توزیع یارانه، علت افزایش سهم پول از نقدینگی در سال جاری
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، بانک مرکزی نسبت به ادعای برخی رسانه ها مبنی بر شکسته شدن رکورد ۱۰ ساله سهم پول از نقدینگی که در پایان تابستان امسال به رقم حدودا ۳۰ درصد رسیده، واکنش نشان داد.
متن اطلاعیه بانک مرکزی به این شرح است:
در خصوص ادعای رکورد ۱۰ ساله سهم پول از نقدینگی در شش ماهه اول سال ۱۴۰۱ لازم به توضیح است، اولاً رکورد سهم پول در ۱۰ سال اخیر مربوط به اسفند ماه سال ۱۳۹۱ و معادل ۲۴.۷ درصد است؛ این در حالی است که سهم پول از نقدینگی در پایان شهریور ماه ۱۴۰۱ معادل ۲۲.۸ درصد بوده است.
از سویی دیگر افزایش سهم پول در نقدینگی در سال جاری عمدتاً به واسطه اجرای طرح مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانهها از اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ آغاز شده که با توجه به تخلیه و تعدیل نسبی آثار پولی و تورمی اجرای طرح مذکور روند افزایشی سهم پول از نقدینگی نیز کنترل شده و روندی کاهشی را در پی گرفته است؛ به طوری که براساس آخرین آمار و اطلاعات موجود، سهم پول از نقدینگی در پایان مهرماه ۱۴۰۱ نسبت به ماه قبل از آن با ۰.۳ واحد درصد کاهش از ۲۲.۸ درصد به ۲۲.۵ درصد کاهش یافته است.
**پایینترین سطح اسکناس و مصکوک در دست اشخاص در ۱۰ سال اخیر
در خصوص روند اسکناس و مصکوک در دست اشخاص هم لازم به اشاره است سهم اسکناس و مسکوک در دست اشخاص از نقدینگی به واسطه گسترش ظرفیت و امکانات سیستمهای پرداخت الکترونیک و کاهش میل نقدینه خواهی در مردم نزولی بوده و در شهریورماه ۱۴۰۱ به پایینترین سطح خود در ده سال اخیر (معادل ۱.۶ درصد) رسیده است.
**کنترل رشد نقدینگی و تورم اولویت اقتصادی دولت و بانک مرکزی
در خصوص اجرای دستور رئیس جمهور به دستگاههای اجرایی برای کنترل نقدینگی نیز لازم به توضیح است با آغاز به کار دولت سیزدهم مسئله کنترل رشد نقدینگی و تورم به عنوان یکی از مهمترین اولویتهای اقتصادی دولت و بانک مرکزی مورد توجه قرار گرفت.
در این راستا، بررسی رشد نقدینگی در مهر ماه ۱۴۰۱ حاکی از تداوم روند کاهشی این متغیر همچون ماههای گذشته بوده؛ به طوری که نرخ رشد ۱۲ ماهه نقدینگی از ۴۲.۸ درصد در پایان مهر ماه ۱۴۰۰ طی یک روند نزولی به ۳۴.۳ درصد در پایان مهرماه ۱۴۰۱ کاهش یافته است.
همچنین روند رشد ۱۲ ماهه پایه پولی با آغاز به کار دولت سیزدهم و متاثر از رویکرد انضباط گرایانه دولت و سیاستهای پولی و نظارتی فعال بانک مرکزی به طور قابل ملاحظهای کاهشی بوده و از ۴۲.۶ درصد در پایان تیر ماه ۱۴۰۰ به ۳۴.۵ درصد در پایان مهر ماه سال ۱۴۰۱ رسیده است؛ بنابراین همانطور که تحولات متغیرهای پولی نشان میدهد علی رغم اجرای طرح مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانهها و حذف ارز ترجیحی و واریز یارانه نقدی، ضمن توفیق دولت و بانک مرکزی در مهار رشد نقدینگی، همچنان رویکرد کلی دولت سیزدهم در انضباط بخشی به کلهای پولی در سال جاری استمرار یافته و بازتعریف رابطه دولت و بانک مرکزی از جمله اتکاء بیشتر به منابع سپردهای و عملیاتی شدن حساب واحد خزانه و همچنین استفاده محدودتر از تنخواهگردان خزانه در دستور کار قراردارد.
انتهای پیام/