ماند. آنچنان‌که آثار هنری حکم فرزندان خالقان آنها را دارد و نمی‌شود کسی از راه برسد و فرزند آنان را از آنها بگیرد.


وزیر فرهنگ و ارشاد در ادامه سخنان خود به سامانه نمایش درخواستی (سند) اشاره کرد و گفت: وزارت ارشاد در حال ایجاد سامانه‌ای جدید است که علاقه‌مندان با استفاده از آن می‌توانند به تمامی آثار سینمایی مورد علاقه خود دسترسی پیدا کنند و فیلم مورد علاقه خود را با پرداخت مبلغی ناچیز در اختیار داشته باشند. در این طرح نیز مهم است که حقوق پدیدآورندگان به آنها پرداخت شود و حق مالکیت آثار محفوظ بماند.


وی اظهار داشت: در داخل کشور با وجود قوانین مختلف برای حفظ حقوق مالکان ادبی و هنری دچار خلأ‌هایی بودیم و نمی‌توانستیم از حقوق آنها در فضای مجازی دفاع کنیم اما با کمک وزارت دادگستری لایحه خوبی از سوی دولت تهیه شده و مدتی است در مجلس است که امیدواریم مجلس جدید آن را تصویب کند تا دست ما در حفظ حقوق مالکی باز باشد.


پژوهش‌های میدانی انجام شود


وزیر ارشاد همچنین درباره پیوستن به معاهده‌های جهانی که همچنان در کشور ما مورد مناقشه است، گفت: ما از پژوهشگران می‌خواهیم تا در این حوزه پژوهش‌های میدانی انجام دهند تا متوجه شویم چقدر از آثار خارجی در کشورمان استفاده می‌شود و دیگران چقدر از آثار ما استفاده می‌کنند.


وی افزود: البته شخصا اعتقاد دارم ما از پیوستن به کنوانسیون‌های جهانی در حوزه کپی‌رایت ناگزیریم، همان‌طور که پذیرفتیم باید به سازمان تجارت جهانی بپیوندیم و نمی‌شود خود را تافته جدابافته‌ای در جهان بدانیم، باید در این مسیر نیز حرکت کنیم.


جنتی خاطرنشان کرد: با پذیرفتن معاهداتی مانند معاهده کنوانسیون برن و پاریس می‌توانیم از حقوق آثار ایرانی در جهان حمایت کنیم. همین حالا هم بسیاری از آثار سینمایی، سریال‌ها و آثار حوزه موسیقی توسط شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی‌زبان مورد استفاده قرار می‌گیرند و طبیعتا دفاع از حقوق پدیدآورندگان این آثار از طریق عضویت در سازمان‌های جهانی مرتبط میسر می‌شود.


وی درباره روند دفاع از حقوق مالکین ادبی و هنری در کشور نیز توضیح داد: حمایت از حقوق مالکیت تنها با همکاری دستگاه قضایی محقق خواهد شد و خوشبختانه وزیر دادگستری در این زمینه اهتمام خوبی دارند و امیدواریم در آینده بتوانیم آن‌طور که باید از حقوق صاحبان آثار حفاظت کنیم.


کپی‌رایت به اقتصاد هنر و ادبیات کمک می‌کند


حسین نوش‌آبادی معاون حقوقی وزیر ارشاد و رئیس این همایش نیز در این مراسم حمایت از خالقان آثار ادبی و هنری را از وظایف وزارت ارشاد خواند و گفت: حضور مدیران ارشاد در جلسات سازمان جهانی وایپو و تلاش سایر دستگاه‌ها مانند وزارت دادگستری در تهیه پیش‌نویس قانون حقوق مالکیت ادبی و هنری گواهی است بر تلاش‌های صورت گرفته در این مسیر.


وی افزود: رسیدگی به 13 هزار اثر هنری و ثبت 9 هزار اثر در وزارت ارشاد از توجه این دستگاه فرهنگی به مسیر صیانت از حقوق هنرمندان گواهی می‌دهد و این تلاش‌ها باعث شده مسئله کپی‌رایت برای جامعه و مسئولان مختلف نیز مورد توجه باشد.


وی خاطرنشان کرد: کپی‌رایت به اقتصاد هنر و ادبیات کمک می‌کند، زیرا اگرچه قانون تجارت الکترونیک به حقوق پدیدآورندگان توجهی داشته ولی چندان توفیقی از طریق آن حاصل نشده، بنابراین وزارت ارشاد با کارآمد کردن و اصلاح قوانین درصدد انجام این کار است.


حیدری دبیر این همایش نیز در این مراسم به بیان پیشینه‌ای از حمایت قانونی از مالکیت ادبی و هنری و ضرورت توجه به فضای جرم‌زای مجازی پرداخت.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب